Priča o nargili

Nargila, Shisha ili hooka, kako god je nazvali, egzotična naprava stara više stotina godina oduvijek je intrigirala ljude diljem svijeta. U njezinom aromatičnom dimu podjednako uživaju muškarci žene. Od prvog perzijskog prototipa od kokosovog oraha dogurala je doista daleko. Oduvijek je inspirirala umjetnike i pisce, a u današnje vrijeme inspirira i dizajnere. Porsche Design Shisha prikazala je ovu inače raskošnu i dekadentnu istočnjačku lulu u potpuno novom minimalističkom svjetlu.

Nargila je nastala u sjevernom dijelu Indije, današnjem Iranu, koji je tada pripadao Perzijskom carstvu. U početku je bila poprilično primitivna i izrađena od kokosovog oraha. Kasnije su je bogati Perzijanci odlučili redizajnirati kako bi na nju mogli pušiti opijum ili hašiš i time se približili obliku koji je sličan današnjim.

Preko Irana proširila se i u ostalim arapskim zemljama da bi svoju evoluciju završila u Turskoj i kao takva je već više od stotinu godina poznata diljem svijeta. Turci su je tijekom osvajačkih pohoda doveli i na naše prostore, a tradicija pušenja shishe opstala je i dan danas u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine. Posebice je popularna u mnogobrojnim čajanama na sarajevskoj Baščaršiji.

Pomoću nargile puši se posebna vrsta duhana koja nije suha već je pomiješana s medom ili melasom te aromama različitog suhog voća poput jabuka, višnja, jagoda, kivija, breskve, banane, ananasa itd. Mnogi znanstvenici koji istražuju povijest ove naprave nisu još dokučili što su točno Indijci, odnosno Perzijanci, pušili u samim počecima jer otkriće duhana datira oko 200 godina nakon pojave nargile.

Ova orijentalna lula s dugačkom savitljivom cijevi koja se nastavlja na 'tijelo' nargile, koje izgleda poput vaze. U njoj se dim, koji nastaje uslijed užarenog ugljena na vrhu koji grije melasu, hladi prolaskom kroz vodu. Voda se može obogatiti eteričnim uljem ruže, a s vremenom su se razvile i mnoge alternativne metode poput onih da se umjesto vode koristi vino, votka ili mlijeko.

Zbog svog interesantnog oblika i bogatih ukrasa, u mnogim zapadnim domovima služi kao dopadljiv ukras, dok većina stanovnika Bliskog istoka nargilu koristi svakodnevno- kao 'desert' poslije večere ili ručka, uz opuštanje uz čaj od hibiskusa ili ugodno osvježenje tijekom partije backgammona– najstarije društvene igre istočnih zemalja.

Aromatični dim iz nargile može da se izvlačiti i po dva sata. Zato se kaže da se nargila ne puši, već da se u njoj uživa. No, važno je ipak spomenuti da se ona ne puši već 'pućka'– dim je bolje ne uvlačiti u pluća pogotovo gada pušenje prilazi kraju, a melasa skoro cijela izgori.

BONTON KOD PUŠENJA ŠIŠE

– Osoba koja sastavlja shishu ima pravo prvenstva kad je o pušenju riječ
– Cijev nargile prenosi se na sljedećeg u smjeru kazaljke na satu
– Pomoću nargile ne puši se niti jedna vrsta supstance osim predviđene vrste duhana
– Shisha se uvijek puši desnom rukom jer se u nekim zemljama arapskog svijeta lijeva ruka smatra nečistom
– Pazite na zdravlje! Ako ste bolesni ne prihvaćajte nargilu kako ne biste zarazili prijatelje, a inače je primjereno da svatko ima svoj nastavak za pušenje na vrhu koji se može improvizirati i od komadića folije
– Ne palite cigaretu na užarenom ugljenu jer to prema ljubiteljima shishe može poremetiti ritam izgaranja
– Cijev iz koje pušite ne prenosite iz ruke u ruku te pripazite da je ne postavljate negdje visoko u razini lica pušača s vrhom okrenutim prema njemu, jer je napravljena kako bi stajala isključivo na zemlji
– Pripazite da dim nikada ne pušete ravno u lice osobi oko ili preko puta Vas
– Pristojno je ako svaki pušač, kada dođe njegov red, ne odugovlači s prosljeđivanjem. Dvije do tri minute prihvatljivo je vrijeme zadržavanja shishe
Nargila je bila veliki hit u elitnom ženskom društvu u mnogim  zemalja krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Imućne dame rado su s njom pozirale na raznim fotografijama.

Veliki broj slikara i pisaca također je inspiraciju je našlo u ovoj napravi. Među njima je i Honore de Balzac koji je slikovito u svojoj knjizi 'Alisa u zemlji čudesa' uprizorio gusjenicu koja na svojoj gljivi uživa pućkajući dim iz nargile.

Nargila do danas inspirira mnoge umjetnike i dizajnere. Prije nekoliko godina poznata tvrtka Porsche Design dizajnirala je elegantnu minimalističku Shishu napravljenu od vrhunskih materijala poput nehrđajućeg čelika, aluminija i stakla, a dugačka savitljiva cijev izrađena je od materijala zvanog TecFlex, od kojega Porsche proizvodi i svoje kemijske olovke. Porsche je ovim proizvodom upotpunio World Collection, seriju dizajnerskih komada koja obuhvaća komplete za čaj i štapiće za jelo.

Putovanje po svijetu pomoću produkt dizajna oduševilo je ljubitelje internacionalnih 'blaga'. U početku se prodavala isključivo u Porscheovom butiku u londonskom Harrodsu, no ubrzo je postala dostupna i u stotinjak ostalih trgovina diljem svijeta. Najbolje je prihvaćena u njihovim trgovinama u Dubaiju, gdje ih je otvoreno čak sedam, pa ne sumnjamo da je i ova skupocjena nargila od 2000 funti našla mjesto u domu nečijem domu.