Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Istaknuto

Pripremite svog prvašića za školu

10 savjeta kako se što prije prilagoditi na školu.

Polazak u školu po prvi put težak je za roditelje, koliko i za djecu. Stoga se pripremiti za taj važan dan nije na odmet. Koliko god su otvoreni i znatiželjni pri upoznavanju svijeta oko sebe, svako dijete oklijeva pri ulasku u nešto novo ili upoznavanju novih ljudi.

Koliko im se ideja škole i odrastanja može činiti privlačna, toliko može biti i zastrašujuća. Roditelji su tu kako bi im pomogli da se osjećaju bolje i smire pomiješane emocije. Pričajte svome djetetu o školi, o dobrim i zabavnim stvarima, ali i o obavezama. Time ćete smanjiti njihovu anksioznost i pripremiti ih za, trenutno, najvažniji dan u njihovom životu.

Zapamtite, učitelji su se ‘nagledali svega’ i upoznati su s učenicima koji se prvih tjedana teško prilagođavaju novoj sredini. Stoga će učiniti sve kako bi im pomogli s prilagodbom. No prije svega Vi ste oni koji im uvijek pomažete napraviti prve korake, pa tako i sada. Donosimo vam nekoliko savjeta kako pripremiti vaše dijete za prvi dan škole.

dijete u skoli 21. Pitajte vaše dijete kako se osjeća – o njegovim uzbuđenjima i brigama vezanima uz početak škole.

2. Pričajte mu o nastavi. Dajte mu do znanja kakav će mu raspored biti, kada škola počinje, a kada završava svaki dan.

3. Posjetite školu sa svojim djetetom kako bi se navikao na novo okruženje prije samog početka škole. Ako ste u mogućnosti posjetite i učionicu te njegovu učiteljicu, kako bi uz vas i s vašom potporom lakše prihvatio nove stvari koje ga čekaju u životu.

4. Svakako istaknite pozitivne aspekte početka škole. Bit će zabavno i upoznat će nove prijatelje.

5. Dajte svom djetetu do znanja da su sva djeca nervozna zbog prvog dana škole.

6. Ostavite mu poruku ohrabrenja uz užinu kako bi znao da mislite na njega na njegov prvi dan škole.

7. Uvjerite vaše dijete da ćete se pri pojavi bilo kakvih problema uvijek biti uz njega i pomoći mu riješiti bilo kakve poteškoće.

dijete u skoli

8. Bilo bi dobro da vaše dijete ‘spojite barem s jednim djetetom koje će ići s njim u razred, kako bi imao prijatelja već prije početka škole. Tako će jedan drugome biti potpora u najtežim trenucima pri početku škole.

9. Ako vam je škola vrlo blizu dogovorite da vaše dijete ide u školu u pratnji prijatelja iz kvarta.

10. Raspitajte se o izvanškolskim aktivnostima kojima se može pridružiti. Na njima će izbaciti višak energije i stvoriti nova prijateljstva.

dijete u skoli 3

Prvih tjedana škole bitno je održavati komunikaciju s vašim djetetom kako bi odmah uočili znakove bilo kakvih poteškoća u prilagodbi. Nije neobično da se nakon prvog tjedna dijete ne želi više vratiti u školu. Rečenice poput: ‘Probao sam školu, ne trebam se vratiti.’ uobičajene su. Kada uzbuđenje prvog tjedna splasne, ostane samo nervoza.

Pratite njegovo ponašanje kada se sprema za školu i pozorno slušajte što vam govori kako bi zaključili kako mu prolaze prvi tjedni. Pitajte ga što je sve radio u školi, s kim je ručao, s kim je sjeo u klupu i s kime razgovarao…Pitanja pojednostavite, kako bi mogli dobiti preciznije odgovore. Nakon vašeg djeteta neka vam učiteljica bude prva osoba s kojom ćete razgovarati ako predosjetite neke probleme u prilagodbi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Fashion report

Prvi tjedan vrtića ili škole, u mnogome je osobit, a možda i težak, kako za djecu, tako i za roditelje.

Fashion report

Bez obzira na model, tenisice i ove jeseni ostaju visoko na ljestvici obaveznih modnih trendova.

Drama Queen

Od prvog razreda, taj tjedan kada si redar, daje ti neku posebnu odgovornost. Sav si važan!

Istaknuto

Kako se prestati sekirati oko ocjena i njihovih školskih obaveza?

Advertisement