Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Provjerite prije kupnje stana

Što trebate znati kada kupujete nekretninu?

Dok stručnjaci za prodaju nekretnina provjeravaju dokumentaciju vašeg budućeg stana, evo što možete vi učiniti kako kasnije ne biste požalili zbog neznanja.

Rasvjeta
– Svaku nekretninu koja vam je zanimljiva treba pogledati nekoliko puta i ako ste u mogućnosti po dnevnom svjetlu.

Potkrovlje – Stanovi koji se nalaze na zadnjim katovima pod kosim krovom ili ravnom dekom mogu imati problema sa prokišnjavanjem. Ako prodavatelji žele prikriti takav problem, obično oboje stan neposredno prije početka prodaje. Važno je provjeriti da li je krov ravan ili kosi te kada je obnavljan (ako se radi o starijoj zgradi).
Dobro je znati da li se na podovima odnosno na stropovima nalaze drvene grede ili betonske ploče što bitno utječe na cijenu obnavljanja nekretnine.

Lift – Ako kupujete stan na zadnjem katu zgrade koja nema lift, nije naodmet provjeriti postoji li mogućnost ugradnje lifta u zgradu, da li je možda pokrenut postupak i jesu li svi stanari suglasni. Dovoljno je da netko od susjeda s nižih katova ne daje suglasnost i tu cijela priča staje.

Pričuva – Važna jer se iz tog fonda rade svi popravci ili obnove na zgradi. Na pročeljima nekih zgrada mogu se vidjeti reklamni panoi ili reklamne skele, što je dobro za stanare. Tvrtke čije su reklame obično plaćaju obnovu pročelja zgrade ili kompletnu pričuvu.

Instalacije – Prednost je ako su instalacije struje, vode i plina izmijenjene. U slučaju kada je u stanu grijanje na toplanu, prednost je ako je ugrađen kalorimetar što znači da se plaća realna potrošnja, a ne potrošnja određena po kvadraturi stana. U nekim kvartovima grijanje je na toplanu, a gradski plin je proveden samo u kuhinje. Kada je u stanu naknadno uvedeno etažno plinsko grijanje treba provjeriti da li je to učinjeno na ispravan način. Protočni bojleri za etažno grijanje moraju biti instalirani na adekvatnom i predviđenom mjestu i moraju imati valjani atest.

Stolarija – Prozori i vrata u stanu mogu biti drveni, PVC ili u novijim stanovima kombinacija drveta i aluminija. Drvena stolarija može biti zdrava i u tom slučaju zahtjeva samo bojenje. Ako je drvo trulo, tada se kompletna stolarija mora vaditi i stavljati nova. Protuprovalna vrata treba provjeriti da li su stvarno protuprovalna ili su kopije koje samo izgledaju kao takva.

Parket – Ako parketi škripe ispod njih su najvjerojatnije drvene grede. Određeni parketi (npr. lamel) podnose samo jedno brušenje. Kvalitetni laminati na podovima su pogodni za osobe koje pate od alergija jer privlače puno manje prašine od parketa i u pravilu su jeftiniji od parketa.Kod novih zgrada mane se pokažu (ako ih ima) nakon otprilike godinu dana kada zgrada “sjedne” ili odmah ako je u pitanju nekvalitetna gradnja. Svakako treba provjeriti i mikro lokaciju odnosno infrastrukturu naselja u kojem kupujete nekretninu.

Kada kupujete nekretninu morate biti svjesni da ćete teško naći savršenu. Tko traži savršenu nekretninu obično se vrti u začaranom krugu i traži godinama.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Nakon što ugradite krovni prozor, odmah ćete prepoznati prednosti toga da u vaš dom prirodna svjetlost ulazi odozgo.

Moj dom

Ako još niste sigurni kako možete oplemeniti kutak u kome stanujete, predlažemo nekoliko aktualnih trendova i dizajnerskih rješenja.

Moj dom

Evo našeg vodiča o tome kako pretvoriti stan u prostor za Airbnb najam.

Moj dom

UP Candle Design spaja modernu tehnologiju poput 3D printera u proizvodnji svijeća s tradicionalnim tehnikama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.