Prednosti ekoloških vina

Proizvodnja ekoloških vina podrazumijeva uzgoj zdravog grožđa, pri čemu se poštuju biološki zakoni, podržavaju i unapređuju prirodna plodnost i biološki procesi u zemljištu te se koristi njegova mikrobiološka aktivnost koja pridonosi  pravilnoj prehrani loze. U ekološkom vinogradarstvu zabranjena je uporaba mineralnih gnojiva i sintetičkih pesticida u zaštiti.

Ekološki vinograd mora biti dovoljno udaljen od industrijskih zagađivača, većih prometnica i poljoprivrednih zemljišta pod konvencionalnim uzgojem, a prelazak s konvencionalnog na ekološki uzgoj traje 3 godine, nakon čega proizvođači upisani u Upisnik ekoloških proizvođača mogu za svoje proizvode dobiti oznaku ekološkog proizvoda.

Čak je 5 prednosti ekoloških vina nad konvencionalnim:

  1. Ne sadrže ostatke pesticida i herbicida
  2. Eko vina se ističu po specifičnoj tjelesnosti i strukturi vina.
  3. Sadrže dvostruko nižu razinu sumpornog dioksida (SO2)
  4. Ekološka vina u boci višestruko sporije stare
  5. Ostaju slasna i užitna za pijenje nakon 6 i više godina

Hrvatska ekološka vina

Sve veća potražnja kupaca potvrđuje vrijednost truda koji je potreban za svaku bocu ekološkog vina. U bio&bio trgovinama u sklopu projekta poticanja domaćih eko proizvođača prisutna su kvalitetna ekološka vina Terra Madre iz srednje i južne Dalmacije, Bolfan iz Hrvatskog Zagorja, Volarević iz južne Dalmacije te Ivan Dolac s otoka Hvara i Roki’s s otoka Visa. Bijela i crna vina te rosei i pjenušci spomenutih brandova zadovoljili su stroge kriterije ekološke proizvodnje i nose markicu ekoproizvoda.

Porast proizvodnje hrvatskih organskih vina

Ekološka proizvodnja vina u svijetu bilježi kontinuirani rast, a sa sve većom educiranošću raste i svijest hrvatskih proizvođača, ali i potrošača. Podaci Ministarstva poljoprivrede pokazuju da je 2010. godine u svrhu proizvodnje organskih vina  bilo obrađivano 400 ha zemlje dok je podatak za 2012. godinu 633 ha, a za 2014. godinu 930,98 ha. Podaci pokazuju i da je više od 200 eko-vinara Ministarstvu podnijelo zahtjev za plemenitu vinovu lozu.

Ekološko vinarstvo važan je doprinos sigurnosti hrane, koji nam omogućuje konzumaciju kvalitetnih proizvoda, istodobno čuvajući biološku ravnotežu okoliša.