Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zdravlje

Pretragom do zdravlja

Osvojite krvnu pretragu razine ukupnog kolesterola, HDL i LDL kolesterola te triglicerida

Osim što boli zbog neuzvraćene ljubavi, srce kao organ je izuzetno važno za cjelokupno zdravlje; pumpajući krv kroz tijelo predstavlja ‘motor’ našeg kompliciranog organskog sustava, i kao takvo zahtijeva posebnu pažnju.

Svi znamo kako je o pravilnoj srčanoj funkciji, bez obzira na dob, važno voditi računa; paziti na prehranu, redovito se baviti tjelovježbom, ne pušiti te redovito kontrolirati masnoće u krvi.

Najčešća posljedica nebrige o srčanoj funkciji i ne redovitih kontrola je ateroskleroza – sužene, zadebljane ili začepljene srčane stjenke koje mogu dovesti do ozbiljnih bolesti poput povišenog krvnog tlaka, dijabetesa, oštećenja bubrega, te čak srčanog ili moždanog udara.

Održavanjem primjerene razine masnoća, prvenstveno kolesterola i triglicerida, možemo značajno pomoći srcu i olakšati mu ionako zahtjevnu zadaću.

Krv je tekućina u kojoj su masnoće netopive te ne mogu plivati do cilja. Zato se u krvi apsorbirane masnoće, kao trigliceridi i kolesterol, vežu s proteinima nosačima koji omogućavaju njihov transport do cilja. Upravo odnos količine apsorbiranih masnoća i odgovarajućih proteina u krvi utječe na naš organizam, te na rizik od smanjene prohodnosti krvi u arterijama.

krv pretragaTrigliceridi nakon obroka dospijevaju u krv, ali su prisutni u krvi i onda kada ne jedemo masne obroke – oni se sintetiziraju iz viška ugljikohidrata u prehrani.

Iako se povišena razina triglicerida načelno rješava jednostavno; regulacijom prehrane, povišeni trigliceridi uz povišen LDL kolesterol znak su za uzbunu, jer često ukazuju visok rizik za razvoj ateroskleroze.

Dobar, loš (zao) kolesterol

Kolesterol je normalan sastojak krvi; on je sastavni dio svih naših staničnih membrana, a također je osnovni sastojak steroidnih hormona, stoga bez njega ne bi bilo testosterona ili estrogena. Bez kolesterola i njegove prisutnosti u jetri ne bismo mogli apsorbirati ni jedan od u masti topivih vitamina, kao što su vitamini A, E, D i K, a ako smo dovoljno izloženi suncu baš iz molekule kolesterola naš organizam sam može sintetizirati vitamin D. Budući je kolesterol sastojak hrane, na njegovu količinu često možemo donekle utjecati pravilnom prehranom.

U nizu metaboličkih promjena kroz koje prolaze apsorbirane masnoće, nastaje i LDL (tzv. loš kolesterol). LDL u normalnim uvjetima ulazi u stanice i razgrađuje se ili se u jetri koristi u sintezi hormona, ali u uvjetima kad je koncentracija LDL u serumu visoka nastaju aterosklerotične naslage na srčanim stjenkama – zloglasni plak.

Za razliku od LDL-a, HDL (dobar kolesterol, poželjna je što veća količina) je neophodan u eliminaciji viška kolesterola iz periferije, jer omogućava povratak kolesterola u jetru i njegovu razgradnju – ovaj je proces bitan u sprječavanju rizika za razvoj ateroskleroze.

Zbog često nedovoljnih signala našeg tijela, a i neznanja kako slušati i čuti što nam ono govori, većina nas nije svjesna što sve ‘nosi’ naša krv. Kakva se borba između dobrog i lošeg kolesterola odigrava unutar nas samih.

Kako biste dobili dodatni poticaj za brigu o vašem/našem najvažnijem organu – srcu – Poliklinika Breyer, povodom proslave Svjetskog dana srca koje se održava 29.9., u ponedjeljak 30.9. poklanja 30% popusta na krvnu pretragu razine ukupnog kolesterola, HDL i LDL kolesterola, te triglicerida.

Jeste li znali?

Osim što je smanjenje razine kolesterola u krvi dobro za vaše srce, ono blagotvorno djeluje i na seksualni život.

Prema zaključcima istraživača Sveučilištu u Napulju, žene koje imaju povišen kolesterol su manje senzibilne i teže doživljavaju orgazam.

Istraživanje provedeno na 441 ženi, različite starosne dobi, koje su imale povišen kolesterol pokazalo je kako 51% ispitanih žena s povišenim kolesterolom u krvi, pati od seksualne disfunkcije. Znanstvenici koji su proveli istraživanje smatraju kako bi problem mogao biti u otežanom protoku krvi u donji dio tijela i genitalije, što uzrokuje seksualne probleme i poteškoće.

[box style=”0″]

OSVOJITE KRVNU PRETRAGU

Poliklinika Breyer vam poklanja 10 krvnih pretraga razine ukupnog kolesterola, HDL i LDL kolesterola, te triglicerida koju možete obaviti u razdoblju od 30.9. do 4.10. 2013., u novootvorenom mikrobiološkom laboratoriju Poliklinike Breyer, bez prethodne najave.

Ukoliko želite osvojiti ovu nagradu, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom KRV te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Što je HDL?

Vaše prijave primamo do 2. listopada 2013., nakon čega ćemo objaviti imena dobitnika.

Važno je naglasiti kako je za ispravno određivanje statusa masnoća u krvi nužno doći ujutro i natašte, a preporučamo i da pogledate detaljniji naputak o pripremi za pretrage na web stranicama Poliklinike Breyer.

Dobitnici su Dolores Uzun, Marina Paradžik, Željko Zorić, Jasna Andrišević Bittner, Biljana Barković, Vlatka Jantolek, Andrea Čretni, Martina Jurinjak Švec, Anita Bronić i Nives Jadrijev. Čestitamo!

[/box]

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Zaklada Hrvatska kuća srca apelira na građane da pogledaju edukacijska videa o kardiopulmonalnom oživljavanju kako bi mogli jednostavnim postupcima nekome spasiti život, ako u...

Savjeti stručnjaka

Ova slatka rođakinja limuna, prepoznatljivog je okusa koji podsjeća na Karibe.

Horoskop

Svi znamo da bismo trebali paziti na namirnice koje unosimo u organizam, a razumijevanje svojih slabosti može doprinijeti cjelokupnom shvaćanju koncepta zdrave prehrane.

Savjeti stručnjaka

Holter EKG omogućava snimanje električne aktivnosti srca kroz duži vremenski period, za razliku od standardnog elektrokardiograma (EKG) koji daje prikaz u trajanju od 10-ak...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.