Pregledi na koje morate otići

Prevencija je pola zdravlja, to svi znamo. Zato je pojedine preglede kod liječnika potrebno staviti u svoj makar godišnji raspored. Zbog brzog načina života pojedine bolesti su uznapredovale te uzele maha nad životima ljudi 21. stoljeća.

Obratite pozornost na stanje vlastitog organizma i što prije se naručite na neke od sljedećih pregleda.

1. Šećer

Ni hrana nije ono što je nekad bila, bogata je šećerima i aditivima koji uzrokuju dijabetes. Bolest se može javiti i u potonjim godinama, a česti uzročnik je i naravno i stres. Provjerite razinu šećera u krvi na vrijeme, te naravno pokušajte se što zdravije hraniti.  Posjetite svog liječnika opće prakse te tamo (ako postoji mogućnost) izvadite krv, nakon čega će vaš uzorak, liječnik poslati na analizu u jedan od laboratorija.

Ako slučajno ne postoji mogućnost vađenja krvi, dobit ćete uputnicu i sami otići do laboratorija. S nalazima ponovno posjetite liječnika opće prakse, koji će vas, ovisno o problemu, uputiti dalje liječniku endokrinologu ili internistu dijabetologu.

2. Kolesterol

Iako se većinom smatra kako se kolesterol treba provjeravati tek nakon 45 godine života upravo zbog neuredne prehrane i načina života problemi s razinom kolesterola počeli su se javljati i u mlađim danima. Također je potrebno posjetiti liječnika opće prakse koji će vas nakon analize krvi s možebitnom povišenom razinom kolesterola poslati kod liječnika internista.

3. Krvni tlak

Visok ili pak nizak krvni tlak može uzrokovati brojne probleme sa srcem i krvnim žilama. "Tihi ubojica" drugi je naziv za visok krvni tlak, a organizmu može nauditi puno prije nego se pojave simptomi. Tlak će vam provjeriti vaš liječnik opće prakse, a ako imate veće probleme uputit će vas liječniku specijalistu interne medicine ili kardiologu.

4. Posjet onkologu

Svjesnost o prevenciji raka dojke sve više se razvija u svijetu, ali kod nas. Samopregled te posjet liječniku onkologu jednom godišnje trebao bi postati uobičajena radnja. Brojne akcije besplatne mamografije održavaju se makar jednom godišnje u vašem gradu, informirajte se i pritom brinite za vlastito zdravlje.

5. Štitnjača

Sve više žena, a i poneki muškarci imaju problema s tiroidnom žlijezdom. Ponekad prođe i duže vremena prije nego osoba shvati kako je štitnjača ta koja joj uzrokuje zdravstvene probleme. Neki od simptoma su osjećaj nedostatak zraka i vrtoglavica. Kako biste se uvjerili da je sve pod kontrolom, potrebno je provjeriti hormone štitnjače, ali i ultrazvučno pregledati samu žlijezdu. Potrebna vam je uputnica za liječnika specijalista nuklearne medicine.

Osim navedenih, naravno – nikad ne zaboravite na redovitu kontrolu kod ginekologa i stomatologa.