Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Proširene vene i kapilare

O problemu sve većeg broja žena govori dermatovenerologinja Klaudija Šebetić

U modernom društvu vrlo je česta bolest koja se naziva kronična venska insuficijencija ili kronična venska bolest nogu. Do ovog stanja najčešće dovodi naslijeđe, trudnoća, uvjeti života i rada, dugo stajanje i sjedenje, debljina, oralni kontraceptivi i fizička neaktivnost. O problemu koji sve više zabrinjava žene svih dobnih skupina razgovarali smo s dermatovenerologinjom dr. Klaudijom Šebetić.

Koji su prvi znaci pojave venske insuficijencije?
Promijenjene površinske vene mogu biti rano uočljive kao vidljive kapilare na nogama. Kapilare su najtanje promjene i najdiskretnije, a može ih biti nekoliko ili su zastupljene na većoj površini. Izraženije promjene su venule, te veće varikoziteti. Razlog nastajanja varikoziteta su oštećeni zalisci u veni radi čega venska krv stoji i time širi venu te je ona naglašenija i izvijenog izgleda.
Uz vidljive promjene na koži bolesnike često prati osjećaj zamaranja, bolova u nogama, trnaca, grčeva i svrbeža kože.

Kako na njih reagirati?
Ako se varikoziteti ne liječe stanje se može pogoršavati, mogu nastajati upale površinskih vena, različiti dermatitisi, a može se otvoriti i rana na potkoljenici koja može zahtijevati dugotrajno liječenje.

Kako se očituju bolesti dubokih vena?
Bolesti dubokih vena očituju se najčešće sa trombozom dubokih vena koja nastaje naglo i koju je važno na vrijeme prepoznati kako ne bi došlo do njezinih ranih ili kasnih komplikacija. Rana komplikacija duboke venske cirkulacije je plućna embolija, a kasna komplikacija duboke venske tromboze je razvoj posttrombotskog sindroma (nastaje u roku od 6 mjeseci do 2 godine nakon DVT) u kojem nastaju rane, ožiljci i promijenjena koža na potkoljenicama.

dr klaudija sebeticKada možemo očekivati pojavu proširenih vena i tko sve s njima ima problema?
Proširene kapilare i vene vrlo su česte u našem podneblju i zastupljene su već u mladih djevojaka, a iznad tridesete godine života vidljive kod svake druge ili treće žene. Mlade djevojke u čijim obiteljima je zastupljena bolest vena morale bi izbjegavati nikotin, dugo stajanje i sjedenje, pretjerano sunčanje i depilaciju toplim voskom jer to sve dovodi do nastajanja kapilara. Ako su kapilare već nastale zahtijevaju liječnički pregled i terapiju od kojih je najčešća sklerozacija koja se radi u hladno doba godine.

U trudnica je ovaj problem vrlo čest, pa se savjetuje kontrola tjelesne težine i nošenje posebnih trudničkih kompresivnih čarapa koje sprečavaju nastajanje proširenih vena i kapilara i pomažu cirkulaciji. Nakon poroda preporučuje se pregled kod flebologa ili vaskularnog . kirurga kako bi se odlučilo o daljnjem načinu liječenja.

Kako se od njih liječe osobe starije životne dobi?
U osoba srednje i starije životne dobi koje imaju izražene proširene kapilare i vene liječenje traje cijele godine s posebnim preporukama za svako godišnje doba. Važno je ne zapustiti i ne zanemariti problem, jer se komplikacije liječe mjesecima.Osobe koje su u životu imale upaljenu venu ili otvoreni venski ulkus dobro znaju koliko vremena i pažnje zahtijeva terapija i izlječenje. Stoga je potreban oprez, pogotovo u ljetnim mjesecima kada su temperature visoke što dovodi do širenja krvnih žila i povećane sklonosti upalama.

Kada problem proširenih vena postaje još veći?
Ako postoji i nasljedna sklonost nastajanju proširenih vena problem može biti još izraženiji, pogotovo u pušača i osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Važna je fizička aktivnost, poput šetanja a preporučljivi su i plivanje, vožnja bicikla, penjanje stepenicama i dr.

kapilareKako si sami možemo pomoći?
Nakon tuširanja nogu i stopala ujutro i navečer naizmjenično toplom i hladnom vodom pozitivno će djelovati i masaža nogu od stopala prema gore.
U kupke za noge može se dodati morska sol ili par kapi eteričnih ulja poput ružmarina, lavande, kestena, borovice i mente. Kreme i gelovi koji sadrže divlji kesten, uz eukaliptus, mentu i lavandu učvršćuju stijenke vena i kapilara i pospješuju cirkulaciju i blagotvorno djeluju na bolnost vena i otekline.

Kako se od njih možemo izliječiti?
Proširene vene i kapilare mogu se liječiti na nekoliko načina. Nakon pregleda kod flebologa ili vaskularnog kirurga te učinjenog ultrazvučnog pregleda venske cirkulacije nogu može se zaključiti koja je metoda najbolja, a danas je vene moguće liječiti sklerozacijom, laserskim, radiofrekventnim i kirurškim metodama.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Natečene noge, pojava celulita, slaba cirkulacija i nastanak vidljivih vena - svim ovim problemima recite zbogom uz VenoTrain čarape.

Budi fit

Vlog Mommy Buzz i influencerica Yvonne Vrnoga donose vam iznimno učinkovite, a pritom jednostavne vježbe za noge i stražnjicu koje možete raditi i doma.

Drama Queen

Na kraju priče, nigdje, nikad i ništa nije izazivalo toliko mržnje koliko pojava ženske bradavice koja se nazire tu ili tamo.

Zdravstveni karton

Kako bismo riješili problem proširenih vena prvi korak je pregled kod liječnika koji se bavi  proširenim venama te ultrazvučni (UZV) pregled venske cirkulacije nogu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.