Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Pospremanje sezonske odjeće

Prije spremanja odjeću i ormare obavezno očistite te bacite nepotrebno.

Promjenom godišnjih doba dolazi vrijeme za promjenu sezonske odjeće. Zima je stigla i sljedećih nekoliko mjeseci više nam neće trebati lagana odjeća koju smo nosili od proljeća do jeseni. Moramo izvući zimsku odjeću iz ormara, a ljetnu odjeću i obuću negdje pospremiti. Mnogima je organizacija najveći problem jer ne znaju odakle početi i kamo smjestiti svu tu nepotrebnu odjeću na više mjeseci. Ponekad je veći problem spremiti toplu i tešku zimsku odjeću koja uključuje kapute, jakne i čizme koji zauzimaju puno više mjesta od ljetne odjeće. A u ormaru je potrebno naći mjesta za sve pa su savjeti za organizaciju ormara uvijek dobrodošli.

1. Bacite ili poklonite nepotrebnu odjeću

Sad je prilika da odaberete koju odjeću želite spremiti, a baciti ili pokloniti onu koja vam više ne treba. Prije nego je spremite, dobro razmislite koji odjevni komad niste nijednom obukli prošle sezone. A sigurno imate i mnogo odjeće koja vam više ne pristaje ili ste sigurni da je nikad više nećete obući. Imat ćete manje odjeće u ormarima ukoliko se riješite onih odjevnih predmeta koji vam više ne trebaju. Dolaskom novog godišnjeg doba možete provjeriti i odjeću koju namjeravate nositi idućih nekoliko mjeseci. Možda vam neka zimska odjeća više ne stoji dobro i sad imate priliku riješiti se i nje.

2. Operite odjeću prije spremanja

Odjeću i obuću koju spremate na duže vrijeme morate oprati i očistiti. Iako niste sigurni koji odjevni predmet ste oprali ili kad ste ga posljednji put nosili, dobro je oprati sve što namjeravate spremiti jer mrlje i mirisi privlače kukce i insekte. Ostaci hrane se mogu pretvoriti u trajne mrlje. Grinje, moljci i ostali insekti vole prirodne tkanine i nagrizajući ih, oštećuju odjeću. Privlači ih i miris omekšivača za rublje. Ako već imate insekte u ormaru, uklonit će ih visoke temperature, kao što je kemijsko čišćenje. Prije spremanja, provjerite jesu li svi džepovi prazni.

3. Očistite ormare

Očistite i provjetrite ormare i mjesto na kojem ćete pohraniti odjeću i obuću. Ormare iznutra usisavajte, a možete i ugraditi nove police, ako postoji mogućnost i ako su vam potrebne. Bacite sve nepotrebno što se preko godine nakupilo u ormarima.

4. Tamno, suho i provjetreno mjesto

Odjeća se mora čuvati na suhom i tamnom mjestu. Tavan, garaža i podrum nisu dobra mjesta za držanje odjeće. U garažama je često puno prašine i prljavštine, u podrumu vlaga, a na tavanu velike oscilacije temperature, primjerice tijekom proljeća i ljeta je prevruće. U ladicama ispod kreveta ili na ormaru je dobro mjesto za čuvanje sezonske odjeće. Neki kreveti imaju kutije za spremanje deka u koje možete pohraniti sezonsku odjeću. Osjetljive tkanine nemojte stavljati na vješalice jer će odjevni predmet dobiti oblik vješalice. Najtežu odjeću stavite na dno, a lakšu odjeću na vrh. Ako odjeću spremate u plastične vreće, napravite rupice na njoj tako da zrak može cirkulirati. Ako nemate mjesta u ormarima, ugradite još polica i uredno spremite odjeću i obuću. Kad dođe vrijeme za ponovno korištenje, bit će vam puno lakše izvaditi uredno spremljene stvari.

5. Zaštita od insekata

Naftalin je možda efikasan način da zaštitite odjeću od nepoželjnih insekata, ali kuglice naftalina otpuštaju pesticide koji su opasni za udisanje. Prirodne tkanine, poput vune, zadržat će miris naftalina tako da takvu odjeću treba ranije izvaditi i provjetriti na zraku. Lavanda i cedrovina su prirodniji način da se odjeća u ormaru zaštiti od insekata. I neće naštetiti zdravlju vaših ukućana, a i kućnih ljubimaca.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Moj dom

Sigurno u ormaru čuvate neku od najdražih haljina koju tako dugo imate, a jedna je od rijetkih koja vam još nije dosadila.

Trendovi

A koji je bolji način za to od novog para sunčanih naočala

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Moj dom

Bilo da se radi o odlaganju alata, čuvanju vrtnog pribora ili skladištenju sezonskih dekoracija, šupa igra ključnu ulogu u održavanju reda i organizacije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.