Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Pripremite dijete za dolazak nove bebe

Starijem djetetu olakšajte prihvaćanje novog brata ili sestre.

Trudnoća i dolazak djeteta sretna je vijest, ali i poprilično iznenađenje za vaše starije dijete. Nakon što ste rekli svom prvorođenom da će dobiti novog brata ili sestricu, sljedećih nekoliko mjeseci možete ga pripremati za dolazak nove bebice.

Objasnite mu što može očekivati

Djetetu ćete reći da u trbuhu nosite njegovog malog brata ili sestru s kojim će se moći igrati, ali objasnite mu i da na početku, kada je beba mala, neće puno toga raditi. Nemojte mu sve prikazivati savršeno kako ne bi bilo razočarano kad beba dođe. Pokažite mu stare albume i njegove fotografije kao bebe i ispričajte kakvo je bilo u to doba. Odvedite ga u posjete prijateljima ili rođacima koji imaju novorođenče.

Uključite ga u pripreme

Nakon što ste mu objasnili da će uskoro dobiti malog brata ili sestricu, što više uključite svoje dijete u očekivanje i pripreme. Vodite ga sa sobom na preglede kod liječnika, dopustite mu da sluša bebine otkucaje srca i gleda slike s ultrazvuka.Zajedno smišljajte imena za bebu i birajte odjeću za novorođenče. Neka vam pomogne u pakiranju torbe koju ćete nositi u bolnicu na dan poroda. Ako želi, može crtati slike dobrodošlice novoj bebi i odabere poklon za svog malog bracu ili seku, a vi ćete u ime nove bebe njemu kupiti dar. Možete mu kupiti lutku-bebu za koju će se samo brinuti.

Krenite na vrijeme s promjenama

Dolazak nove bebe u obitelj često zahtijeva i promjene u domu i prilagodbe novonastaloj situaciji. Ako planirate selidbu starijeg djeteta u drugu sobu, promjene izvršite što prije, tako da ih dijete ne povezuje s dolaskom bebe i kasnije joj zamjera ove neugodne promjene.Njegujte odnos starijeg djeteta s tatom

Iako ćete starije dijete uključiti u njegu i brigu oko nove bebe, ipak ćete malo više vremena posvetiti novorođenčetu. To je idealno vrijeme da se vaše starije dijete više poveže s tatom, koji će biti uz njega kada ćete vi biti u bolnici. Prije nego odete u bolnicu, budite sigurni da je starijem djetetu ugodno, a ono može samo odabrati gdje će spavati i s kim će ostati u kući (baka, vaša ili muževa sestra, brat…)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti stručnjaka

Doula Sanja Bukač Štritof, yogina Dora Šegović i terapeutkinja Andrea Vidas pripremile su prekrasan ciklus radionica pripreme za porod i babinje kroz 10 webinara.

Putovanja

Rado će otputovati s cijelom obitelji – djedovi, bake, mame i tate – što više, to veselije! Putovanje s mamom u odrasloj dobi je...

Duh i tijelo

Zaboravite na stres u roku keks.

Gastronomija

Jednostavna, puna kreme, a opet lagana i punog okusa kakaa, slatkog vrhnja i banana te sve to na izdašnom, laganom biskvitu. 

Advertisement