Bacanje hrane nije baš postupak za pohvalu. Postoje načini da se lako pokvarljivim namirnicama produži rok trajanja, i to prilično jednostavno – pravilnim čuvanjem. Kako mlijeko, jaja ili nešto drugo što volimo može ostati duže upotrebljivo? Pridavanje pozornosti skladištenju produžuje rok trajanja, katkad i nekoliko mjeseci. O uštedama i zadovoljstvu ne treba ni govoriti.
Male zdrave navike i poznavanje osnova odlaganja hrane (temperatura, koja namirnica ide sa kojom) mogu donijeti dobre promene.
- Jaja
DOBRO: Treba ih čuvati u izvornoj kartonskoj kutiji na polici hladnjaka. To će im produljiti trajanje za 3-4 tjedna od navedenog datuma.
LOŠE: Nemojte držati jaja na vratima hladnjaka, gdje su izložena stalnim temperaturnim promjenama.
- Rajčica
DOBRO: Čuvajte mini (cherry) i krupne rajčice u njihovim originalnim posudama. Kod dozrelih velikih rajčica niska temperatura zaustavlja obojenost, okus i hranjivu vrijednost.
LOŠE: Ne stavljajte zrele rajčica u blizini drugog povrća. Ispuštaju etilen i tako utječu na sazrijevanje nezrelih proizvoda koji su uskladišteni u blizini.
- Tvrdi sir
DOBRO: zamotajte u foliju koja štiti od vlage. To će pomoći da produžite rok trajanja za čak 2-4 mjeseca.
LOŠE: Ne odbacujte koru sira jer ga ona štiti.
- Jogurt
DOBRO: Treba ga čuvati na 4-5 Celzijevih stupnjeva, tj. u hladnjaku. Pomoći će da mu se trajnost produži za 10-14 dana.
LOŠE: Isplativiji je u velikim bocama, ali zasebna mala pakiranja praktičnija su za konzumaciju i čuvanje.
- Mlijeko
DOBRO: Držite ga duboko u hladnjaku, na najhladnijem mjestu.
LOŠE: Nemojte ostavljati mlijeko u vratima hladnjaka ili blizu njih jer je tu zrak topliji.
- Luk, češnjak
DOBRO: Čuvajte na toplom i suhom mjestu
LOŠE: Ne držite ih u blizini voća. Sadržavaju jake sumporne spojeve koji utječu na kvarenje. Također, ne stavljajte luk i češnjak u hladnjak, ondje se zbog hladnoće i vlage brže kvare.
- Lubenice
DOBRO: Čuvati ih na radnoj plohi, a u hladnjak staviti dan prije konzumacije.
LOŠE: Držati ih blizu drugog voća koje ispušta plin etilen i ubrzava propadanje.
- Jabuke
DOBRO: U hladnjaku ih možete čuvati u posebnim vrećicama koje štite od vlage. Komade narezanih jabuka nakapajte limunovim sokom kako ne bi dobili smeđu boju. Zašećerenu kašicu od jabuka spremite u frizer.
LOŠE: Nemojte jabuke držati blizu povrća, pospješuje njegovo kvarenje.
- Krumpir
DOBRO: Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu, a samo sitniji crveni u hladnjaku.
LOŠE: Ne ostavljate krumpir na Sunčevom svjetlu jer ono potiče toksin koji može biti opasan u velikim količinama. Također, nemojte držati krumpir blizu jabuka i krušaka kako ne bi dobile okus po zemlji.