Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Pouzdani radnici s invaliditetom

Iskusni poslodavci tvrde da su jako zadovoljni kvalitetom rada osoba s invaliditetom.

 – Povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom želimo ukazati na važnost ravnopravnog natjecanja osoba s invaliditetom na tržištu rada, čije zapošljavanje aktivno potičemo. Projekt „Nagrada za poslodavca godine za osobe s invaliditetom“ pokrenut je 2007. godine zajedno s UNDP-em Hrvatska, a uspješno se nastavlja i u 2008. Cilj je predstaviti izuzetne primjere domaće i strane prakse u zapošljavanju osoba s invaliditetom,– rekla je Nada Hrbud, specijalist za marketing i PR portala MojPosao.

A krajnji cilj je njihovo zapošljavanje na poslovima koje mogu obavljati, za koje su kvalificirani i gdje mogu pružiti najviše.

Uz ovaj, u tijeku je i projekt u suradnji s Udrugom za promicanje inkluzije (aktivno uključivanje osoba s invaliditetom u društvo) koji pruža podršku poslodavcima u analizi radnih mjesta kako bi se uočio potencijal za zapošljavanje osoba s invaliditetom i napravila prilagodba radnog mjesta.

Individualan rad i priprema

U tijeku je i projekt koji se provodi u suradnji s Udrugom za promicanje istih mogućnosti, a kojim se osobe s invaliditetom educiraju i pripremaju za tržište rada kroz individualan rad i pripremu.

Na portalu MojPosao, oznaku da poslodavac potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom početkom 2007. godine koristilo je tek 30 poslodavaca, dok je danas koristi više od 350.

Nagradu u 2007. godini dobila je tvrtka dm koja zapošljava osobe s intelektualnim poteškoćama. Zagrebački holding dobitnik je nagrade u kategoriji javna poduzeća, jer nizom mjera ne pomaže samo zaposlenicima s invaliditetom, već i njihovim obiteljima. Proizvodni obrt AB dizajn dobitnik je Nagrade u kategoriji malih i srednjih poduzeća. Primjer je tvrtke koja osobe s invaliditetom srdačno prima u svoju zajednicu, kao najstarije i najkvalitetnije zaposlenike koji predstavljaju ključni resurs poduzeća.

Dati im priliku

– U kontaktima s poslodavcima pokazalo se kako oni sami procjenjuju da nemaju dovoljnu razinu znanja i kompetencija za upravljanje osobama s invaliditetom kao ljudskim potencijalom. S druge strane, poslodavci koji i sami imaju zaposlene osobe s invaliditetom, tvrde da su upravo oni pouzdani radnici (njih 95 posto). Gotovo 90 posto poslodavaca slaže se s tvrdnjom da se osobe s invaliditetom trude biti jednako učinkovite kao i drugi radnici,- priopćila je N. Hrbud.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Već tri godine zaredom Centar za razvoj vrijednosti provodi projekt „Inkluzivna drugačija strana poduzetništva“ .

Anja može sve

Opet čitamo o diskriminaciji djeteta s teškoćama u razvoju, pokušaju micanja iz škole, ne dopuštajući djetetu da pohađa redovnu školu i nastavu usprkos svim...

Anja može sve

Činjenica je koja predstavlja mnogobrojne probleme na više razina, ali ja bih razgovarala o dva ključna problema. Institucijama u obrazovanju i inkluziji osoba s...

Anja može sve

Za Daruvarku Leonidu Kifer vjerojatno ste već čuli. Njezina priča inspiracija je mnogima, bolje rečeno – ta pozitivna energija, ustrajnost u ostvarenju svojih ciljeva...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.