Potreban vam je brz gubitak nekoliko kilograma? Evo idealne dijete za vas!

Ako ste od onih “sretnika” koji imaju tek mali broj kilograma viška, dugoročne dijete mogu biti demotivirajuće za vas, a put do željenog gubitka kilograma dug i mukotrpan. Upravo zato je često idealan izbor za takvu borbu s kilogramima kada trebate izgubiti tek dva ili tri kilograma neka brza i efikasna, a samim time i restriktivnija dijeta.

Neovisno o režimu prehrane, baš kao i kod svake druge dijete, ali i kod zdravog načina života neupitno je vrlo važno voditi računa o dovoljnom unosu tekućine, najbolje vode i to najmanje 2 litre dnevno, ali i dostatne tjelesne aktivnosti. Prema vašim afinitetima i formi u kojoj se nalazite odlučite želite li vježbati u teretani, trčati ili uživati u dugim šetnjama.

 

Voćna dijeta je specifična jer, dok većina drugih režima prehrane to brani, voće možete konzumirati svakodnevno. Naravno, važno je voditi računa koje voće ćete odabrati i u kojoj količini za konzumirati, pa svakako izbjegnite banane koje su uglavnom pune šećera.

Jedan ciklus voćne dijete traje svega 5 dana i po potrebi ju možete ponavljati. Uz voće, na vašem tanjuru naći će se fermentirani mliječni proizvodi (kiselo mlijeko, vrhnje i svježi sir), meso, riba i svima omiljeni trikovi za zavaravanje gladi – kava i čajevi.

Dijeta 10 posto postigla je svoju popularnost vrlo jednostavnim jelovnikom. Priprema obroka nije zahtjevna, traje vrlo kratko i dijeta u svega tri tjedna obećava gubitak 10% težine. U ovoj dijeti određena vam je samo namirnica, odnosno skupina namirnica, koju taj dan smijete konzumirati, a sve ostalo je vama na izbor.

Naravno, ako želite primijetiti gubitak centimetara i kilograma, obroci trebaju biti smanjeni, a namirnice pripremljene bez dodatnih masnoća. Tijekom tri tjedna izmjenjuju se “čisti” tjedan, potom je jedan tjedan “miješani”, a ciklus dijete završava još jednim “čistim” tjednom. Tijekom prvog i trećeg tjedna smijete konzumirati samo namirnicu/ skupinu namirnica kao što su riža, palenta, jaja, povrće, proteini ili mliječni proizvodi, dok je u miješanom tjednu dozvoljeno kombinirati neke od ovih grupa namirnica.

 

Dvopek dijeta je vrlo rigoroza, no obećava gubitak od 7 do čak 15 kilograma u svega 15 dana. Odmah je jasno da će ako se odlučite za ovu dijetu glad postati vaša najbolja prijateljica. Osim dvopeka vaš jelovnik će se uglavnom sastojati od naranče, kuhanog jaja, malo mesa i povrća i puno čaja. Kava je dozvoljena, no morat ćete u njoj uživati bez dodavanja mlijeka i šećera. Kako biste lakše preživjeli ciklus od 15 dana dijeta se provodi 5 dana i potom se radi pauza od dva dana. Cijeli taj ciklus ponovite tri puta.

Bez obzira na koju dijetu se odlučili, važno je ne zanemariti tjelesnu aktivnost i dovoljan unos tekućine. U slučaju strožih dijeta prije početka režima savjetujte se s vašim liječnikom kako biste utvrdili postoje li eventualne prepreke zbog kojih ne biste smjeli pratiti neki od režima prehrane.