Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Prednosti ekoloških vina

Proizvodnja ekoloških vina podrazumijeva uzgoj zdravog grožđa, pri čemu se poštuju biološki zakoni, podržavaju i unapređuju prirodna plodnost i biološki procesi u zemljištu te se koristi njegova mikrobiološka aktivnost koja pridonosi pravilnoj prehrani loze.

Proizvodnja ekoloških vina podrazumijeva uzgoj zdravog grožđa, pri čemu se poštuju biološki zakoni, podržavaju i unapređuju prirodna plodnost i biološki procesi u zemljištu te se koristi njegova mikrobiološka aktivnost koja pridonosi  pravilnoj prehrani loze. U ekološkom vinogradarstvu zabranjena je uporaba mineralnih gnojiva i sintetičkih pesticida u zaštiti.

Ekološki vinograd mora biti dovoljno udaljen od industrijskih zagađivača, većih prometnica i poljoprivrednih zemljišta pod konvencionalnim uzgojem, a prelazak s konvencionalnog na ekološki uzgoj traje 3 godine, nakon čega proizvođači upisani u Upisnik ekoloških proizvođača mogu za svoje proizvode dobiti oznaku ekološkog proizvoda.

Čak je 5 prednosti ekoloških vina nad konvencionalnim:

  1. Ne sadrže ostatke pesticida i herbicida
  2. Eko vina se ističu po specifičnoj tjelesnosti i strukturi vina.
  3. Sadrže dvostruko nižu razinu sumpornog dioksida (SO2)
  4. Ekološka vina u boci višestruko sporije stare
  5. Ostaju slasna i užitna za pijenje nakon 6 i više godina

Hrvatska ekološka vina

Sve veća potražnja kupaca potvrđuje vrijednost truda koji je potreban za svaku bocu ekološkog vina. U bio&bio trgovinama u sklopu projekta poticanja domaćih eko proizvođača prisutna su kvalitetna ekološka vina Terra Madre iz srednje i južne Dalmacije, Bolfan iz Hrvatskog Zagorja, Volarević iz južne Dalmacije te Ivan Dolac s otoka Hvara i Roki’s s otoka Visa. Bijela i crna vina te rosei i pjenušci spomenutih brandova zadovoljili su stroge kriterije ekološke proizvodnje i nose markicu ekoproizvoda.

Porast proizvodnje hrvatskih organskih vina

Ekološka proizvodnja vina u svijetu bilježi kontinuirani rast, a sa sve većom educiranošću raste i svijest hrvatskih proizvođača, ali i potrošača. Podaci Ministarstva poljoprivrede pokazuju da je 2010. godine u svrhu proizvodnje organskih vina  bilo obrađivano 400 ha zemlje dok je podatak za 2012. godinu 633 ha, a za 2014. godinu 930,98 ha. Podaci pokazuju i da je više od 200 eko-vinara Ministarstvu podnijelo zahtjev za plemenitu vinovu lozu.

Ekološko vinarstvo važan je doprinos sigurnosti hrane, koji nam omogućuje konzumaciju kvalitetnih proizvoda, istodobno čuvajući biološku ravnotežu okoliša.

 

Više

Obitelj

Holistički pristup, učenje uz igru, suvremene pedagoške metode – novootvorena Osnovna škola Centar jedina je privatna škola u Zagrebu koja prati redovni kurikulum Ministarstva...

Duh i tijelo

Edukacija i učenje od malih nogu pomažu u izgradnji moralnih vrijednosti i intelektualni vještina.

Zanimljivosti

Iz bogate eko i organske bio&bio ponude dolaze blagdanski setovi i kreativni darovi.

Duh i tijelo

Korijenska čakra je kao temelj za kuću u kojoj živimo.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.