Da biste potpuno iskoristili dobrobiti lana, najbolji način za to je upotrebiti brašno dobiveno mljevenjem sjemenki. Možete ih sami samljeti, u mlincu za kavu ili usitniti uz pomoć drugih kuhinjskih pomagala, a možete upotrebiti već gotovo laneno brašno.
Pokušavate li smršavjeti ili poboljšati vaše prehrambene navike, laneno brašno bi trebalo biti jedna od namirnica redovito uključenih u vašu prehranu. Laneno brašno je bogato nutrijentima, ima brojna ljekovita svojstva i odlična je zamjena za bijelo brašno. Ne sadrži gluten i idealno je za ljude kojima gluten uzrokuje zdravstvene probleme.
Pripremite lanene krekere koji će biti odlična grickalica za cijelu obitelj, u bilo kojem dijelu dana.
Krekeri se mogu koristiti i kao zamjena za kruh uz drugo jelo, a možete u njima uživati i tako što ćete ih umakati u neki fini niskokalorični umak.
Sastojci:
- 3 šalice lanenog brašna
- 450 g štapića celera
- ¼ šalice ulja avokada
- 2 jušne žlice jabučnog octa
- 5 g svježeg timijana
- himalajska sol (količina po ukusu)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.Pripremite 2 protvana (tepsije) s papirom za pečenje.
Smiksajte celer, ocat i začine u multipraktiku ili blenderu, dodajte laneno brašno i miksajte dok se sve ne poveže. Pola tijesta tanko razmažite po jednom protvanu, a pola po drugom, tako da bude debljine oko 5 milimetara.
Pecite sveukupno oko 2 sata, a na pola pečenja preokrenite tijesto i maknite papir za pečenje.
Tijesto mora biti hrskavo i bez vlage.
Razrežite na kocke i ostavite 15 minuta da se ohladi na papiru za pečenje.
Izvor: Alternativa za vas