Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Povezanost je stvar odabira

Kvalitetno provedeno vrijeme i obiteljski obroci važni su čimbenici za sreću.

Eshil, veliki starogrčki filozof, jednom je rekao da je sreća naš odabir oko kojega se s vremena na vrijeme valja potruditi. Moderna znanost danas pokazuje da su kvalitetno provedeno vrijeme i povezanost članova obitelji važni čimbenici koji pridonose sreći jer pomažu roditeljima u njihovoj ulozi, a istodobno utječu na to da su djeca samouvjerena, snažnija i sretnija.

Jedini napor koji je potrebno uložiti redovito je provođenje kvalitetnoga vremena u druženju jer je važnost obiteljskih okupljanja, a posebno obiteljskih obroka, iz više razloga prepoznata kao iznimno velika. Osim toga, prigode u kojima možemo biti s onima koje volimo omogućuju nam da s njima podijelimo svoje svakodnevne probleme pri čemu se život odmah čini mnogo lakšim. Ili, kako je Miguel de Cervantes napisao u Don Quijoteu: "Uz malo kruha svaka je tuga manja".

Mnoge su prednosti obiteljskih obroka. Obiteljski obroci mogu poboljšati prehrambene navike. Istraživanja pokazuju kako djeca koja jedu obroke zajedno s članovima svojih obitelji uzimaju uravnoteženiju hranu i više hranjivih tvari jer uče uživati u širem rasponu osnovnih skupina namirnica. To se odnosi ne samo na tinejdžere, nego i na mlađu djecu. Štoviše, obiteljski obroci omogućuju roditeljima da daju primjer svojoj djeci i pouče ih zdravim načinima prehrane.Nadalje, uspomene s obiteljskih obroka mogu biti dugotrajne te pomoći u stvaranju zajedništva, navika i stabilnosti. Razgovor tijekom obroka prigoda je za stvaranje povezanosti i prisnosti, ali i uzajamno učenje.

Znanstvenici su pokazali kako razgovori za vrijeme obroka mogu poboljšati obiteljske odnose, samopoštovanje kod tinejdžera, njihov osjećaj vrijednosti i njihove društvene vještine te pridonijeti rješavanju manjih napetosti u obitelji.Obiteljski obroci mogu pomoći i u razvoju posebnih vještina. Djeca uče sudjelovati, ali i iznositi svoje mišljenje, raspravljati i upravljati raspravom, posebno ako za stolom sudjeluju različite generacije.

Obiteljski obroci poboljšavaju i školske rezultate. Istraživanja pokazuju da djeca postižu bolje školske rezultate i imaju razvijenije društvene vještine ako često sudjeluju u obiteljskim obrocima. Čini se da obiteljski obroci smanjuju vjerojatnost destruktivnoga ponašanja kod tinejdžera, kao što su zloupotrebe opojnih sredstava, seksualne aktivnosti, nasilje i poremećaji u prehrani.Zajednička priprema obroka s djecom otvara mogućnost za čavrljanje, ali i za razmjenu ključnih vještina koje doprinose samosvijesti i samostalnosti. Zanemarite nered i uključite djecu i u pospremanje tako da se osjećaju uključenima u cijeli proces.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Dan otvorenih vrata Yamaha Music School Zagreb, 21. listopada od 12 do 20 sati, prilika je za isprobavanje jedinstvenih Yamaha Music School popularnih glazbenih...

Anja može sve

Što se više bližim 30-tom rođendanu to sve više razmišljam što sam sve napravila i prošla u posljednjih deset godina

Anja može sve

Opet čitamo o diskriminaciji djeteta s teškoćama u razvoju, pokušaju micanja iz škole, ne dopuštajući djetetu da pohađa redovnu školu i nastavu usprkos svim...

Trendovi

Yamamay nastavlja obilježavanje 20. godišnjice branda kroz novu kapsula kolekciju pidžama s najomiljenijim Disneyevim princezama.

Advertisement