Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Privatna pisma svetice iz Kalkute

Vrlo potresna knjiga Majke Terezije „Dođi, budi Moje svjetlo“ izazvala je veliku pažnju svjetske, ali i domaće javnosti jer su u njoj sabrana njezina dosad većinom nedostupna privatna pisma.

Stoga ne čudi da su pisma i zapisi pretočeni u intimnu autobiografsku ispovijest ove svetice i mističarke, koja je 1950. godine osnovala družbu Sestara misionarki ljubavi, već godinu dana najčitanija knjiga iz područja vjerske tematike. Odnosno, da je knjiga koju je pripremio otac Brian Kolodiejchuk, tjednima bila na vrhu top ljestvica bestselera New York Timesa, Amazona i drugih najuglednijih svjetskih ljestvica čitanosti.

Inače, posebna zanimljivost hrvatskog izdanja je u tome što ono, za razliku od svih drugih ima povlasticu sadržavati i tri izvorna faksimila pisma Majke Terezije pisana na hrvatskom jeziku. Naime, u svakodnevnom govoru i u školi dok je odrastala u rodnom Skoplju, govorila je srpskohrvatski. Tim jezikom napisala je rana pisma iz Indije svojim prijateljima i ispovjedniku u Skoplju. U njima između ostalog piše: "… Nemojte misliti ipak da ja zaista samo trpim, oh ne – smijem se ja više nego trpim – tako da su neki zaključili da sam razmažena Isusova zamjenica koja živi uz Isusa u Nazaret – daleko od Kalvarije. "

Spisi iz duše

Iako je svojim apostolatom osvijetlila tamu jednog cijelog kontinenta i ona je imala svoje unutarnje borbe, pa je čak znala gubiti vjeru i prestajala moliti. Tako je u rujnu 1946. godine na blagdan sv. Franje Ksaverskog među ostalim zapisala: „ Moj jedini Isuse, to što tražiš nadilazi me, jedva razumijem pola od onoga što želiš, nedostojna sam, grješna sam, slaba sam. Pođi, Isuse i pronađi neku dostojniju, neku velikodušniju dušu… U nastavku je dodala:„Tako se bojim, Isuse – tako se užasno bojim – ne predaj me zabludi – silno se bojim. Ovaj mi strah otkriva koliko još uvijek ljubim sebe. Bojim se trpljenja koje će uslijediti živeći na indijski način- odijevajući se poput Indijki, jedući poput njih, spavajući poput njih, živeći s njima te nikada ne čineći ništa po svome. Koliko li je samo udobnost zarobila moje srce.“

Sam naziv knjige koja predstavlja svojevrsne spise iz duše je njen poziv Isusu, a ne obrnuto kako su mnogi pomislili. Kroz knjigu je zapravo opisana njena prokušanost vjere, te je otkriven njen odnos s Bogom. A onima koji se nalaze u bilo kojoj vrsti tame neka ohrabre riječi Majke Terezije“… Trajno ću biti odsutna s neba – da bih palila svjetlo onima koji su na zemlji u tami.“

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Darivanje

Fascinantna, sjajno napisana i iznimno maštovita književna rekonstrukcija čuvenog nestanka kraljice krimića, roman koji je osvojio čitatelje diljem svijeta.

She Book Club

Proglašena jednom od najboljih knjiga godine prema izboru Guardiana, autobiografija Zelena svjetla promijenila je živote i inspirirala milijune čitatelja nepokolebljivom iskrenošću, nekonvencionalnom mudrošću i...

She Book Club

Nadahnut zapanjujućim stvarnim događajima, roman Knjiga izgubljenih imena svjedoči o izdržljivosti ljudskoga duha, o snazi hrabrosti i ljubavi pred licem zla.

She Book Club

Autor smatra da se najveća zabluda današnjice skriva iza misli da nas samo drugi mogu usrećiti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.