Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Prirodno ispiranje sinusa

Slanom nazalnom irigacijom izvlače se sluz i prljavštine iz nosnica.

Razne su čestice u zraku koje udišemo kroz nos ili usta. Mnoge od njih nadražuju sinuse i mogu uzrokovati alergije. Primjerice, pelud, mala čestica koju otpušta biljka u cvatu, ulazi pri udisaju u naše tijelo. Sluz koja je prisutna u sinusima i dio obrambenog mehanizma, napada prljavštinu kako bi spriječila njezin ulazak u pluća.

Međutim, ta sluz se ne može u potpunosti uhvatiti u koštac s ovakvim napadom. S vremenom, peludni alergeni onemogućuju pravilno otjecanje sluzi koja se na taj način akumulira. Te postaje podlogom za razvoj virusa i bakterija, što dovodi do nazalnih blokada i infekcija.

Ostali alergeni koji mogu uzrokovati upale sinusa su: prašina, zagađenja, životinjska dlaka, ostaci hrane, niti odjeće, plijesan, ostaci mrtvih insekata i drugo.

Tijekom godine sve u našoj okolini može uzrokovati alergijske probleme, no većina alergija se javlja u proljeće, kasno ljeto i ranu jesen. U to je vrijeme zrak suh, što je idealno vrijeme za prijenos peluda zrakom. Zato je to razdoblje vrlo pogodno za razvoj bolesti povezanih s alergijama. One obično prestaju s početkom zime.

Neti – slana nazalna irigacija

Neki simptomi navedenih alergija su vrlo uobičajeni i ne treba ih ignorirati. To su: curenje iz nosa, kihanje, osjećaj grebanja u nosu, suho grlo, loš zadah, suzne oči, gubitak osjeta okusa i njuha, jak kašalj, posebno noću. Bilo koji od ovih simptoma je dovoljan da se osoba osjeća slabo i umorno.

– No, osim alergija zimi mnoge muči i upala sinusa (sinusitis). Obično se simptomi infekcije sinusa mogu ublažiti putem potpuno prirodnog procesa irigacije, odnosno ispiranja sinusa. Taj je proces, nazvan "Neti" ili jednostavno – slana nazalna irigacija – toliko djelotvoran da su tisuće ljudi koji su patili od gore navedenih simptoma godinama, a neki čak i po pedeset godina osjetili bitno olakšanje. Posuda se napuni mlakom vodom u koju se stavi sol i onda se time ispiru nosnice, no jako je bitan omjer soli. Postupak je najbolje ponavljati svakodnevno kako bi ujedno služio za prevenciju, rekla je učiteljica joge i pilatesa iz Nava studija, Petra Carmichael.

Ovaj tretman postoji stoljećima, pojasnila je, ali jedino u sklopu ezoterične joga tradicije. Tek nedavno se uspješno pojavio u zapadnom svijetu. Za razliku od nekih lijekova, kaže ona, nema nuspojava. U joga tradiciji, Neti je djelotvoran za mentalno zdravlje te za razvoj viših stanja svijesti.

Neti je prije svega prevencija, te poboljšava sveukupno zdravstveno stanje što je bitna značajka holističkih tretmana.


SHE.HR POKLANJA – RIJEŠITE SE PROBLEMA SA SINUSIMA

She. hr i NAVA Poweryoga & Pilates studio najbržoj čitateljici daruje besplatan posjet "Pranayama & Cleansing Kryas" radionici (tehnika ispiranja sa Neti potom, za sve koji se žele rIješiti problema sa sinusima) te Neti posudu koja se spominje u članku, a koju je inače moguće kupiti u Nava studiju, po cijeni od 90 kn.

Prva čitateljica koja ostavi svoj komentar na ovom članku biti će kontaktirana u svezi preuzimanja nagrade.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Budući da je upravo stres glavni okidač za bolesti štitnjače, općenito se preporučuje izvođenje asana koje imaju relaksirajući učinak.

Savjeti stručnjaka

Uz male preinake u svakodnevici, lakše se diše!

Brinimo jedna o drugoj

Alergija je posljedica pretjerane reakcije imunološkog sustava na uobičajene supstance, poznatije kao alergeni.

Duh i tijelo

Ispričat ću vam svoju osobnu priču o tome kako su me yoga i Indija oblikovali kao osobu i kao yoga učiteljicu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.