Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Porezna prijava – greške i zablude

Oboružajte se znanjem!

Često se događa da građani nisu dobro upoznati sa zakonom i Pravilnikom o porezu na dohodak te predajom porezne prijave učine štetnu radnju protivno svom interesu. Koje su najčešće pogreške i kako ih izbjeći?

Ovo su neki od važnijih razloga zbog kojih građani uopće podnose poreznu prijavu:

– Smanjenje porezne osnovice (koristeći razne olakšice kao npr. – privatno zdravstveno osiguranje, dobrovoljno mirovinsko osiguranje, životno osiguranje).
– Neiskorišteni osobni odbici u toku godine.
– Izravnavanje poreznog opterećenja ako plaće nisu ravnomjerno primljene.
– Iskorištavanje povećanih osobnih odbitaka na područjima od posebne državne skrbi.

Slovo zakona

Odredbama čl.39 i 40. Zakona o poreznu na dohodak i odredbama čl.85. i 86. Pravilnika o porezu na dohodak određeno je tko je obvezan podnijeti poreznu prijavu, a tko ne podliježe toj obvezi. U tim odredbama kriju se i određene "zamke”. Ovo su neke od najčešćih zabluda:

1. Svi zaposleni građani obvezni su podnijeti poreznu prijavu. Zakon kaže da ako građanin prima dohodak od nesamostalnog rada kod jednog poslodavca, a nema vlastitih interesa za predaju porezne prijave (povrat poreza), istu nije obvezan predati.

2. Primam drugi dohodak pa sam obvezan predati poreznu prijavu. Ako uz nesamostalni rad kod jednog ili više poslodavaca (ali ne istodobno!) građanin ostvaruje i drugi dohodak, a nema vlastitog interesa za predaju prijave, istu nije obvezan predati. Akontacija plaćenog poreza smatra se konačnom. Vrlo često se događa da predajom porezne prijave za građana nastane dodatna porezna obveza jer se u prijavu moraju onda unijeti svi dohoci.

3. Svi mogu iskoristiti porezne olakšice i vratiti porez. Da bi ostvarili povrat poreza svaki građanin mora imati dovoljno uplaćenog poreza da bi uopće mogao iskoristiti olakšice.

4. I roditelj i zaposleno dijete mogu u istoj godini tražiti povrat poreza. Ukoliko roditelj koristi olakšicu za dijete, a dijete se u toku godine zaposli, bilo bi korisno konzultirati stručnu osobu da izračuna koliko je oportuno da dijete traži povrat poreza. U ovakvim slučajevima može se dogoditi da obveza poreza za roditelja bude veća od povrata poreza koji može ostvariti dijete.

5. Studentska primanja ne utječu na poreznu obvezu. Studenti oprez. Ako unutar jedne godine ostvarite primitak veći od 10.800 kuna vaš roditelj gubi pravo na korištenje olakšice na dijete. To može rezultirati značajnom dodatnom poreznom obvezom.

6. Svejedno je koju poreznu olakšicu koristite? Zdravstvene usluge, kamate na stambeni kredit ili možda životno osiguranje? Ako zbroj vašim potencijalnih olakšica iznosi više od 12.000 kuna imajte na umu da olakšicu za životno osiguranje koristite posljednju. Razlog tome je što trenutno dobivate povrat poreza, ali pri isplati police životnog osiguranja plaćate 15% poreza ako ste policu koristili kao poreznu olakšicu. S druge strane izdaci za zdravstvene usluge i stanovanje nisu sredstva na koja se naknadno obračunava porez.

Bez obzira što svatko ima mogućnost smanjiti poreznu osnovicu do 12.000,00 kuna, prije podnošenja porezne prijave provjerite da li je to u vašem najboljem interesu.

Profitiraj.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks

Očekivanje da partner čita naše misli i želje zasigurno ne vodi dobrom seksu.

Drama Queen

Koliko god mislili da smo dobri, veliki, pametni ili načitani, malo je među nama onih koji su spremni priznati vlastite pogreške.

Drama Queen

Ako nikad nisi ispao glup, nikad nećeš postati stručnjak.

Dobar posao

Mihaela Mikić je poznata kao majstorica svojeg zanata i stoga često primjećuje greške koje Hrvatice čine kada je šminkanje u pitanju.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.