Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Poslodavci ne žele trudnice

Svaka druga žena iskusila negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru

Tijekom kolovoza portal Women in Adria proveo je online istraživanje na temu Utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru u kojem je sudjelovala 321 žena. Istraživanje je pokazalo da je čak svaka druga žena iskusila negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru.

Čak 51 posto ispitanih žena iskusilo je negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru, od toga:

  • 43% je dobilo otkaz trudna ili nakon povratka s porodiljnog dopusta
  • 34% je degradirano nakon što su objavile trudnoću ili nakon povratka s porodiljnog dopusta
  • 23% nije promovirano zbog trudnoće i porodiljnog dopusta

Žene su u nepovoljnoj situaciji i kada rode. S obzirom na današnje financijske prilike većina ih se što prije mora vratiti na posao, a u prvim je mjesecima, a i godinama, života djeteta teško uskladiti majčinstvo i karijeru. Stoga žene priželjkuju fleksibilno radno vrijeme barem u tom razdoblju kao što imaju mnoge razvijene zemlje Europe. Prema ovome istraživanju:

  • 51% žena ostaje na porodiljnom dopustu godinu dana
  • 14% do 6 mjeseci a 14% 6-12 mjeseci
  • 21% koristi porodiljni dopust duže od godinu dana

Kao što smo već spomenuli, žene bi htjele fleksibilno radno vrijeme u prvim godinama života djeteta kako bi ostvarile veću ravnotežu privatnog i poslovnog života. Fleksibilno radno vrijeme je važna pretpostavka za povećanje broja žena na vodećim pozicijama.

Miranda Kerr beba

 

Žene koje su na visokim pozicijama ili imaju takve ambicije na porodiljnom dopustu ostaju do 6 mjeseci. 32% njih navodi da bi rado pristale na aranžman gdje u prvih 6 mjeseci održavaju kontakt s timom telefonom i mailom te nakon 6 mjeseci kombiniraju rad od kuće s odlascima u ured. Tome bi mogao doprinjeti i nedavno pokrenuti projekt Mamforce koji pomaže kompanijama pri uvođenju fleksibilnog radnog vremena.

Kako žene mogu umanjiti negativan utjecaj trudnoće i porodiljnog dopusta na karijeru?

Žene planiraju trudnoću, ali ne i porodiljni dopust. Porodiljni dopust zahtijeva strateški pristup, od vremenskog plana, sudjelovanja u pronalaženju zamjene, utvrđivanju načina komunikacije te povratka. Ako se radi o dugom porodiljnom dopustu, posebnu pažnju je potrebno posvetiti održavanju i izgradnji mreže kontakata te vještina.

Kako poslodavci mogu aktivnije upravljati porodiljnim dopustom?

Komunikacija tijekom porodiljnog dopusta, sa strane žena i sa strane poslodavaca, je velik problem. Promjene u poslovnom svijetu su danas jako dinamične. Čak i u mjesec dana se mogu desiti velike promjene, tako da je informiranost jako važna osobito ako se radi o ženi na managerskoj poziciji.

Žene trebaju preuzeti inicijativu ovdje jer će poslodavac u protivnom vjerojatno pretpostaviti da ona ne želi nikakvu komunikaciju tijekom porodiljnog dopusta. Na poslodavcu je da se drži dogovora o komunikaciji tijekom trajanja porodiljnog dopusta.

Žene će na taj način vidjeti da se na njih i dalje računa, da njihova karijera ima budućnost što će se pozitivno odraziti na lojalnost prema tvrtci.

Fleksibilno radno vrijeme će omogućiti ženama bolju ravnotežu privatnog i poslovnog života a poslodavcima manje problema s pronalaženjem odgovarajućih zamjena za žene na porodiljnom dopustu.

Povratak na posao često je povezan s krivnjom zbog ostavljanja djeteta, predrasudama prema ženama s djecom. Tu puno može pomoći mentoring žena iz tvrtke koje su bile u istoj situaciji.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Idealna u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.

Duh i tijelo

Žene se najčešće o svojim problemima raspišu anonimno u malenim okvirima na društvenim mrežama.

Fashion report

Nova kolekcija ostaje vjerna sanjivoj Shuz. estetici, tako da je paleta boja koja prevladava pastelna, nježna i eterična.

Istaknuto

Neka istraživanja kažu da čak 80% žena bira krivu veličinu i oblik grudnjaka za sebe.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.