Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Prekomjerno znojenje

Hrana, odjeća i način higijene utječu na hiperhidrozu.

Znojenje je iznimno bitan proces u tijelu – regulira toplinu organizma i pomaže pri rješavanju toksina iz tijela. Svatko od nas posjeduje između dva i četiri milijuna žlijezda znojnica čiji pojačani rad uzrokuje prekomjerno znojenje medicinski poznato kao hiperhidroza.

Po posljednjim istraživanjima oko 3% svjetske populacije između 25 i 60 godina pati od problema prekomjernog znojenja. Najveći problem leži u tom što je ono kontrolirano od vegetativnog živčanog sustava koji nije pod utjecajem naše volje pa samim time moramo tražiti dublje razloge takvog fizičkog stanja.

Prekomjerno znojenje, osim što se javlja kod velikih fizičkih napora i primjerice u trudnoći, uvelike je potaknuto različitim emocionalnim i psihološkim stanjima. U trenutku velikog straha, uzbuđenja ili napetosti ubrzava se metabolizam, oslobađa se velika količina energije te dolazi do prekomjernog znojenja.

Često se javlja i kod osoba s povećanom tjelesnom težinom koje se zbog manje površine kože s obzirom na težinu lakše zagrijavaju te samim time teže gube toplinu. Iako se veći problemi javljaju u ljetnim mjesecima, znojenje kao unutarnji proces u tijelu ne izostaje ni za vrijeme zimskih dana.

Hiperhidroza često nastaje kao posljedica bolesti, hormonalnih poremećaja posebice endokrine žlijezde te zbog uzimanja lijekova. Osobe se znaju znojiti po cijelom tijelu, ali najviše na području pazuha, stopala, dlanova te između prstiju ruke.

Načini koji obuzdavaju prekomjerno znojenje

U posljednje vrijeme se u pojedinim američkim klinikama hiperhidroza uspješno tretira uz lijek botulinum toksin tipa A koji sprečava otpuštanje znoja iz žlijezdi, a kod težih slučajeva se primjenjuje i kirurška operacija odstranjivanja znojnih žlijezdi.

Za one koji još nisu došli do tog stadija problema, postoje i manje agresivne metode poput naravno održavanja savršenih higijenskih uvjeta tijela. Kod prekomjernog znojenja na području pazuha je uvijek potrebno depilirati se te na svježe opranu i suhu kožu nanijeti antiperspirant. Vrstu proizvoda je potrebno mijenjati svaka tri mjeseca jer se tijelo navike te postane imuno na određene sastojke.

Također je pametno izbjegavati namirnice koje uzrokuju pojačano znojenje poput kave, Coca-Cole, čaja, čokolade te izričito začinjene hrane. Odjeća od neprirodnih materijala, posebice sintetike guši kožu te potiče znojenje zato je najbolje birati odjeću i obuću od prirodnih materijala kako bi koža disala.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Budi fit

Možda se tijelo urotilo protiv vas ili imate loše prehrambene navike.

Duh i tijelo

Otprilike jedna od sedam žena razvije postporođajnu depresiju, ali taj broj je vjerojatno veći jer neke žene nikad ne kontaktiraju svog liječnika i pate...

Savjeti i preporuke

Uporaba dezodoransa netom poslije brijanja sada je moguća uz učinkovitu i baršunasto nježnu njegu NIVEA Original Care antiperspiranta!

Duh i tijelo

Četrdesete mogu biti izazovne godine, a većina žena se u tom životnom razdoblju suočava s promjenama u raspoloženju, ali i na tijelu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.