Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Počela sezona kestena! Kesten je prirodni izvor energije i zdravlja

Zbog visoke energetske vrijednosti kesten preporučuje se djeci, sportašima, trudnicama i starijim osobama.

Službeno je počela sezona kestena, zbog čega su se brojni bacili u potragu kako bi uživali u šumskim delicijama. Ipak, ono što brojni ne znaju kako moraju imati dozvolu koju izdaju Hrvatske šume kako bi mogli sakupljati kestene. Prema Pravilniku o sakupljanju nedrvnih šumskih proizvoda i korištenju šume i šumskog zemljišta, uz važeću dozvolu moguće je sakupiti do 10 kilograma kestena i do tri kilograma gljiva dnevno.

Blagodati kestena

Kesteni se beru u šumama u listopadu. Rese se skupljaju u proljeće i suše se u hladu. Kora se može otkinuti od grana u proljeće, kada bujaju sokovi. Ujesen ih mogu zamijeniti bodljikave kapice što ovijaju plod.

Kesten ima dvostruko više škroba od krumpira, pa nije čudo da je još uvijek jedna od važnijih namirnica u Kini, Japanu i Južnoj Europi. Tamo se često koristi u obliku brašna za kruh zbog čega je dobio nadimak “Stablo kruha”.

Poput oraha i badema, ne sadrži gluten, pa je pogodan za prehranu oboljelih od celijakalije, osjetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.

Sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamine A i C. Oni se sačuvaju prilikom kuhanja, jer plod štiti debela kora. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar te mangan. U sto grama sirovog ploda ima 200 kalorija, a glavni sastojak mu je škrob, kojeg u kestenu ima oko 44 posto. Jedino je orašasto voće s vitaminom C. Osim toga kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja inače se nalazi u zelenom lisnatom povrću. Bogat je izvor mono-nezasićenih masti poput oleinske i palmitinske kiseline.

Zbog visoke energetske vrijednosti kesten preporučuje se djeci, sportašima, trudnicama i starijim osobama.

Pomaže kod bubrežnih i probavnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, djeluje i protuupalno, pa idealna je namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.

Pripravci od kestena

Čaj od kestena ublažuje simptome astme i kašalj. Napravite ga tako da stavite šaku svježeg lišća ili pola šake suhog lišća kestena na pola litre vruće vode i pustite da odstoji. Možete piti tri šalice dnevno. Čaj možete i grgljati kod prehlade i upale grla.

Tinktura načinjena od dijelova ove biljke pokazala se vrlo djelotvornom protiv hemeroida. Općenito kesten pozitivno utječe na vene.

Kestenov med je vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti.

Kora kestena i drvo bogati su taninom (sadrže više od 10 % tanina) pa se upotrebljavaju kao adstringensi (sredstvo za stezanje površine sluznice i povrijeđene kože).

Rese kestena koriste se za zaustavljanje proljeva i krvarenja te kod vanjskih ozljeda kože.

Kuhani plodovi pročišćavaju krv, naročito pomažu kod viška mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume.

Juha od kestena

Kesten se najčešće kuha ili peče. Jako je popularan pire od kestena, koji možete jesti samostalno ili koristiti za pripremu deserata.

Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje kruha i peciva.

Sastojci:

  • 3 žlice ulja
  • 1 mljevena mrkva
  • 1 mljeveno rebro celera
  • 1 mljeveni luk
  • 6 šalica povrtnog temeljca
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1/4 žličice klinčića
  • 2 lista lovora
  • pola kile oguljenih pečenih kestena
  • 1/4 šalice nezaslađenog sojinog mlijeka
  • sol i papar

Priprema

Lagano pirjajte mrkvu, celer i luk 8 do 10 minuta. Dodajte povrtni temeljac i dobro promiješajte. Dodajte peršin, klinčić, lovor i kestenje. Dok zavrije, pustite da se kuha oko 30 minuta.

Nakon toga izmiješajte juhu, dodajte sojino mlijeko i pustite da opet zavrije. Posolite i popaprite.

Ne propustite

Beauty report

Jedan od proizvoda koji se mnogima uvukao pod kožu zbog sjajnih rezultata jest vitamin C.

Gastronomija

Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis...

Gastronomija

Bilo da ste napravili slatko od kestena ili ih jednostavno kandirali, možda ubacili u gulaš ili napravili juhu od kestena, na bilo koji način,...

Gastronomija

Dolaskom hladnijeg godišnjeg doba i nižih temperatura, naše tijelo ima potrebu za drugačijom hranom. >

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.