Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
skijanje
skijanje

Putovanja

Pripremite se za skijalište

Svima koji ove godine razmišljaju o putovanju na zimski odmor sa svojom obitelji ili prijateljima, donosimo nekoliko savjeta kako se pripremiti za boravak na skijalištu.

Odlazak na skijanje zasigurno je jedna od dobrih strana zime. Uživanje na svježem zraku u prirodi, igre i sportske aktivnosti na snijegu vesele i djecu i odrasle. Skijanje je sport koji je u posljednjih nekoliko desetljeća postao naročito popularan, prilagodljiv svim osobama, neovisno o dobi. Osim što će zadovoljiti vašu potrebu za adrenalinom, skijanje će donijeti i brojne prednosti vašem zdravlju. Cijeli proces skijanja zahtjeva održavanje ravnoteže svakog dijela vašeg tijela. Osim što ćete pokrenuti rad svih mišića, skijanje je odlično za zdravlje dišnog sustava jer vježbate na svježem planinskom zraku. Svima koji ove godine razmišljaju o putovanju na zimski odmor sa svojom obitelji ili prijateljima, donosimo nekoliko savjeta kako se pripremiti za boravak na skijalištu.

1. Oblačite se u slojevima

Zimogroznim tipovima vjerojatno se čini da za izlazak na planinski zrak moraju obući dvostruko više odjeće. Vremenske prilike u planinama koje se često mijenjaju i stalna tjelesna aktivnost zahtijeva odijevanje u slojevima. Nemojte oblačiti odjeću od trapera i pamuka jer ovi materijali upijaju vodu. Nosite odjeću od vodootpornih materijala, što se posebno odnosi na hlače. Obucite tople čarape, imajte pri ruci rezervne suhe čarape (u slučaju da se vaše smoče), ali ne morate odjednom obući dva para čarapa jer će vam se stopala znojiti.

2. Zaštitite se kremom za sunčanje

S obzirom na opasnost izlaganja suncu, vjerojatno vam ne pada na pamet otići na plažu bez sunčanih naočala i kreme za sunčanje. Na skijanju ste obučeni od glave do pete, ali ne zaboravite kremom za sunčanje zaštititi kožu lica i usne, jer sunce u planinama jednako je opasno kao sunce u gradu i na moru. Zbog reflektivne prirode snijega, prema nekim procjenama čak do 80% sunčevih UV zraka reflektirano je od njegove površine.

3. Ponesite naočale, kapu i rukavice

Čak i ako ne provodite puno vremena na skijanju, nego šećete i provodite vrijeme u prirodi, obavezne su sunčane naočale s UV zaštitom. Planirate li svake godine ići na skijanje, uložite u dobre skijaške naočale. Svoju glavu, kao i dječje, zaštitite kapama i trakama i obavezno ponesite nekoliko para rukavica. Rukavice se mogu smočiti, stoga imajte još jedne rezervne kako biste ih zamijenili. Dobro je uložiti i u prave skijaške rukavice koje možete pričvrstiti elastičnom vrpcom na rukave, što je posebno praktično za malu djecu. Umjesto dugih šalova, nabavite šal koji se oblači preko glave i obucite sebi i djeci dolčevite. Dugi šal može zapeti na žičari ili odletjeti.

4. Ne zaboravite piti vodu i jesti

Budući da skijanjem koristite nove mišiće, lako ćete se umoriti, stoga nemojte zaboraviti jesti i piti vodu. Planirate li provesti dulje vrijeme na snijegu, spakirajte sebi i djetetu muesli ili energetsku pločicu. Nemojte uzimati svježe voće i namirnice koje se mogu izgnječiti u jakni ili ruksaku.

5. Upišite tečaj skijanja

Skijališta nude tečajeve za skijaše početnike, kako za djecu tako i za odrasle. Možda ste davno naučili skijati, ali dobro je podsjetiti se osnova ponašanja na skijama. Djeca lakše uče u malim grupama, a i zabavnije im je na snijegu. No ako vaše dijete nema prijašnjeg iskustva na snijegu, pripazite da mu grupa ne postane izvor dodatnog stresa. Nikad nemojte skijati potpuno sami, ali ako skijate u velikoj grupi ljudi s različitim iskustvom skijanja, pazite da se ne sudarite s nekim i ozlijedite.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Obitelj

Danas ćemo vam otkriti zašto je nekad dobro biti upravo ovaj - loš roditelj!

Trendovi

Nakon plusića na testu i neopisive sreće, ali i malo straha, kreću pitanja kako se najbolje pripremiti za dolazak bebe.

Trendovi

Najviše pažnje prilikom kupovine uvijek posvećujemo onim najmlađima, naročito kada je u pitanju odabir sezonske odjeće kao što su dječje zimske jakne i skafanderi.

Drama Queen

Moram priznati da mi se ime u pubertetu nije previše sviđalo, ali razumjela sam čak simboliku i razlog zbog kojega sam dobila ime koje...

Advertisement