Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Pod težinom školske torbe

Dijete od 35 kilograma ne smije nosti torbu težu od 3,5 kilograma.

Rast i razvoj djece uvjetovan je ponajprije genetičkim predispozicijama, ali i mnogim vanjskim utjecajima i čimbenicima.

Neke analize i ispitivanja u sklopu zdravstvene zaštite djece pokazala su da je u zadnjih nekoliko desetljeća sve veći broj poremećaja tjelesnog držanja koji su zamjetni već u oko 20 posto djece koja upisuju prvi razred osnovne škole. U osmom razredu taj se broj penje i do 50 posto. Također, pokazalo se da u dobi od 11 do 12 godina oko 13 posto djece već ima strukturalnu skoliozu.

Iz toga je vidljivo da se problem lošeg držanja razvija od najranije dobi (prema nekim pokazateljima, već od šest do osam godina) pa je pravodobna prevencija zapravo najbolje rješenje.

Dječja kralježnica u dobi od šest do sedam godina odnosno polaska u prvi razred još je u razvoju i podložna savijanju i iskrivljavanju pod teretom školske torbe.

Danas je, kao i u zadnjih petnaestak godina, težina školske torbe premašila težinu koju bi djeca mogla podnijeti. Težina školske torbe ne smije prelaziti deset posto prosječne težine djeteta u određenoj dobi. Dakle, ako dijete ima 35 kilograma, torba ne smije biti teža od 3,5 kilograma. No težina školske torbe primjerice djeteta koje pohađa peti razred osnovne škole prelazi pet kilograma, a djeca su u toj dobi prosječno teška od 35 do 40 kilograma.

Do osmog razreda težina školske torbe doseže i 7,6 kilograma. To ovisi o danu u kojem dijete ima manje ili više predmeta.

Zato bi bilo najbolje kada bi djeca imala torbe na kotačićima koje bi onda mogla vući poput putnih torbi da ne opterećuju leđa.

No i u tom slučaju važno je djeci objasniti da se ne smiju pogrbljeno držati nego da im leđa uvijek moraju biti ravna. To znači da ručka torbe mora biti podešena prema visini djeteta, odnosno da dijete ne mora izvijati jednu stranu tijela kako bi moglo gurati ili vući torbu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Duh i tijelo

Tijekom cijele godine Hrvatska udruga za bolesti štitnjače organizira hvalevrijedne javnozdravstvene akcije pa je tako ovog vikenda održana utrka „Zagreb trči – Plavi Leptir“,...

Zanimljivosti

Specifičnost Kalmara očituje se u holističkom pristupu, čime nastoji svakoj klijentici pružiti najbolje moguće iskustvo u skladu s individualnim potrebama

Zanimljivosti

Kinder Joy of moving Tennis Trophy koji se ove godine održava u šestom međunarodnom izdanju, nastao je 2006. godine prema ideji bivše prvakinje Italije,...

Savjeti stručnjaka

U svibnju ove godine otkrivena su četiri slučaja majmunskih boginja u UK, od kojih je jedan importiran iz Afrike, a preostala tri nisu; u...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.