Pretragom do zdravlja

Osim što boli zbog neuzvraćene ljubavi, srce kao organ je izuzetno važno za cjelokupno zdravlje; pumpajući krv kroz tijelo predstavlja ‘motor’ našeg kompliciranog organskog sustava, i kao takvo zahtijeva posebnu pažnju.

Svi znamo kako je o pravilnoj srčanoj funkciji, bez obzira na dob, važno voditi računa; paziti na prehranu, redovito se baviti tjelovježbom, ne pušiti te redovito kontrolirati masnoće u krvi.

Najčešća posljedica nebrige o srčanoj funkciji i ne redovitih kontrola je ateroskleroza – sužene, zadebljane ili začepljene srčane stjenke koje mogu dovesti do ozbiljnih bolesti poput povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, oštećenja bubrega, te čak srčanog ili moždanog udara.

Održavanjem primjerene razine masnoća, prvenstveno kolesterola i triglicerida, možemo značajno pomoći srcu i olakšati mu ionako zahtjevnu zadaću.

Krv je tekućina u kojoj su masnoće netopive te ne mogu plivati do cilja. Zato se u krvi apsorbirane masnoće, kao trigliceridi i kolesterol, vežu s proteinima nosačima koji omogućavaju njihov transport do cilja. Upravo odnos količine apsorbiranih masnoća i odgovarajućih proteina u krvi utječe na naš organizam, te na rizik od smanjene prohodnosti krvi u arterijama.

krv pretragaTrigliceridi nakon obroka dospijevaju u krv, ali su prisutni u krvi i onda kada ne jedemo masne obroke – oni se sintetiziraju iz viška ugljikohidrata u prehrani.

Iako se povišena razina triglicerida načelno rješava jednostavno; regulacijom prehrane, povišeni trigliceridi uz povišen LDL kolesterol znak su za uzbunu, jer često ukazuju visok rizik za razvoj ateroskleroze.

Dobar, loš (zao) kolesterol

Kolesterol je normalan sastojak krvi; on je sastavni dio svih naših staničnih membrana, a također je osnovni sastojak steroidnih hormona, stoga bez njega ne bi bilo testosterona ili estrogena. Bez kolesterola i njegove prisutnosti u jetri ne bismo mogli apsorbirati ni jedan od u masti topivih vitamina, kao što su vitamini A, E, D i K, a ako smo dovoljno izloženi suncu baš iz molekule kolesterola naš organizam sam može sintetizirati vitamin D. Budući je kolesterol sastojak hrane, na njegovu količinu često možemo donekle utjecati pravilnom prehranom.

U nizu metaboličkih promjena kroz koje prolaze apsorbirane masnoće, nastaje i LDL (tzv. loš kolesterol). LDL u normalnim uvjetima ulazi u stanice i razgrađuje se ili se u jetri koristi u sintezi hormona, ali u uvjetima kad je koncentracija LDL u serumu visoka nastaju aterosklerotične naslage na srčanim stjenkama – zloglasni plak.

Za razliku od LDL-a, HDL (dobar kolesterol, poželjna je što veća količina) je neophodan u eliminaciji viška kolesterola iz periferije, jer omogućava povratak kolesterola u jetru i njegovu razgradnju – ovaj je proces bitan u sprječavanju rizika za razvoj ateroskleroze.

Zbog često nedovoljnih signala našeg tijela, a i neznanja kako slušati i čuti što nam ono govori, većina nas nije svjesna što sve ‘nosi’ naša krv. Kakva se borba između dobrog i lošeg kolesterola odigrava unutar nas samih.

Kako biste dobili dodatni poticaj za brigu o vašem/našem najvažnijem organu – srcu – Poliklinika Breyer, povodom proslave Svjetskog dana srca koje se održava 29.9., u ponedjeljak 30.9. poklanja 30% popusta na krvnu pretragu razine ukupnog kolesterola, HDL i LDL kolesterola, te triglicerida.

Jeste li znali?

Osim što je smanjenje razine kolesterola u krvi dobro za vaše srce, ono blagotvorno djeluje i na seksualni život.

Prema zaključcima istraživača Sveučilištu u Napulju, žene koje imaju povišen kolesterol su manje senzibilne i teže doživljavaju orgazam.

Istraživanje provedeno na 441 ženi, različite starosne dobi, koje su imale povišen kolesterol pokazalo je kako 51% ispitanih žena s povišenim kolesterolom u krvi, pati od seksualne disfunkcije. Znanstvenici koji su proveli istraživanje smatraju kako bi problem mogao biti u otežanom protoku krvi u donji dio tijela i genitalije, što uzrokuje seksualne probleme i poteškoće.

OSVOJITE KRVNU PRETRAGU

Poliklinika Breyer vam poklanja 10 krvnih pretraga razine ukupnog kolesterola, HDL i LDL kolesterola, te triglicerida koju možete obaviti u razdoblju od 30.9. do 4.10. 2013., u novootvorenom mikrobiološkom laboratoriju Poliklinike Breyer, bez prethodne najave.

Ukoliko želite osvojiti ovu nagradu, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom KRV te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Što je HDL?

Vaše prijave primamo do 2. listopada 2013., nakon čega ćemo objaviti imena dobitnika.

Važno je naglasiti kako je za ispravno određivanje statusa masnoća u krvi nužno doći ujutro i natašte, a preporučamo i da pogledate detaljniji naputak o pripremi za pretrage na web stranicama Poliklinike Breyer.

Dobitnici su Dolores Uzun, Marina Paradžik, Željko Zorić, Jasna Andrišević Bittner, Biljana Barković, Vlatka Jantolek, Andrea Čretni, Martina Jurinjak Švec, Anita Bronić i Nives Jadrijev. Čestitamo!