Počnite sa spremanjem

Znate li što se krije u vašim ormarima, ladicama, na policama? Nedavno mi je poznanica ispričala zgodu koja i nije tako rijetka. Na Interliberu je kupila knjigu za poklon, a onda je spremajući stan otkrila da istu takvu, čak u istoj vrećici već ima kod kuće. Slično nam se događa i s mnogim drugim stvarima, primjerice odjećom.

Znate li što kriju vaši ormari? Ako niste sigurni, vrijeme je da saznate.

Plastične vreće
Izvucite sav sadržaj na krevet ili neku čistu površinu i počnite selekciju. Odvojite što vam treba u ovoj sezoni i predstojećim blagdanima, a što što ne. Sve što vjerujete da nećete koristiti narednih mjeseci uredno složite u plastične vreće. Mogu biti one obične koje koristimo za smeće, ali su svakako poželjnje vreće pogodne za vakumiranje. (Neckermann nudi nekoliko veličina.) Nakon što u njih spremite odjeću i istisnete zrak dobit ćete dodatan prostor na mjestu gdje ćete ih odložiti, u ormaru ili negdje drugdje.

Kutije
Više vam se sviđaju kutije? Znaju biti praktične, možete ih uredno složiti na otvorene police gdje čak mogu izgledati dekorativno. Ako ih imate veći broj i niste sigurni što je u kojoj možete ih obilježiti naljepnicama.

Košare
Žurite se na posao, a ne možete naći odgovarajuće čarape? I za to postoji lijek – košare. Ima ih različitih oblika, podstavljenih i idealne su za sitnice za kojima često tragamo. Ipak, s košarama ne treba pretjerivati jer treba imati na umu da zahtijevaju podosta prostora.

Kukice
Pomoći će vam da iskoristite prostor na unutrašnjim stijenkama ormara ili za lakše predmete na vratima. Na njih možete stavljati remenje i druge slične sitnice.

Višestruke vješalice
Izbor je velik i poneka višestruka vješalica dobro dođe u ormaru. Obično se prodaju specijaliziranim prodavaonicama, ali ih može naći i po tržnicama. Putujete li uskoro u Austriju, potražite ih u Ikei.

Pretinci protiv gužvanja odjeće
Kome se glača svakoga dana? Teško je pronaći ljubitelja toga posla pa je najbolje svesti ga na minimum. Zbog pretrpanih ormara bilo da je riječ o policama ili vješalicama mrski kućanski posao moramo obavljati i nekoliko puta. Među mogućim rješenjima za košulje, majice i slično je njihovo slaganje u položene registratore, priručne police visine svega nekoliko centimetara. Na taj način odjeća neće biti pritisnuta, manje će se izgužvati i barem za dio od ispeglanog moći ćemo odjenuti bez ponovnog glačanja.

I na kraju kada sve posložite i pospremite nemojte zaboraviti vrećice mirisne lavande. Zaštitit će odjeću od moljaca i dati vam uvijek dobrodošao dašak mediterana.