Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Proljetno osvježen dom

Pripremite se za akciju – vrijeme je za pospremanje!

Dobrom organizacijom uštedjet ćete vrijeme, a uz malo kreativne odvažnosti potpuno promijeniti i uljepšati svoj dom

Potrebno je točno utvrditi što i kojim redom će se činiti. Većina bi odjednom, u kratko vrijeme napravila baš sve dugo odgađane zahvate koji nerijetko uključuju i bojenje prostorija, sitne preinake i sve na što smo bili skloni zažmiriti čekajući bolju priliku i silovitiji napad radne energije.

Sve je to itekako moguće uz malo truda i puno dobre organizacije.

Riješite se nepotrebnog

Nagomilane stvari zaustavljaju zdrav protok energije i onemogućuju postizanje unutarnjeg i vanjskog sklada. Stoga je preduvjet za učinkovito proljetno pospremanje odvajanje nepotrebnih stvari koji nam više ne služe i koje su izgubile svoju funkciju. Većina tih stvari, ukoliko su u ispravnom stanju, razveselit će nekoga kome su potrebnije, a Vama će napraviti mjesta u često pretrpanom i skučenom stambenom prostoru.

Rješavajući se nepotrebnih stvari puno će Vam lakše biti očistiti cijeli prostor i sitnim izmjenama stvoriti ljepši ugođaj u njemu.

Preostale stvari posložite na nov način i udahnite prostoru novu svježinu.

Unesite svježinu u dom

Veliko pospremanje osim čistoće donijet će dojam svježine svim prostorijama i mjestima u stanu na koja zbog nagomilanih stvari uopće ne obraćate pažnju.

Čak i velike komade namještaja možete drugačije rasporediti, osvježiti ukrasne jastučiće novim navlakama i tapecirati dotrajale materijale na stolicama, kaučima i foteljama. Ormarićima nov život možete udahnuti novom bojom, a vrlo popularna tehnika je ona shabby chic.

Raspitajte se kod stručnjaka prije takvih zahvata koji nisu komplicirani, ali ipak zahtijevaju poznavanje nekoliko osnovnih pravila. Potrudite se i nagrada će Vam biti ponos zbog učinjenog i zadovoljstvo Vašim životnim prostorom koji će poprimiti potpuno nov izgled.

Što i kako

  • Osim obuće i odjeće odvojite i nepotrebne knjige, CD-e, posuđe i dr.
  • Posebnu pozornost obratite poklonima koje ste dobili, ali im ne vidite svrhu: odvojite ih u posebnu kutiju i imajte spremne za poklanjanje osobama koje će razveseliti (u ovom slučaju isključite emocije jer takvi pokloni pokazuju da osoba koja Vas je darivala uopće ne poznaje ni Vas, ni Vaš ukus ili se jednostavno nije potrudila).
  • Poštujte pravilo da prvo treba rješavati unutrašnjost ormara, ladica i sl.
  • Isto vrijedi i za kuhinjske ormariće: pregledajte, bacite, očistite, presložite.
  • Ostava je često riznica nepotrebnih stvari pa neka Vam ne bude žao ako ona najviše nastrada zbog Vaše neumoljive odluke.
  • Na policama presložite i reducirajte sitnice koje su vremenom svoje mjesto našle na najizloženijim mjestima.

Sentimentalnoj blokadi koja će Vas sprečavati u pospremanju možete jednostavno doskočiti činjenicom da rješavanjem starih i nepotrebnih stvari omogućujete novim vrijednostima da uđu u Vaš život!

Bojama popravite raspoloženje

Sigurno znate da boje utječu na raspoloženje i pridonose jačanju pozitivnih ili negativnih emocija. Obojite svoj dom i prostorije u kojima boravite bojama koje će pozitivno utjecati na Vaše raspoloženje, dati Vam dosjećaj smirenosti i spokoja ili povećati radnu sposobnost. Vodite računa o tome da određene boje potiču aktivnosti dok ih druge smiruju. Isto tako, intenzitet boje pojačava ili smanjuje njeno djelovanje.

Ponekad je dovoljno prostor oživjeti jastučićima ili svjetiljkom u kontrastnoj boji.

Ukoliko se koriste na većim površinama (pozadinske boje) upotrijebite nježnije, pastelne nijanse, dok su za manje površine dobre snažnije, istaknutije boje.

Izgleda jednostavno, zar ne?

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Ako vam je prva asocijacija na bambus crno vino i kola, a stariji ste od 22., vrijeme je za promjene!

Trendovi

Black Friday izvrsna je prilika za kupiti i luksuzne beauty proizvode te odjevne komade kao i modne dodatke.

Moj dom

Želite li dašak ovog godišnjeg doba unijeti u svoj prostor, u nastavku vam donosimo nekoliko ideja koje od vas ne traže financijske eskapade.

Moj dom

Pametnim izborom zidnih boja svoj ćete dom učiniti savršenim mjestom za život. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako to učiniti, odnosno s kojim...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.