Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Pripremite dijete za vrtić

Odgovore na nedoumice potražite u knjizi "Uspješan roditelj, uspješno dijete" Jelene Janičić-Holcer.

Mnogi roditelji imaju više povjerenja u učiteljicu koju viđaju samo na roditeljskim sastancima, nego u svoje dijete, tvrdi u knjizi "Uspješan roditelj, uspješno dijete" Jelena Janičić-Holcer.

Roditelji ponekad zaborave vlastiti utjecaj na oblikovanje djetetove osobnosti, nemaju povjerenje u svoju roditeljsku ulogu i nisu sigurni da su obavili "dobar" posao. A zapravo, način na koji dijete odrasta u iskrenu, snalažljivu i sposobnu osobu, u velikoj je mjeri roditeljska zasluga i odgovornost. Isto tako pretraživanjem, provjeravanjem i špijuniranjem ulijevate veliku dozu nepovjerenja u vaš odnos.

Uspijete li odgojiti samosvjesno, samopouzdano i odgovorno dijete, naučiti ga da odolijeva pritiscima okoline i ako imate povjerenja u sebe i svoje metode, onda i nemate pravog razloga za špijuniranje.

Kada u vrtić?


O djetetu i njegovoj osobnosti ovisi polazak u vrtić. Drugi ne mogu biti mjerilo za tu odluku. Autorica navodi nekoliko preduvjeta.

  1. Da dijete bar danju ne nosi pelene
  2. Da samostalno obavlja određene radnje i
  3. Da je katkad ostajalo bez vas, npr. kod bake…

Prije nego što dijete prvi put odvedete nekamo s namjerom da ga ostavite samog, objasnite mu što ga ondje čeka. Nemojte početi s upozorenjima da mora biti dobro, poslušno, lijepo se ponašati, ne zadirkivati drugu djecu, sve pojesti i spavati kad i ostali…

Objasnite mu da će ondje upoznati drugu djecu, da će zajedno jesti, spavati i igrati se. Recite da će mu biti mnogo zabavnije nego kod kuće s vama ili bakom. Tamo će biti njegovi vršnjaci i s njima će moći razgovarati i igrati se.

Napokon, objasnite djetetu da će u tom vrtiću biti i odgajateljice, tj. tete koje će se brinuti o njemu i ostaloj djeci, kojima se uvijek može obratiti ako nešto nije u redu i koje će reagirati ako neka djeca budu zločesta i neposlušna.

Napomenite mu da ćete, iako nećete biti neprestano zajedno, i dalje mnogo misliti na njega te da jedva čekate da ga vidite i razgovarate o tome kako je protekao dan u vrtiću.

S takvim razgovorom o vrtiću počnite bar 30 dana prije nego što prvi put odvedete dijete.

Ne dužite s oproštajima

U međuvremenu, prošetajte se do vrtića nekoliko puta, promatrajte djecu u dvorištu, radujte se i govorite djetetu kako će se vrlo brzo i ono moći igrati s ostalom djecom.

Ne opraštajte se dugo s djetetom prvih nekoliko dana. Vaši dugi zagrljaji, ljubljenje i sporo opraštanje dovode do toga da se dijete počinje osjećati ostavljenim i uplašenim.

Knjigu "Uspješan roditelj, uspješno dijete" Jelene Janičić-Holcer izdala je naklada Nika.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Obitelj

Danas ćemo vam otkriti zašto je nekad dobro biti upravo ovaj - loš roditelj!

Fashion report

Prvi tjedan vrtića ili škole, u mnogome je osobit, a možda i težak, kako za djecu, tako i za roditelje.

Duh i tijelo

Kako si? Dobro, sve je ok. To je standardni odgovor jer većina ljudi ne želi ni čuti ništa drugo.

Duh i tijelo

Odmalena nam govore na koga ličimo, kakav nam je karakter i kakvi ćemo biti.

Advertisement