Presiromašni za vlastiti stan

Tijekom siječnja MojPosao je proveo anketu u kojoj su posloprimci odgovarali na pitanje "Omogućuju li vam trenutna primanja posjedovanje vlastitog stambenog prostora?". Cilj ankete bio je saznati kolika su primanja građana dovoljna da bi priskrbili vlastiti stambeni prostor. Na pitanje je odgovorilo preko 680 ispitanika.

Pored istraživanja te anketa koje se redovito provode kako bi pružile najnovije informacije s hrvatskog tržišta rada, MojPosao će početkom svibnja jednog od posloprimaca koji su zaposleni posredstvom portala, nagraditi stanom u Zagrebu.

– Najveći broj ispitanika – 44,3 posto izjavio je kako im je financijska situacija toliko loša da trenutno nemaju vlastiti stambeni prostor, niti će u bliskoj budućnosti moći riješiti svoje stambeno pitanje. Većina njih požalila se na niska primanja kojima ne bi mogli plaćati niti podstanarstvo, a niti dići stambeni kredit,- rekla je Nada Hrbud, specijalist za marketing i PR s portala MojPosao.

Usprkos VSS-u bez stana

Nekolicina je ispitanika navelo kako se ne usude investirati u vlastiti stan zbog nestabilnog zaposlenja. Posebno ogorčeni bili su oni koji unatoč visokoj stručnoj spremi i višegodišnjem školovanju nemaju mogućnosti riješiti svoje stambeno pitanje.

Od ispitanika koji su kupili stan ili sagradili kuću, njih 12,4 posto, većina je to uspjela uz pomoć kredita i to uglavnom na rok od 30 godina. U toj skupini znatan je dio naveo da su im u rješavanju stambenog pitanja pomogli roditelji ili su iskoristili mogućnost kupnje povoljnijeg stana kroz program društveno poticajne stanogradnje (POS).

Tako primjerice svi koji su kreditno sposobni mogu odmah kupiti neke od preostalih 600 od 2713 stanova stanova na lokaciji Sopnica-Jelkovec.

POS-ovih 600 stanova čeka kupce

– Cijena im je 1295 eura po kvadratu, a ostali su oni od 75 do 120 kvadrata. Najtraženiji su bili od 30 do 75 kvadrata, pa su prvi „planuli“. Useljenje je planirano početkom ožujka. Prometnice su pred samim završetkom, a u tijeku je hortikulturno uređenje. Naselje će imati dva dječja vrtića, osnovnu i srednju školu sa dvoranama, crkvu, tržnicu, knjižnicu i ostale neophodne sadržaje za ugodno življenje,- rekla je Katarina Roso iz Zagrebačkog holdinga, podružnica Stanogradnja.

Prijave za preostale stanove primaju se u tri agencije za posredovanje pri kupnji: [email protected], [email protected] i [email protected]

U anketi je nekolicina navela da su zbog ove investicije prisiljeni štedjeti na drugim stvarima pa su neki primjerice odustali od kupnje automobila ili će rjeđe putovati na godišnji odmor.

– Ispitanici koji su podstanari (njih 21,3 posto), kažu da zbog svojih primanja nisu kreditno sposobni pa im je ovo bila jedina šansa za osamostaljenje. Pojedini su istaknuli da su se na ovaj potez odlučili kako bi dio preostalog iznosa koji bi inače davali za stambeni kredit uštedjeli, pa će kroz nekoliko godina tim novcem umanjiti iznos stambenog kredita,- objasnila je Hrbud.

Primanja dostatna samo za režije

Među ispitanicima nalazi se i 12,5 posto onih koji su stambeni prostor dobili ili naslijedili, pa im njihova primanja služe isključivo za podmirivanje režija. Ove osobe stambeni su prostor uglavnom dobili od roditelja.

Iako bi s trenutnim primanjima mogli živjeti u vlastitom stanu 4,8 posto ispitanika još se ne želi odseliti od roditelja. Dio njih naveo je da žive u dovoljno prostranom stanu ili kući pa nemaju razloga seliti, dok nekolicina ispitanika želi skrbiti o starijim članovima obitelji, pa su ostali s njima.