Potplaćene i diskriminirane u startu

Inženjeri informatike su najbolje plaćena struka, pokazala je analiza rezultata ovogodišnjeg istraživanja o visini plaća u Republici Hrvatskoj koje svake godine u rujnu na uzorku od preko 10.000 ispitanika provodi MojPosao.

– Na samom početku karijere muškarci počinju sa 10,4 posto većom plaćom u odnosu na žene pri čemu se ta razlika s godinama radnog iskustva povećava pa muškarci u Hrvatskoj u prosjeku imaju 23,0 posto veću plaću od žena. Zanimljivo je ove podatke usporediti s prošlogodišnji istraživanjem koje je pokazalo da su u 2007. godini muškarci na početku karijere imali 13,2 posto veću plaću od žena, dok su ukupno imali 18,9 posto veću plaću. Ovogodišnji podaci pokazuju smanjenje razlika u plaći između muškaraca i žena na početku karijere, no povećanje ukupne razlike, – rekla je Nada Hrbud, specijalist za marketing i PR s portala MojPosao.

K tome, završeni fakultet, prema ovom istraživanju donosi 53,1 posto veću plaću u odnosu na srednju stručnu spremu, a magisterij ili doktorat čak 94,3 posto. Najniže su plaće u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, dok su najveće u Gradu Zagrebu. Nešto više od polovice ispitanika rijetko ili nikad ne dobivaju povišicu, a i dalje je najčešća beneficija – mobilni telefon. S druge strane, 29,6 posto osoba nema dodatne beneficije, što je ipak bolje nego 2007. kada dodatne beneficije nije imalo čak 36,5 posto zaposlenika. Iza mobitela slijedi fleksibilno radno vrijeme. A najmanje poslodavaca osigurava zaposlenicima edukaciju kao dodatnu beneficiju (samo 2,6 posto), što je čak i manje nego prošle godine kada je dodatnu edukaciju imalo 3,2 posto ispitanika.

Veće plaće u stranim tvrtkama

Također, zanimljivo je spomenuti da su u odnosu na prosječne mjesečne neto plaće u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 28,4 posto, a u stranim institucijama za 21,4 posto. Najniže su plaće i dalje u udrugama u kojima su zaposlenici 20,6 posto manje plaćeni u odnosu na tvrtke u domaćem vlasništvu.

Uspoređuju li se plaće prema poziciji u tvrtki, prosječna plaća pripravnika je 27,1 posto ispod prosjeka, što je čak i veća razlika nego 2007. godine kada su plaće pripravnika bile 24,7 posto ispod prosjeka. Iako još uvijek 26,5 posto ispod prosjeka, plaće administrativnih radnika ove godine ipak nisu manje od pripravničkih. No, za to je više zaslužan pad pripravničkih plaća, a ne toliko rast plaća za administrativna zanimanja. Isto kao i prošlih godina, istraživanje je pokazalo kako vrijednost radnog iskustva i dalje najviše raste u prvih pet godina.

Najbolje u zračnom prometu

– U 2008. godini najbolje su plaćeni poslovi u tvrtkama kojima je primarna djelatnost zračni promet i prijevoz (40,8 posto iznad prosjeka), nakon čega slijedi farmaceutska industrija (36,4 posto iznad prosjeka) te ICT – izrada i održavanje programskih rješenja (27,0 posto iznad prosjeka). Najniže su plaće u sportu i razonodi (33,3 posto ispod prosjeka), zaštitarskoj djelatnosti (26,8 posto ispod prosjeka) te u trgovini, odnosno maloprodaji (25,8 posto ispod prosjeka), – kazala je Nada Hrbud.

Kako je objasnila, istraživanje je obuhvatilo 183 radna mjesta u deset kategorija, što je 16 radnih mjesta više nego u prošlogodišnjem istraživanju. U odnosu na njega, dodane su dvije nove kategorija poslova: “Turizam i ugostiteljstvo” te “Zdravstvo i farmacija”. Osim profila za svako radno mjesto istraživanje obuhvaća podatke o usporedbi plaća prema godinama radnog iskustva, spolu, stručnoj spremi, županijama, djelatnostima, veličini tvrtke, tipu vlasništva tvrtke i slično.