Prava obuća za pravi trening

Background photo created by schantalao - www.freepik.com

Idemo prvo razriješiti najvažniju stvar – univerzalna tenisica ne postoji! Najčešće nas ponesu trendovi i ne razmišljamo o specifičnosti tenisice koju trebamo za aktivnost kojom se želimo baviti. Tenisice u kojima vježbate neka budu samo za vježbanje. Nemojte nositi iste tenisice na posao i u teretanu.

Večernji shopping

S obzirom na to da nam noga može nateknuti, najbolje je tenisicu isprobavati predvečer. Također, ako nosite ortopedske uloške, ponesite ih sa sobom i tenisice isprobajte s njima. Obavezno isprobajte obje tenisice, prošetajte dućanom, pa čak i „poskočite“!

Veličina

Ne isprobavajte tenisice na bosu nogu. Čvrsto ih zavežite i pazite da ostane centimetar slobodnog prostora između tenisice i vrhova prstiju da vas ne nabijaju. Stopala rastu tijekom života zato se ne bi trebalo slijepo držati svog broja.

Vrsta aktivnosti

Bez obzira na aktivnost, vježbači koji često vježbaju trebaju i češće mijenjati tenisice. Ako vidite da je potplat tenisice istrošen ili se nazire drugi materijal – vrijeme je za promjenu.

Ako si fan teretana i ako većinu vremena u teretani planiraš provoditi na traci za trčanje, tada ti trebaju tenisice za trčanje. Ako krećeš s dizanjem utega, trebaju ti ravne i stabilne tenisice.

Reebok FLEXAGON ENERGY TR, ženske tenisice za fitnes

Cross-training tenisice prilagođene su različitim aktivnostima. Ako umjesto teretane preferiraš grupne treninge koji obuhvaćaju brdo pokreta različitih intenziteta i oblika, ovo su tenisice koje ti trebaju.

Tenisice za hodanje imaju blago zaobljen potplat u području pete, čvršći i fleksibilniji prednji dio te omekšanjem pod petom.

Tenisica za trčanje treba biti stabilna u srednjem dijelu kod prstiju, kao i u zadnjem dijelu na peti koja trkaču mora pružiti dobro uporište. Odredite jesu li tenisice namijenjene treningu, natjecanju, trčanju po asfaltu i/ili šumi…Opasniji tereni zahtijevaju grublji potplat. Manje grubi i glatki potplati idealni su za trčanje po cesti i drugim ravnim površinama.

Salomon XA ENDURO W, ženske tenisice za trčanje, ljubičasta

Planinarenje ne oduzima puno vremena, a oprema je veoma pristupačna. Ono ima pozitivne učinke na zdravlje te je učinkovito u borbi protiv stresa i pridonosi ukupnom blagostanju. No, kakve cipele odabrati? Niske cipele za planinarenje su posebno prikladne za hodanje suhim, nezahtjevnim terenima, naravno, ako nemamo problema s gležnjevima i imamo iskustvo hodanja po različitim vrstama terena. Planinarenja u niskim cipelama mogu biti ugodnija i lakša. Ako ne možete ili ne želite kupiti i niske i visoke cipele, onda predlažemo da ipak kupite visoke, budući da su one pogodnije za većinu šetača i planinara.

McKinley MANASLU AQX W, ženske cipele za planinarenje, plava

Ne zaboravite, stigao je prvi Intersport Outlet, shopping destinacija u kojoj ćete kupovati proizvode vrhunskih svjetskih brendova i Intersport robnih marki po 70 posto nižim cijenama.