Pripremom piva od đumbira dobiti ćete super zdravi fermentirani napitak. Dobro zdravlje i fermentirane namirnice idu jedno uz drugo.
Koristi fermentiranih namirnica su bezbrojne, a među najbitnijma je balans probavnog zdravlja važnog za dobar imunitet.
Sastojci:
– 5 centimetara samljevenog svježeg korijena đumbira
– Pola šalice smeđeg šećera
– Pola šalice soka limete (ili limuna)
– ¼ žlice morske soli
– 8 šalica vode
– Pola šalice kulture đumbira (recept za kulturu đumbira je na dnu teksta)
Priprema:
– Zakuhajte 3 šalice vode, đumbir, šećer i sol.
– Neka ključa oko 5 minuta, šećer se mora otopiti.
– Dodajte ostatak vode i pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu.
– Dodajte sok limete ili limuna i kulturu đumbira.
– Ulijte pivo u staklenku i dobro je zatvorite da ne ulazi zrak.
– Ostavite da stoji 2-3 dana dok ne postane gazirano i pjenušavo ako ga želite bez alkohola (ako ostavite duže postat će alkoholno piće)
– Procijedite u boce i čuvajte u hladnjaku.
Brzina fermentacije piva ovisi o vanjskoj temperaturi, vrsti šećera i jačini kulture. Konačan proizvod trebao bi imati okus po đumbiru uz specifičnu aromu kvasca. Nemojte pivo ostaviti dugo fermentirati jer bi se mogla dogoditi mini eksplozija.
Pivo čuvajte u hladnjaku.
Izvor atma.hr