Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Pripreme za road trip

Pazite na krađu, smještaj i s kime putujete.

Nakon uvodnog djela o dvotjednom putovanju triju cura srednjih dvadesetih godina ostale su su još neke važne stvari za napomenuti prije polaska na takav put. Svake zadnje nedjelje u mjesecu je bilo okupljanje kod neke od nas samo na temu putovanja, pa smo tako počeli posljednjih pola godine detaljnije planirati. Možda zvuči otkačeno samo se sjest u auto i krenuti prema cilju, ali ipak ukoliko se dobro pripremite bit će manje neugodnih iznenađenja te ćete moći više uživati. Ne brinite – nepredviđenih situacija neće nedostajati.

Od velike pomoći je definitivno navigacija. Iako nisam veliki pobornik te tehnikalije i mislim kako se sama, s kartom i prometnim znakovima mogu bolje snaći od uputa jedne dosadne žene koja uvijek ima malo zastarjele upute i često govori 'rekalkulacija rute', jer dok vi vozite autoputom 150 na sat ona pokazuje kako vozite po polju. No dobro, zaista dobro dođe na ovako velikoj kilometraži i svima bi se zavrtilo u glavi od milijun rotora po Azurnoj obali te bi se isto toliko puta zapitali jeste li na dobrom putu. Ovako uz Natašu (ime glasa navigacije ) je ipak jednostavnije.Druga važna stvar , naglašena jer voze dakako žene, je da znate na koje gorivo vam ide auto. Nije smiješno. Možete zaboraviti boje, izgled i naziv benzina i dizela na našim pumpama. U svakoj državi, pa i benzinskoj izgleda i zove se drugačije. Zbog takvih situacija bi bilo zgodno da znate još poneki jezik osim engleskog, jer je dobro poznato da Talijani i Francuzi uglavnom znaju samo svoj jezik. Ni Španjolci nisu daleko, dok je iznenađujuće da gotovo svakog Portugalca kojeg pitate nešto na ulici – zna engleski.

Sve skupocjeno ostavite doma

Još jedan savjet prije puta je da ne nosite ništa važno sa sobom, nikakav nakit, nepotrebne kartice, tehniku ili išta skupocjeno, jer se zaista krade. Teško je povjerovati da će se netko baš na vas okomiti, ali je lako moguće. Talijani su poznati po pljačkama na autoputu, kada vas pokušavaju zaustaviti na foru da vam je pukla guma. Španjolci su pravi džepari i, stoga je najpametnije imati torbicu oko vrata ili struka ali ispod majce i s istom, ako treba, i spavati. Susretali smo se s raznim pričama iz Barcelone. U nekim slučajevima je bilo noža i pištolja, no uglavnom je riječ o pokušaju uspostavljanja razgovora i usputne krađe ili korištenje gužve na La Rambli.No nama se dogodila, pak, neka sasvim druga priča i to niti u jednoj od navednih država, već u Francuskoj. I to, ne biste vjerovali, usred bijela dana, na boulevaru u samom centru grada, na plaćenom parkingu i u odsustvu od cca 45 min. Glavna fora pri ulasku u Toulouse je bio kakvo je to ime grada – tko je ovdje nešto izgubio (to lose) i na kraju smo to bile mi.

Uglavnom, provalili su nam u auto, razbili zadnje staklo, otvorili vrata, prekopali cijeli auto i povadili iz prtljažnika kroz spušteno zadnje sjedalo sve što im se svidjelo. Srećom nisu uzeli cijele kofere, ali više manjih torbi i jakni jesu. Zaista šokantno. A ništa manje nije bio ni dolazak u policiju, gdje apsolutno nitko ne govori engleski i ne mogu pomoći jer im je bio neki blagdan. Nimalo suosjećanja za punu čekaonu pokradenih Belgijaca, Nijemaca i još nekoliko raznih državljana koji su bili opelješeni gore od nas.

S obzirom nam je to bio treći dan putovanja, nije nam preostalo ništa drugo nego krenuti dalje, popraviti prozor i što prije sve zaboraviti te ne žaliti ni za čim. Kada vam se tako dogodi da ostanete bez mobitela, najvažnije šminke – korektora, jakne, cijelog novčanika s dijelom novca te torbom kompletne vaše kozmetike i nakita, ubrzo shvatite da ste mogli i bez toga otputovati, odnosno sa samo jednim olovkom za podočnjake. Stoga već unaprijed eliminirajte sve nepotrebno, jer ćete biti slobodniji na putu i s manje briga.

Osigurajte si smještaj

Još samo jedna stvar o kojoj sigurno razmišljate prije puta je smještaj. Mi smo rezervirale samo na tri mjesta – San Sebastian, Lisabon i Barcelona, gdje smo ostajale po tri noći, jer najčešće hostele i ne možete rezervirati za manje noći. No bilo bi pametnije da se ipak nekako osigurate. Popis mogućih hostela u pojedinim gradova smo imale, ali nam se svejedno već prve noći dogodilo da su tri na popisu oko Piacenze bila dupkom puna, pa smo morale istraživati i nastaviti put do Alessandrije gdje smo, pak, našli odličan hotel s parkingom za cijenu hostela – oko 25 €. Dakle nemojte ni hotele potpuno odbaciti i na popisu imajte više mogućnosti.Savršena opcija je da na liniji stalno imate nekog spretnog prijatelja ili prijateljicu koji će vam uskočiti, locirati vas i pronaći vam željeno mjesto. I ne manje važno je dobro razmisliti s kim putujete, jer ste osuđeni jedno na drugo kroz sve nedaće, ali i predivne događaje. Morate dijeliti svaki cent, dva kvadrata auta, pa čak i posteljinu. Neko zanovjetalo ili prebrižna prijateljica mogla bi lako ići na živce i sve upropastiti.

Vrijeme je za pokret…

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Putovanja

Ako uskoro planirate putovanje i rezervirali ste niskobudžetni let, na pravom ste mjestu.

Putovanja

Ako vam nedostaje ideja za short city break, imamo prijedlog. Celje, za mnoge još uvijek neotkriveni slovenski biser, nalazi se na sat i pol...

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Trendovi

Ako ste i vi zaljubljenik u ove Disney likove, onda ste na pravom mjestu!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.