Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Presnac, tradicionalna slastica otoka Krka s mladim ovčjim sirom

Presnac, presnoc ili presnec tradicionalna je slastica otoka Krka koja se priprema od mladog ovčjeg sira i tijesta.

Presnac, presnoc ili presnec tradicionalna je slastica otoka Krka koja se priprema od mladog ovčjeg sira i tijesta. Nekad su mame i bake kolače spravljale od onoga što bi imale pri ruci, a na Krku je brašna, jaja i ovčjeg sira bilo. Svaka obitelj na otoku ima svoj recept, mi vam ovog puta donosimo jedan osnovni.

Ako želite, ovčji sir možete kombinirati s kravljim u omjeru 1:1. Iako se priprema tijekom cijele godine, znalci kažu kako je presnac najbolji u proljeće zbog mladog ovčjeg sira. Jednom kad isprobate presnac uvijek ćete mu se vraćati, u to smo sigurni.

Recept za presnac

Sastojci:

Za tijesto

  • 25 dag glatkog brašna
  • 5 dag šećera
  • 5 dag masti
  • 1 cijelo jaje
  • malo soli
  • mlijeka (jako malo ako treba)

Za nadjev

  • 1 kg mladog ovčjeg sira
  • 25 dag šećera
  • 6 kom žutanjaka
  • 6 žlica brašna
  • 1 kom limun (naribana korica)

Postupak:

Pomiješajte brašno sa šećerom i soli, dodajte mast, pa jaje. Ako je potrebno, dodajte i vrlo malo mlijeka kako bi dobili kompaktno tijesto, poput onoga za tjesteninu. Tijesto podijelite na tri kugle i ostavite da malo odmori.

Za to vrijeme pripremite nadjev. Mladi ovčji sir usitnite, najlakše je to učiniti tako da ga sameljete na mašinicu za mljevenje oraha. Siru dodajte šećer, žumanjke, brašno i limunovu koricu. Mutite dok se smjesa ne sjedini.

Sad tijesto koje je odstajalo razvaljajte u obliku kruga na veličinu okruglog limenog / metalnog tanjura. Ukoliko nemate limene / metalne tanjure, koristite kalup za torte. Neka krugovi budu za trećinu veći od dna kalupa. Tanjure ili kalupe premažite s malo masnoće, pa u njega položite tijesto. Bit će vam potrebna tri tanjura / kalupa za tri loptice.

 U tako pripremljeno tijesto stavite nadjev (podijelite ga na tri jednaka dijela), poravnajte i preklopite rubovima tijesta. Svakih 5 cm ‘uštipnite’ tijesto kako bi ga ukrasili i kako bi kolač dobio izgled karakterističan za presnac.

Presnac stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C otprilike sat vremena, odnosno dok presnac ne porumeni. Presnac prije posluživanja pospite šećerom, a servirajte ga hladnog.

Dobar tek!

Ne propustite

Putovanja

Uzbudljive vijesti za sve ljubitelje bicikliranja – svjetski poznata utrka Granfondo stiže na slikoviti otok Krk!

Dobar posao

Čabar, malo, gotovo zaboravljeno mjesto u Gorskom kotaru ima jednu Anitu Pintar koja u njemu živi, stvara, neprestano uči i proizvodi nekoliko vrsta sireva,...

Putovanja

Od 1185 otoka u Hrvatskoj samo se jedan naziva zlatnim.

Putovanja

Vožnja biciklom, ma koliko dobar ili manje vješt biciklist bili, odličan je način da se opustite, zabavite, provedete kvalitetno vrijeme u prirodi sami ili...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.