Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Prekvalifikacijom do posla

Što se nudi u besplatnom programu prekvalifikacija Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Prekvalifikacija je dobrodošla ako ste nezaposleni, a uz to još niste sigurni da li je zanimanje koje vam piše u radnoj knjižici upravo ono koje želite raditi. U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) već nekoliko godina za redom imaju rješenje za to, a zove se prekvalifikacija.

– Uvijek gledamo da to bude nešto zanimljivo, korisno te da se osoba poslije prekvalifikacije može lako zaposliti,- rekla je rukovoditeljica Odjela pripreme za zapošljavanje u HZZ-u Irena Bačelić.

Prekvalificirati se može bilo koji nezaposleni nakon razgovara sa svojim stručnim savjetnikom u HZZ-u. Savjetnik će zainteresirane za prekvalifikaciju uputiti u odgovarajućem smjeru, ovisno o zanimacijama i prošlim iskustvima.

– Plaćamo tečajeve u potpunosti i ponekad dajemo također dodatnu naknadu od 1700 kuna. Prekvalifikacije traju po tri mjeseca i više, a ustanove prilagođavaju termine polaznicima,- govori Irena.

Tako ste se besplatno mogli prekvalificirati za zaštitara, masera, poslovnu tajnicu, sistemskog administratora, specijalista za digitalni video i montažu te mnoge druge.

Uči se kroz cijeli život


– Nakon završenog fakulteta, inače PMF-a Odsjek kemije shvatio sam da ću teško dobiti zaposlenje u struci, čak i na određeno vrijeme zbog slabe potražnje za osobama mog zanimanja. Nakon što mi se pružila prilika za usavršavanjem, odlučio sam je iskoristiti i prekvalificirati se u Java programera,- govori Ivan Bubić.

U vremenu od pet mjeseci Ivan je pohađao informatički tečaj bez ijednog utrošenog novčića.

– Zbog brzog napretka tehnologije, cjeloživotno učenje i stalno razvijanje znanja i vještina postalo je obveza svakog pojedinca. Nakon dva mjeseca još uvijek nisam dobio posao, ali ne odustajem od usavršavanja i mislim da ću uskoro naći odgovarajuće zaposlenje,- kaže Ivan.

Nitko ne želi biti zavarivač

– Imamo problem jer su neka zanimanja vrlo tražena na tržištu rada, a nitko se ne želi prijaviti. Jedno od tih je zavarivač. Svake godine tražimo ljude za zavarivače, ali ili ne neće ili ne odgovaraju po godinama i zdravstvenom stanju,- govori Bačelić.

Statistike također pokazuju da se nezaposleni koji su jako dugo u evidenciji teško odlučuju na prekvalifikaciju, dok oni su odnedavno na Zavodu shvaćaju kako im nedostaju određena znanja te se puno lakše odlučuju za tako nešto.

– Za prekvalifikaciju se inače najčešće odlučuju žene starije životne dobi koje se više ne žele raditi nešto slično prijašnjem poslu. Nakon prekvalifikacije pratimo njihov put, na neki način smo odgovorni za te ljude te ih što više upućujemo,- govori Irena.

Iz HZZ-a Zagreb planiraju tako ove godine prekvalificirati 600 nezaposlenih te se nadaju kako će se javiti dovoljan broj zainteresiranih.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Virtualni asistent je zanimanje budućnosti koje posljednjih godina postaje sve popularnije i u Hrvatskoj.

Dobar posao

Nitko ne želi da mu se pregovori pretvore u krugove prijetnji, zahtjeva i ucjena.

Top menadžerica

Ako pričamo o LinkedInu kao jedinoj poslovnoj mreži, u zadnje vrijeme viđamo različite pristupe i nastupe.

Dobar posao

Lemax ICT Supergirls društvena je inicijativa koja potiče rast zapošljavanja žena u ICT industriji u Hrvatskoj.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.