Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Produljite namirnicama rok trajanja i uštedite

Male zdrave navike i poznavanje osnova odlaganja hrane (temperatura, koja namirnica ide sa kojom) mogu donijeti dobre promene.

Bacanje hrane nije baš postupak za pohvalu. Postoje načini da se lako pokvarljivim namirnicama produži rok trajanja, i to prilično jednostavno – pravilnim čuvanjem. Kako mlijeko, jaja ili nešto drugo što volimo može ostati duže upotrebljivo? Pridavanje pozornosti skladištenju produžuje rok trajanja, katkad i nekoliko mjeseci. O uštedama i zadovoljstvu ne treba ni govoriti.

Male zdrave navike i poznavanje osnova odlaganja hrane (temperatura, koja namirnica ide sa kojom) mogu donijeti dobre promene.

  1. Jaja

DOBRO: Treba ih čuvati u izvornoj kartonskoj kutiji na polici hladnjaka. To će im produljiti trajanje za 3-4 tjedna od navedenog datuma.

LOŠE: Nemojte držati jaja na vratima hladnjaka, gdje su izložena stalnim temperaturnim promjenama.

  1. Rajčica

DOBRO: Čuvajte mini (cherry) i krupne rajčice u njihovim originalnim posudama. Kod dozrelih velikih rajčica niska  temperatura zaustavlja obojenost, okus i hranjivu vrijednost.

LOŠE: Ne stavljajte zrele rajčica u blizini drugog povrća. Ispuštaju etilen i tako utječu na sazrijevanje nezrelih proizvoda koji su uskladišteni u blizini.

  1. Tvrdi sir

DOBRO: zamotajte u foliju koja štiti od vlage. To će pomoći da produžite rok trajanja za čak 2-4 mjeseca.

LOŠE: Ne odbacujte koru sira jer ga ona štiti.

  1. Jogurt

DOBRO: Treba ga čuvati na 4-5 Celzijevih stupnjeva, tj. u hladnjaku. Pomoći će da mu se trajnost produži za 10-14 dana.

LOŠE: Isplativiji je u velikim bocama, ali zasebna mala pakiranja praktičnija su za konzumaciju i čuvanje.

  1. Mlijeko

DOBRO: Držite ga duboko u hladnjaku, na najhladnijem mjestu.

LOŠE: Nemojte ostavljati mlijeko u vratima hladnjaka ili blizu njih jer je tu zrak topliji.

  1. Luk, češnjak

DOBRO: Čuvajte na toplom i suhom mjestu

LOŠE: Ne držite ih u blizini voća. Sadržavaju jake sumporne spojeve koji utječu na kvarenje. Također, ne stavljajte luk i češnjak u hladnjak, ondje se zbog hladnoće i vlage brže kvare.

  1. Lubenice

DOBRO: Čuvati ih na radnoj plohi, a u hladnjak staviti dan prije konzumacije.

LOŠE: Držati ih blizu drugog voća koje ispušta plin etilen i ubrzava propadanje.

  1. Jabuke

DOBRO: U hladnjaku ih možete čuvati u posebnim vrećicama koje štite od vlage. Komade narezanih jabuka nakapajte limunovim sokom kako ne bi dobili smeđu boju. Zašećerenu kašicu od jabuka spremite u frizer.

LOŠE: Nemojte jabuke držati blizu povrća, pospješuje njegovo kvarenje.

  1. Krumpir

DOBRO: Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu, a samo sitniji crveni u hladnjaku.

LOŠE: Ne ostavljate krumpir na Sunčevom svjetlu jer ono potiče toksin koji može biti opasan u velikim količinama. Također, nemojte držati krumpir blizu jabuka i krušaka kako ne bi dobile okus po zemlji.

Written By

Savjeti stručnjaka

Pojedine namirnice poznate su kao dobra pomoć pri jačanju imuniteta koji je ključan za obranu, pa i od virusnih bolesti čija sezona tek slijedi.

Brinimo jedna o drugoj

Saznajte koje su namirnice najbolje za proljetno čišćenje organizma.

Horoskop

Svi znamo da bismo trebali paziti na namirnice koje unosimo u organizam, a razumijevanje svojih slabosti može doprinijeti cjelokupnom shvaćanju koncepta zdrave prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.