Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Portoriko – karipski otok sa španjolskom dušom

Romantične pješčane plaže, stare španjolske utvrde i ludi noćni izlasci čine posjet glavnom gradu Portorika nezaboravnim iskustvom.

"Dobro došli u raj na zemlji" smješka se simpatični taksist u zračnoj luci Luis Munoz Marin u San Juanu, glavnom gradu Portorika. Na prvi pogled ne izgleda kao raj, više kao jedna od američkih zračnih luka, nikakav dašak egzotike. Amerikanci taj mali karipski  otok (s brojem stanovnika približno kao Hrvatska) južno od Miamija smatraju svojom 51 državom, iako to formalno nije. Portorikanci su ponosni na svoju zastavu s jednom zvjezdicom, koja je simbol njihove borbe za slobodu i neovisnost kroz povijest.

Ipak od 1917. godine Portorikanci se vode pod američke državljane i utjecaj SAD vidi se posvuda, u velikim hotelima-neboderima tik uz pješčane plaže, u načinu odijevanja, satelitskom programu i američkim automobilima.

San Juan – najstariji u Novom svijetu

San Juan (Sv. Ivan) je najstariji grad u Novom svijetu. U prošlosti, služio je kao luka španjolskim osvajačima za pohode u Južnu i središnju Ameriku. Od tog doba ostale su tradicionalne španjolske utvrde koje zajedno sa starim dijelom grada, San Juanu daju prepoznatljiv europski štih.

Jezik ulice je španjolski, iako je u zakonu izjednačen s engleskim. I portorikanski mentalitet podsjetit će na južnjačke europske narode pa smo se uz osmjeh na licu više puta osjećali kao u nekom dalmatinskom mjestu ili kako bi rekli "vrag odnio prišu".

Izlet u prašumu

Krivudave ulice stare jezgre pravi su mali raj za shopping. Američke ekskluzivne marke Ralph Lauren, Tommy Hilfinger i Calvin Klein mogu se naći za europske kupce po simboličnom cijenama od pedesetak kuna naviše.

Javni prijevoz na otoku gotovo ne postoji. Ali, ako uzmete rent-a-car, u nekoliko sati možete vidjeti kišnu prašumu, prelijepe pješčane plaže i stići na večeru u jedan od tradicionalnih restorana. Treba izdvojiti Culebra otok, na kojem je po mnogim anketama jedna od najljepših plaža na svijetu, Flamenco beach.

Ležerne sobarice

Povratna Avionska karta Zagreb-Miami može se naći za oko 5.000 kuna. Letovi karipskih destinacija kao što su Miami – San Juan su svakodnevni i ima ih već za 600 kuna pa i manje, ovisno o datumu rezervacije.

Hotelski smještaj je raznovrstan, a iznenađuje velika ležernost sobarica te čistoća soba koja obično nije na europskoj razini. Cijena hotela sa četiri zvjezdice za dvije osobe po noćenju je između 120 i 150 dolara.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Prvi dan u Krabiju započeli smo jednom od mnogobrojnih island hopping tura.

Istaknuto

Provjerite koje smo vam prekrasne plaže izdvojili!

Istaknuto

Tko kaže da daleka i egzotična putovanja koja se pamte čitav život nisu ostvariva?

Putovanja

Izbjegnite gužve i razveselite se nižim cijenama za putovanje iz snova.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.