Savjeti stručnjaka

Povećava li odgađanje majčinstva rizik od raka maternice?

Prema tvrdnjama britanskih znanstvenika, jedan od razloga zbog kojega je broj slučajeva raka maternice u zadnjih deset godina u porastu je odgađanje majčinstva do kasnije životne dobi, a u većoj su opasnosti i žene koje nisu rađale.

Prema tvrdnjama britanskih znanstvenika, jedan od razloga zbog kojega je broj slučajeva raka maternice u zadnjih deset godina u porastu  upravo je odgađanje majčinstva do kasnije životne dobi. Također su i u većoj opasnosti i žene koje nisu rađale.

Broj dijagnosticiranih karcinoma uterusa u zadnjih se deset godina povećao za četvrtinu u Velikoj Britaniji, te iznosi oko 8700 novih slučajeva godišnje. Od polovine devedesetih godina prošlog stoljeća broj dijagnoza raka maternice u Velikoj Britaniji je povećan za 12 posto.

“Kod žena koje nisu rađale ili su rodile u kasnijoj životnoj dobi, pa čak i kod onih koje imaju samo jedno dijete, rizik od razvoja raka maternice i raka dojke je povećan”, rekla je Fiona Osgun iz Cancer Research UK. Dodala je i da pritom treba uzeti u obzir da rizik od razvoja raka mogu smanjiti faktori na koje se može utjecati, poput nepušenja, održavanja optimalne tjelesne težine, izbalansirane prehrane i redovite tjelovježbe.

Pretile žene koje nisu rađale, a kod kojih je menopauza nastupila nakon pedesete godine od karcinoma uterusa obolijevaju pet puta češće, a žene koje boluju od dijabetesa triput više u odnosu na ostale žene. Otprije je poznato da je rak maternice sve je učestaliji zbog sve većeg broja starijih žena u populaciji te nekontrolirane primjene hormonskih lijekova nakon menopauze.

U izvješću britanske organizacije navodi se i da su, paralelno s povećanim izgledima za obolijevanje, u zadnjih 40 godina povećani i izgledi za preživljavanje od karcinoma, zahvaljujući ranijoj dijagnozi, screening programima, boljim testovima i učinkovitijim metodama liječenja.

U razgovoru s našom stručnom suradnicom doktoricom Majom Gudelj i zagrebačke Poliklinike Ginecej osvrnuli smo se na navedeno istraživanje.

Osvrt iz Poliklinike Ginecej

„Životni vijek nam se produžio, pa je i „normalno“ da statistika pokaže porast kod bolesti koje se i tako događaju kod starije populacije. Rizični čimbenici su:

  • dob (bolest menopauze – prosječna dob 60 godina)
  • diabetes – za 2,8 puta
  • debljina – za 10 puta
  • karcinom jajnika ili dojke u anamnezi
  • PCO – za 9,5 puta
  • nuliparitet – za 2 puta
  • rana menarha, kasna menopauza – za 2,4 puta

To je ujedno i najčešća je maligna bolest ženskog spolnog sustava (iza dojke, debelog crijeva i karcinoma pluća), a za rano otkrivanje pripaziti na:

  1. krvarenje u postmenopauzi – apsolutno alarmantan znak!
  2. odlaziti na redovite ginekološke preglede s PAPA testom i ultrazvuk

Svaki doktor će vam reći kako je jedna od važnijih stvari ne pušiti ili prestati pušiti. Uz redovite, preventivne preglede, važno je održavati optimalnu tjelesnu težinu, konzumirati zdravu hranu i ne zaboraviti tjelovježbu”, objasnila nam je ginekologinja Gudelj i dodala kako se ne trebamo bojati trudnoća u kasnijoj životnoj dobi uz suvremene perinatalne testove i ako smo fit.

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Prevencija i edukacija stanovništva najvažniji su alati u sprječavanju daljnjeg porasta pretilih i debelih u društvu, a multidisciplinarni pristup liječenju pretilih nužan je za...

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Budi fit

10 napitaka koje biste trebali izbjegavati.

She Book Club

U knjizi Zašto smo bolesni ugledni svjetski znanstvenik dr. Benjamin Bikman, jedan od vodećih svjetskih autoriteta kada je riječ o istraživanju metaboličkih poremećaja...

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.

Exit mobile version