Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Postoji li neženski posao?

Vodimo vas na 2. susret Žene u biznisu.

Žene koje žele napredovati u biznisu još uvijek moraju savladavati prepreke i rušiti predrasude koje ne postoje kada se radi o njihovim muškim kolegama. Naravno, te prepreke nisu svugdje jednake kao niti načini na koji ih žene savladavaju. Međutim, na makro razini prepreke proizlaze iz većine korporativnih kultura koje su u razmimoilaženju sa pravcem u kojem se razvija društvo koje ih okružuje, ističe Dorothy Dalton, suosnivačica tvrtke 3Plus International iz Bruxellesa i glavna predavačica na predstojećem 2. susretu Žene u biznisu 2012. u Zagrebu. Posebno ističe sve prisutniji problem staranje populacije i neodlučnost žena da imaju djecu.''Potrebno je dovesti u ravnotežu rastući broj visoko kvalificiranih žena koje ulaze na tržište rada i ekonomskih izazova prouzrokovanih starenjem populacije. Globalna populacija postaje sve starija, ali s trendom opadanja nataliteta. Žene se sve manje odlučuju imati djecu, a što će u konačnici dovesti do toga da će biti sve manje mladih ljudi da podupiru starije generacije. Napredne ekonomije trebaju žene koje rađaju i korporacije koje to podržavaju'', kaže Dorothy.

Hrvatska sigurno nije izuzetak kada se govori o tome da često žene zbog straha da im ne ugrozi karijeru, odustaju od trudnoće. ''Ako mene pitate, na top-pozicijama zasigurno ima mjesta za trudne žene, no pitanje je što o tome misle oni koji odlučuju o njihovu unapređenju. Znam za slučajeve gdje su žene koje su na visokim pozicijama u tvrtkama ostale trudne poziciji i da tvrtka nije propala'', smatra Gordana Frgačić, HR menadžerica i autorica Zašto smo manje plaćene koja je ujedno i panlistica na konferenciji. Ona smatra da trudnoća nije ženski problem, već rezultat zajedničke odluke muškarca i žene te zajednička odgovornost cijelog društva, a ne nešto s čim se žene trebaju nositi same i zbog čega ih treba diskriminirati.Da je lakše ženama koje vode vlastiti biznis i koje se mogu osloniti na pomoć supruga kada se nađu u toj situaciji zna kaže Nataša Golik Klanac koja je zajedno sa suprugom otvorila tvrtku as2con, a koja sudjeluje na panelu Postoji li neženski posao. ''Zadnjih godinu dana zbog trudnoće i poroda ja sam manje prisutna u svakodnevnom poslu pa je suprug (uz druge kolege) preuzeo puno više poslovnih obveza na sebe'', kaže Nataša.

Ona se nakon završenog doktorskog studija i rada na fakultetu u Finskoj odlučila zajedno sa suprugom vratiti u Hrvatsku i otvoriti tvrtku u biznisu koji bi mogli nazvati 'neženskim'. Bavi se istraživanjem, razvojem i primjenom novih tehnologija u brodarskoj i brodograđevnoj industriji.

Na pitanje što ju je motiviralo da se vrati u Hrvatsku i bavi poslom u kojem je većina muškaraca i da li to vidi kao otegotnu okolnost ona odgovara: ''Kad je čovjek vođen rezultatom i obavlja posao profesionalno, ne opterećuje se time radi li posao sa ženom ili sa muškarcem. Rekla bih da je kao i u svakom drugom poslu, biti jedan ili drugi spol ponekad je nedostatak no ponekad i prednost'', iako kaže ona: ''Istina je da ima situacija u poslu kada bi jednostavnije bilo biti muškarac, posebice u neformalnim prilikama tipa odlazaka na piće, odlazaka u saunu (npr. u Finskoj) no to su situacije koje se ne pojavljuju svakodnevno.''Da je jednostavnije biti muškarac slaže se i Gordana Frgačić, posebno kada se radi o uobičajenim predrasudama poput one da su žene previše emotivne da bi mogle upravljati ozbiljnim poslovnim sustavima i donositi ispravne odluke. ''Muškarci nisu ništa manje emotivni od žena, no tu primjenjujemo dvostruka mjerila – primjerice, Obamina ganutost i puštanje suze smatrat će se 'pravim muškim činom' i pozitivno gledati, a ako se to dogodi ženi, komentari su obično 'da ne zna to primiti kao muško'. Što god to značilo'', ističe Gordana.

Tu je ponekad i predrasuda zbog odabira stajlinga. Tu je predrasudu morala srušiti poznata političarka i saborska zastupnica Mirela Holy koja kaže da se zbog nekonvencionalnog stila, šminke i visokih peta morala silno naprezati kako bi dokazala da svoj posao obavlja stručnije, bolje i odgovornije od mnogih muških kolega.

Ovdje smo naveli samo neke predrasude i prepreke s kojima se susreću žene u biznisu. Želite li čuti kako ih je moguće zaobići, kako je najbolje reagirati kada se s njima susretnete i što vam može pomoći u poslovnoj karijeri, budite dio najvažnijeg susreta poslovnih žena u Hrvatskoj.Motivacija za uspješan put prema vrhu očekuje vas na 2. susretu Žene u binisu 2012.

OSVOJI KOTIZACIJU ZA SUSRET

Poklanjamo vam kotizaciju za sudjelovanje na 2. susretu Žene u biznisu koji će se održati 6. prosinca u hotelu Westin u Zagrebu.

Ukoliko želite osvojiti ovu kotizaciju, pošaljete nam mail na [email protected] s naslovom ŽENE U BIZNISU te navede sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu. Nagrađujemo najbržu čitateljicu.

Dobitnica je Ines Trbojević Košturjak. Čestitamo!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Pravo je vrijeme da se prijavite na besplatnu konferenciju „Zdrava mama, sretna beba“ koja se održava 3. lipnja 2023. u Rijeci.

Dobar posao

Virtualni asistent je zanimanje budućnosti koje posljednjih godina postaje sve popularnije i u Hrvatskoj.

Dobar posao

Nitko ne želi da mu se pregovori pretvore u krugove prijetnji, zahtjeva i ucjena.

Top menadžerica

Ako pričamo o LinkedInu kao jedinoj poslovnoj mreži, u zadnje vrijeme viđamo različite pristupe i nastupe.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.