Pravi posao u 6 koraka

Raditi posao koji nas veseli i u kojem smo uspješni od neizmjerne je važnosti za čovjekovu sreću. Stoga je odabir primjerenog zanimanja jedna od najvažnijih životnih odluka.

U radu provedemo trećinu života – 7 do 8 sati dnevno, 5 ili 6 dana u tjednu, obično 35 do 40 godina.

Jeste li se sami ikada ozbiljnije zapitali zašto radite upravo posao koji radite i zadovoljava li vas? Koji je uopće vaš idealan posao? Je li posao koji trenutno obavljate u skladu s vašim sposobnostima, interesima i vrijednostima?

NAPRAVITE SAMOPROCJENU

Želite li otkriti svoje idealno zanimanje napravite profesionalnu orijentaciju, a za početak napravite samoprocjenu vlastitih vrijednosti, interesa i sposobnosti i upoznajte sami sebe.

1. Ispitajte svoje vrijednosti

Jasan i iskren uvid u vlastite vrijednosti omogućit će vam bolji izbor zanimanja i konačnog posla. Zapitajte se što u stvari želite od svoje karijere? Dobru plaću? Izazovan posao? Mogućnost napredovanja i dodatnog obrazovanja? Dodatno zdravstveno i/ili mirovinsko osiguranje? Stabilnu i sigurnu tvrtku?

2. Istražite svoje interese

Što je zajedničko poslovima koje biste rado obavljali? U čemu istinski uživate i što vas ispunjava? Razmislite o svim poslovima i aktivnostima koje vas zanimaju, popišite ih, svrstajte u srodne skupine i ustanovite vaše dominantne interese.

3. Procijenite svoje sposobnosti

Izraženost pojedinih sposobnosti odredit će uspjeh koji možete doseći u određenom poslu. Iskreno procijenite svoje sposobnosti, primjerice verbalne i/ili glazbene i usporedite ih s drugima, npr. sa svojim znancima, kolegama itd.

4. Posavjetujte se s drugima

Iskrena i objektivna procjena samog sebe je iznimno teška, ponekad i nemoguća, stoga je dobro konzultirati se s poznanicima, obitelji i prijateljima, ljudima koji vas dobro poznaju. Također, možete potražiti i pomoć stručnjaka koji se bave profesionalnom orijentacijom. Npr. u Centru Sirius (www.centar-sirius.hr) na temelju psihologijskih testova i razgovora s vama, pomoći će vam da potpunije spoznate svoje sklonosti i mogućnosti.

5. Svakodnevno se razvijajte i ulažite u sebe

Razmislite o mogućnosti stjecanja novih i/ili unapređenja postojećih znanja i vještina koji bi vam mogli pomoći da proširite svoja znanja i mogućnosti (npr. strani jezici, rad na računalu, komunikacijske, prodajne vještine i sl.)

6. Razmislite o mogućim alternativama

Ako ste se primjerice odlučili za promjenu zanimanja, upišite poslijediplomski studij na drugom fakultetu, odlučite se za doškolovanje, seminare i dr. tečajeve kojima možete nadograditi temeljna znanja.