Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Gastronomija

Polpete od karfiola i kopra

Odličan prilog ili glavno jelo za istančana nepca

Karfiol je namirnica bez koje ne smiju proći zimski dani. Ovo povrće iz reda divljeg kupusa potječe iz Male Azije i Mediterana, a zbog svoje energetske i ljekovite vrijednosti koristi se u svjetskoj prehrani već nekoliko stoljeća.

Karfiol je prirodni lijek za prevenciju i liječenje mnogih bolesti uzrokovanih suvremenim načinom života, a osim što ima antioksidativna svojstva te čisti organizam uslijed loše i nezdrave prehrane te ostalih štetnih vanjskih utjecaja, odličan je borac protiv neplodnosti i impotencije.

Zbog visokog udjela vitamina A i C, betakarotena i željeza, karfiol je odličan borac protiv raznih alergija i anemije. Iako se preporučuje u dijetalnim prehranama, najviše ga volimo zapečenog s vrhnjem i sirom ini na maslacu. Inače se može konzumirati na sve načine, sirov, ukiseljen, pržen, kuhan i pečen, a danas ćemo vam pokazati kako se ova vrijedna namirnica odlično uklopila i u ove povrtne polpete. Idealne za vegetarijance, kao prilog ili glavno jelo, polpete od karfiola i kopra, oduševit će nepce svakog gurmana.

karfiol

RECEPT – POLPETE S KARFIOLOM I KOPROM

Sastojci:

  • 1 karfiol srednje veličine
  • 2 krumpira
  • 1 veći režanj češnjaka
  • sol, papar, muškatni oraščić
  • 1 do 2 žličice usitnjenog kopra
  • žličica maslaca
  • 1 jaje
  • 2 žlice brašna
  • krušne mrvice
  • ulje

Priprema:
Skuhajte krumpir narezan na kockice u posoljenoj vodi, a nakon 5 minuta dodajte mu režanj češnjaka u komadu i karfiol odvojen na manje cvjetove. Pripazite da ne prekuhate karfiol, on mora biti al dente. Krumpir i karfiol ocijedite te im dodajte žličicu maslaca i zgnječite ih gnječilicom za krumpir, no ne do kraja.

polpete od karfiola2Ohladite smjesu, pa joj dodajte jedno jaje, dvije žlice brašna, papar, malo muškatnog oraščića i usitnjenog kopra. Sve dobro sjedinite, a zatim od smjese napravite kuglice te ih utisnite u krušne mrvice sa svake strane kako bi dobili polpete. U tavi zagrijte prst ulja te ih propržite kratko sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužite polpete od karfiola kao prilog uz neko meso ili kao samostalno jelo uz umak od vrhnja ili jogurta. U slast!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

She Book Club

Jamie Oliver, jedan od najprodavanijih autora kuharica na svijetu, vraća se s najukusnijim receptima na bazi povrća.

Zdravstveni karton

Kopar obično dodajete u jela zbog njegove fine arome ili kada želite ublažiti probavne tegobe? No, ta je biljka daleko više od običnog začina.

Gastronomija

Salatu samo treba napraviti na pravi način i može vam biti dovoljna sama i tijekom cijele godine. Kod salate je bitno da je šarena,...

Gastronomija

Pojedine vrste krastavaca pripremaju se za salatu, druge se pirjaju i prže, a neke služe za kiseljenje.

Advertisement