Proljeće je savršeno vrijeme da posjetite ova mjesta!

Lijepo vrijeme i buđenje prirode iskoristite za obilaske na otvorenom i sigurno ćete uživati. Razmišljali smo o mjestima koja su najljepša u ovo doba. Proljeće je idealno za putovanja: nema gužve kao u sezoni godišnjih odmora i vrijeme je odlično! Priroda je u proljeće predivna, ali se i gradski parkovi bude, zelene i privlače dobro raspoloženje.

Mi vam predlažemo ovih pet mjesta širom svijeta, ali i kod nas.

#1 Málaga (Španjolska)

Najjužniji veliki grad Španjolske smješten je na fantastičnoj lokaciji Costa del Sol (Obala Sunca), ljeti okupan suncem te blagih, ugodnih zima, ispod planina i na obali mora.

Malaga je grad koji je svijetu podario Pabla Picassa, pa ne čudi da je ovdje umjetnički šarm snažan i primamljiv, a mjesto odiše mladalačkim duhom. Pored brojnih muzeja, vrhunskog vina i kuhinje, koja ide od lokala nagrađenih Michelinovim zvjezdicama do kioska sa slasnim plodovima mora, uživat ćete u predivnom vremenu. Najbolje vrijeme za posjetu je proljeće.

#2 Toscana, Italija

Ova talijanska regija je najčuvenija po nevjerojatnim vinima, ali i hrani i prirodnim ljepotama. Nalazi se u centralnom dijelu Italije i predstavlja pravu kulturnu riznicu Europe.

Svaki put u Toskanu počinje obilaskom regionalne prijestolnice – Firence. Svaki pedalj zvanično najljepšeg grada na svijetu govori o bogatoj povijesti, na svakom koraku su muzeji i vrhunske gastronomske stanice, pa će proljetni obilazak grada uz pravi talijanski sladoled biti pravo uživanje. Tu je i prekrasna Siena, čiji se historijski centar nalazi na UNESCO – voj listi Svjetske kulturne baštine.

Pored fantastičnih gradova poput Siene i Firence, iskoristite proljetni period da odmorite oči u prirodi. Odvezite se dalje od gradske i turističke gužve i buke te uživajte u zelenilu toskanskih maslinika i vinograda. Organizirane vinske ture i degustacije, pladnjevi raskošno nakrcani najljepšim sirevima, grožđem i brusketima: uz lijepo vrijeme, dobitna kombinacija!

#3 Dubrovnik, Hrvatska

Čak i ako ste već posjetili Dubrovnik (a sva je prilika da jeste), proljetne šetnje gradom u kamenu natjerat će vas da mu se vraćate iznova.

Dobro je izbjeći najgušću, ljetnu sezonu i uživati u gradu kada je u njemu malo manje ljudi. Od nedavno, cijeli svijet je obratio pažnju na Dubrovnik zahvaljujući planetarno popularnom serijalu Game of Thrones. Postoji i posebna stranica koja opisuje detalje, a osim ove ture, u proljeće u Dubrovniku možete uživati i u:

  • vinu, na regionalnom festivalu FestiWine – okuplja više od 100 regionalnih vinara;
  • sportu, na Dubrovačkom polumaratonu;
  • svježim kamenicama koje je najljepše jesti u ovo doba godine.

#4 Lisabon, Portugal

Tople i sunčane dane u prijestolnici Portugala treba provesti na otvorenom. Lisabon je predivan u proljeće: temperatura se kreće između ugodnih 15 i 20 stupnjeva, gužve su znatno manje nego u jeku sezone, a opcije brojne!

Sjedite u restoran na obali i uživajte u svježim morskim plodovima, izvađenim iz obližnjih voda Atlantika; školjke i riba su naročito dobri! Kraft pive su također vrhunske i lokalna scena cvjeta, baš kao i prekrasni botanički vrt The Jardím Botânico da Universidade de Lisboa. Tu su i brojni muzeji, umjetničke galerije i klubovi.

#5 Stavanger, Norveška

Selimo se u hladniju Skandinaviju!

Ako niste mediteranski tip, prijat će vam mala promjena, a Norveška je idealno mjesto za to!

Udaljite se malo od prijestolnice (ili je posjetite na kraju putovanja) i zaputite u Stavanger, treći najveći grad u zemlji koji se nalazi na jugozapadu Norveške. Glavni razlog iz kog preporučujemo baš Stavanger jeste blizina jednog od najljepših fjordova na svijetu, Lysenfjord – a. Fjordovi su simbol Norveške, i najviše njih je skoncentrirano tu.

Lysenfjord u prijevodu znači Fjord Svjetlosti, zahvaljujući tome što se sastoji od nježno – sivih, svijetlih stijena. Pogled je spektakularan, a ne morate se zaustaviti tu: uplatite krstarenje i obiđite više njih u jednom cugu!

#6 Grand Canyon u Arizoni, SAD

Ako imate mogućnost da u proljeće otputujete malo dalje, iskoristite to da posjetite neko mjesto u Sjedinjenim Američkim Državama. Mi vam, pored uobičajenih tura po metropolama, predlažemo čuveni Grand Canyon u Arizoni.

Riječna dolina rijeke Colorado ( Crvena rijeka) je jedna od najimpresivnijih geografskih pojava svijeta. U pitanju je ogroman kanjon okružen živopisnim pejzažima, koji su nekada naseljavala indijanska plemena. Ovdje je i Nacionalni park Grand Canyon, s bogatom florom i faunom, kao i brojnim endemskim vrstama.

Rijetka su mjesta koja tijekom proljeća ne izgledaju prelijepo, pa nećete pogriješiti za što god da se odlučite. Posjetite neke od ovih destinacija ili smislite sami, i pametno iskoristite vedre dane.