Prosecco, ili prošek? Naučimo razliku!

Putovanje u Veneto je idealna prilika da naučite ponešto o talijanskim vinima. Krenimo od regije, i od aperitiva i za sva vremena riješimo dilemu – Talijani ne piju prošek, oni guštaju u proseccu.

Prošek je najbliže talijanskom vinu santoo i piju ga u Toscani.

prosecco

Prosecco, čak se i gradić zove tako, je vino koje je suho, limunasto, prošarano mjehurićima, lagano “frizzante”, kako bi Talijani rekli, prosseco je vino koje osvježava, krijepi, potiče na smijeh… Tako fino, a opet nije pjenušac. Prosecco je vino koje se radi od grožđa uzgojenog u sjevernoj talijanskoj regiji Veneto, u podnožju Alpa. Svijetlo vino, cjenovno pristupačno i – zabavno ga je piti.

Idealan je kao aperitiv ili “Ombretto” te sjajan partner u miješanim pićima poput Aperol Spritza ili campari Spritza.

Prosecco ima nekoliko lica – mirno, koje je vrlo rijetko, blago pjenušav, i izrazito pjenušav “spumante”, kakav se najčešće proizvodi te “frizzante”. Ako ‘frizzante’ košta manje od 3€ onda ima injekciju plina. Ne kupujte ga, glava će vas boljeti, garantirano.

Ono narančasto

Poželite li naručiti – ” ono narančasto!”, neki iz uvjerenja, znatiželje, neki jer žele biti dio kruga, neki iz lokalpatriotizma, zapamtite – nema ravnodušnih prema piću koje je prešlo granice Veneta, i Italije. Riječ je o Aperol Spritzu. Rijetko ga tko zna pripremiti kao Talijani.

Izvori Spritza nisu posve jasni, najvjerojatnija “legenda” kaže da su austrougarski vojnici u Veneciji u 18. stoljeću dodali (u njemačkom “spritzenu”) pjenušavu dođu u sjevernotalijanska vina koja su im bila previše jaka za njihova profinjena habsburška nepca. Od tog doba Spritz je stekao svoju klasičnu crvenu boju, vjerojatno kao znak negodovanja prema Austrijancima nakon druge polovice Prvog svjetskog rata.

Što je točno Spritz?

Spritz je – aperitivno, piće koje najbolje piti prije večere, a recept je sljedeći:

  • 3 dijela Prosecco
  • 2 dijela crvenog sastojka, najčešće Aperola Camparija, Cynara …
  • 1 uštrcaj sode ili pjenušave vode. Poslužuje se uz led, krišku limuna i masline. Neki barovi koriste naranču, no jedna stvar je veoma bitna – limeta nikako ne ide u ovu priču.

Crveni je sastojak promjenjiv i ovisi o vašem ukusu. Zapamtite – kada u Italiji naručuje Spritz, treba naglasiti s kojim crvenim sastojkom želite.

Zato nemojte samo naruči – “un Spritz” ili “un Aperol”…

Budite informirani, to odražava stil.

Tekst: ©SMART TRAVEL (T.B.), Photo: ©SMART TRAVEL, ©TANJA BOŽIĆ