Stara izreka kaže da ljubav ide kroz želudac. Ili u nešto drugačijoj verziji – put do srca muškarca ide kroz želudac. Iako su izreke nastale u neko drugo vrijeme, povezanost romantike i hrane je neraskidiva. Izlasci na večere i danas su društvena navika i divan dio rituala udvaranja.
Volimo istraživanja pa smo pronašli da čak 98 posto ispitanika misli da je komunikacija bitna komponenta svakog braka, odnosno veze te da je zajedničko kuhanje odličan način za poticanje komunikacije.
Zašto biste trebali kuhati zajedno!?
Predstavljamo benefite zajedničkog kuhanja koji mogu ojačati vezu između partnera.
Timski rad
Osim odlaska u nabavu potrebnih namirnica, svaki par mora uskladiti i isplanirati svoje obaveze, ali i podijeliti zadatke kako bi postigli zajednički cilj, u ovom konkretnom slučaju ukusan obrok! Nije zgorega napomenuti i da istraživanje koje prenosi Washington Post kaže da se parovi, koji ravnopravno sudjeluju u kućanskim radostima, poput kuhanja, imaju učestalije intimne odnose.
Kvalitetno provedeno vrijeme
Spontani razgovor uz pokoji nježni, slučajni dodir dok sjeckate povrće uz omiljenu glazbu? Zvuči gotovo filmski, ali to je moguće postići i u vašoj kuhinji. Ako ste na samom početku veze, ovo je divan način da saznate kakvu hranu voli i je li uredan. Također, saznat ćete i kako reagira kada mu nešto baš i ne ide od ruke, a svima nam se, kad-tad, dogodila katastrofa u kuhinji. Uz to shvatit ćete je li strpljiv i zna li slušati i prihvatiti savjet.
Naravno, vrijedi i obrnuto. Muškarci koji znaju kuhati neodoljivo su seksi.
Stvaranje novog rituala kroz pripremu zajedničkog obroka
Tradicije služe povezivanju zajednice i pružanju međusobne potpore. Stvaranje našeg vlastitog, malog rituala kroz zajedničko kuhanje donosi zadovoljstvo te nam pomaže općenito odraditi određene zadatke, premostiti prepreke i olakšati život. Rituale ne izvodimo zato što moramo – poduzimamo ih u namjeri, s punim srcem i dušom.
Kako to rade Talijani
Čini se da Talijani najviše vole jesti doma i da su najfinija jela uvijek ona najjednostavnija. Primjerice, skuhat će vam tjesteninu, preliti je rajčicama i začinima, sve je gotovo za desetak minuta, a vi ćete polizati prste i zauvijek pamtiti to jelo. Dodajmo tome i da romantični osjećaji čine i okus slađim, a hrana pripremljena posebno za određenu osobu čini je ukusnijom.
Istraživanja pokazuju da u zemljama poput Italije, u kojima se troši više novca na hranu, ima manje pretilih osoba. Kod njih nema jedenja s nogu. Oni uživaju u hrani, u svakom zalogaju!
Da ne bi sve bilo prejednostavno, predložit ćemo vam da sami napravite tagliatelle, a sve namirnice možete kupiti u Eurospinu.
Recept za domaće tagliatelle s umakom od kozica
Sastojci:
- 300 g bio brašna Amo Essere Bio
- 3 jajeta
Priprema domaćih tagliatella
Tijesto mijesite ručno i to tako da na podlogu složite hrpicu brašna, u sredini joj napravite udubljenje i u nju izlijete jaja ili jaje (zavisi za koliko osoba ćete mijesiti) koja ste prethodno malo izmutili vilicom. Zamijesite tijesto, preklapajte ga i mijesite kako biste i inače mijesili tijesto.
Tijesto je potrebno mijesiti nekoliko minuta sve dok ne postane glatko. Glatko zamiješeno tijesto podijelite na manje komade od oko 50 g kako bi vam kasnije bili taman za stavljanje u valjak. Manje komade tijesta zamotajte u prianjajuću foliju i ostavite ih da se odmore na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta.
Ako nemate valjak za pravljenje tijesta, malo ćete se pomučiti s kuhinjskim valjkom. Ali, vrijedi probati!
Tijesto se kuha samo oko 3-5 minuta u uzavreloj vodi.
Ne brinite, ako ne uspijete, među Tre Mulini specijalitetima u Eurospinu pronaći ćete i savršene, gotove tagliatelle.
Umak
- 500 g kozica Ondina
- 1 konzerva nasjeckanih pelata Delizie dal Sole
- 1 crveni luk
- 3 češnja češnjaka
- 2 dcl bijelog vina
- peršin
- sol
- papar
- ljuta, mljevena paprika (po želji)
- maslinovo ulje Frantoio La Rocca
Na maslinovom ulju kratko, nekih 2- 3 minute, popržite kozice Ondina i stavite sa strane. Na to isto ulje dodajte nasjeckan luk i 1 češanj češnjaka. Pirjajte kratko, a onda dodajte sjeckanu rajčicu, sol, papar i papriku (ako volite ljuto). Nakon pola sata dodajte kozice, vino, sitno nasjeckani češnjak i peršin. Pustite da kuha još 10-ak minuta.
Kuhanu tjesteninu dodajte umaku i nakon pet minuta poslužite i uživajte u svom novom ritualu!
Čak smo pronašli i jedno istraživanje koje kaže da imate ‘više šanse’ ako u udvaranje uključite i desert! Sigurno ćete smisliti nešto, a mi ćemo vam predložiti Duca Moscati – Deserte za važne trenutke!
Dobar tek!
Tekst nastao u suradnji s Eurospin Hrvatska d. o. o.