Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Prehrana u trudnoći

Pojedine namirnice nisu preporučljive u blaženom stanju.

Važno je znati da ono što vi jedete u trudnoći, je hrana i vašem nerođenom djetetu. Nije preporučljivo radikalno mijenjati navike – ako ste već tijekom života shvatili što vam odgovara, već samo pripaziti na unos pojedinih namirnica.

Tuna je jedna od namirnica koja se u posljednje vrijeme ne preporučuje zbog velike količine žive, posebice u konzerviranim tunama. Prevelike količine žive, naime mogu oštetiti živčani sustav djeteta. Ipak, tuna se može konzumirati – samo ne u pretjeranim količinama. Živom su također bogati mekušci, školjke i ostale ribe, pa zato oprezno s darovima mora.

Umjereno koristite sol, a i nedovoljno kuhano meso zbog zaraze toksoplazmozom ( infektivna bolest koja utječe i na plod). Za svaki slučaj možda je najbolje sve prokuhavati – meso, mlijeko i povrće – ali čisto opreza radi.Neoprano povrće može uzrokovati listeriju – bolest koja se dobiva nedovoljno skuhanom i neopranom hranom. Manifestira se treskavicom i temperaturom, pa ako slučajno osjetite kakve probleme – pohrlite liječniku jer ako se prije otkrije, brže se rješava.

Izreka treba jesti za dvoje i nije baš točna, dapače najbolje je konzumirati hranu bogatu mineralima i vitaminima, a izbjegavati namirnice koje nose hrpu praznih kalorija. Raznolika prehrana je također preporučljiva – zato neka se vaši obroci sastoje od primjerice piletine, kuhane brokule i krumpira. Doručkujte obilnije te tijekom dana konzumirajte male zalogaje. Ako odjednom puno toga pojedete, bit će teško i vama i djetetu.

Ipak, nemojte sada razmišljati o svakom zalogaju – polako jedite i naravno konzultirajte se s ginekologom oko mogućih testova na određene bakterije. Ipak izbjegavajte prevelik unos čaja, kave, nemojte pušiti i piti alkohol.S početkom trudnoće ćete vjerojatno osjetiti što vam tijelo želi, ili što vaša beba traži od vas. Ponekad bez prevelikih žrtava i kompromisa kava će vam odjednom imati grozan okus, a kuhana blitva baš fini. Naše tijelo je upravo kad treba savršen organizam koji prepozna zdravlje.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zdravstveni karton

Međutim, istraživanja su pokazala da stopa začeća u perimenopauzi iako smanjena nije zanemarljiva te je često razlog visokog postotka neželjenih trudnoća i namjernih pobačaja.

Savjeti stručnjaka

GravidonA je dodatak prehrani specijalno dizajniran za majku i bebu, koji osim što sadrži sve važne vitamine i minerale koji zadovoljavaju potrebe organizma trudnice...

Zdravstveni karton

Trenutna situacija s korona virusom nije razlog da se odustane od edukacije koja je izuzetno važna i upravo je zato udruga Europa Donna Hrvatska i ove...

She Book Club

Jamie Oliver, jedan od najprodavanijih autora kuharica na svijetu, vraća se s najukusnijim receptima na bazi povrća.

Advertisement