Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Odnosi

Prezervativ budućnosti – tajna je u grafenu

Znanstvenici u stvaranju poželjnije i sigurnije zaštite

Čini se kako će seks s najnovijim prezervativima biti još sigurniji. Grafen, materijal nagrađen Nobelovom nagradom koji je ekstremno tanak, a istovremeno nevjerojatno jak i izdržljiv koristit će se u proizvodnji čvršćih kondoma s kojim bi seksualni odnos trebao biti još ugodniji.

Grafen su 2004. godine prvi otkrili znanstvenici Andrew Geim i Kostya Novoselov sa Sveučilišta u Manchesteru, koji ovim su izuzetnim otkrićem 2010. zaslužili i Nobelovu nagradu za fiziku. U usporedbi ‘lista’ grafena s čelikom, grafen je šest puta lakši, ima pet do šest puta manju gustoću, dva puta tvrđi s deset puta jačom čvrstoćom i trinaest puta savitljiviji.

Njihovo otkriće nastavilo se zanimljivim izumima – već se koristi u elektronici, u novim vrstama solarnih ploča, laganim oklopima za tijelo te kao materijal za oblaganje posuda i tava za pečenje bez lijepljenja, a uvjereni su, ako se u materijal za prezervative uključi i grafen, da će ova zaštita biti još jača, tanja i sigurnija.

Tako su stvorili novi kompozitni materijal koji u kombinaciji s lateksom daje jače, sigurnije i tanje kondome.

prezervativ2Dr. Aravind Vijayaraghavan, znanstvenik za materijale na Sveučilištu u Manchesteru uvjeren je da baš ovaj može potaknuti revoluciju u proizvodnji ove vrste zaštite koja bi pri tome bila puno lakša za korištenje.

‘Ovaj kompozitni materijal bit će napravljen kako bi poboljšao prirodni osjećaj seksualnog odnosa pri korištenju prezervativa što bi trebalo ohrabriti ljude i promicati korištenje zaštite.’, kaže Vijayaraghavan koji je za ovaj pothvat dobio donaciju od oko 100.000 dolara iz fondacije Billa i Melinde Gates koja se bori protiv raznih zdravstvenih problema u zemljama u razvoju.

Ovom donacijom htjeli su potaknuti znanstvenike da razviju novu tehnologiju s kojom bi prezervative učinili poželjnijima. Time bi se povećala njihova upotreba što bi uvelike pomoglo pri zaustavljanju širenja spolnih bolesti i sprečavanju neželjenih trudnoća.

prezervativJoš od otkrića grafena nagađalo se za što bi sve mogao biti korišten u svakodnevnom životu.

‘Trenutno, ljudi vide njegovu primjenu u ekranima mobilnih uređaja, pakiranjima za hranu i kemijskim senzorima. No, ako ovaj projekt bude uspješan, grafen ćemo u našim životima koristiti na najintimniji mogući način.’, izjavio je dr. Vijayaraghavan, jedan od znanstvenika koji će stvoriti prezervativ budućnosti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zdravstveni karton

Prakticirajte siguran seks na Svjetski dan kontracepcije 26. rujna kao i svaki drugi dan kroz godinu.

Seks

Ako ste i sami doživjeli neugodne situacije, vjerojatno ste pomislili kako ste jedini kojima se tako nešto dogodilo.

Savjeti stručnjaka

Koja metoda kontracepcije je najbolja za mene i odgovara li mom životnom stilu?

Savjeti i preporuke

Evo što je najbolje potrpati u torbicu!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.