Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Prve slikovnice Zoološkog vrta grada Zagreba

Slikovnice Prva surla Maksimira, Neodoljivi vragolan Štefek i Raskoš zvjerskog jelovnika ugledale su svjetlo dana. Riječ je o prvim izdanjima biblioteke Mali Zoo koju je pokrenuo Zoološki vrt grada Zagreba.

Slikovnice Prva surla Maksimira, Neodoljivi vragolan Štefek i Raskoš zvjerskog jelovnika ugledale su svjetlo dana. Riječ je o prvim izdanjima biblioteke Mali Zoo koju je pokrenuo Zoološki vrt grada Zagreba.

Autorica stihova je Ana Torić, a ilustracije potpisuje Tomislava Juroš.Biblioteka Mali Zoo razvila se iz monografije Divlja djeca Maksimira, izdane 2012. godine. Naime, u toj je monografiji Ana Torić pronašla nadahnuće za stihove čiji su glavni likovi životinje iz povijesti Zoološkog vrta grada Zagreba.

„Otkrivši mnogobrojne zanimljive anegdote stanovnika Zoološkog vrta i timaritelja koji se o tim životinjama brinu, poželjela sam ih približiti djeci. Htjela sam ispričati faktografsku priču, ali na jedan ležerniji način, duhovito i djeci razumljivo”, kazala je Ana Torić na predstavljanju slikovnica na sajmu Growing up koji se do nedjelje održava na Zagrebačkom velesajmu.Njezine stihove atraktivnim je ilustracijama u akvarelu oživjela Tomislava Juroš. U slike je unijela, kaže, i djelić vlastita djetinjstva. Prisjetila se slikovnica koje je sama voljela kao mala.„Od svih životinja iz slikovnica najzahtjevniji lik mi je bio majmun Štefek. Tu sam slikovnicu prvu ilustrirala i trebalo mi je neko vrijeme da uđem u cijeli taj životinjski svijet, ali i da se izborim s njegovim likom, da dobije karakter kakav zaslužuje. On, naime, nije bio običan majmun nego prava senzacija i „medijska ličnost““, istaknula je Tomislava Juroš.

Urednica izdanja Ivana Sor dodala je kako je ilustratorica pogodila u srž svakog lika i svake scene iz stihova te stvorila slike koje će oduševiti djecu, njihove roditelje te bake i djedove. Pritom je naglasila kako je velika odgovornost bila na cijelom timu koji je stvarao slikovnice.

 

 

„Građa u slikovnici mora imati poruku, mora nešto poučiti, mora odgovoriti na dječja pitanja. Time je odgovornost bila veća, no – sve smo to dobili. Zahvaljujući tome imamo prvo kolo od sedam naslova od kojih su upravo tri objavljena. Slijede pjesme o timariteljima, lavici i njezinoj prijateljici kujici Fridi, majmunici Dokani – talentiranoj slikarici, žirafama Nikoli i Selmi te nosorožici Lauri“, kazala je Ivana Sor. Iduće četiri slikovnice bit će izdane sljedeće godine.
Biblioteka Mali Zoo, kažu u Zoološkom vrtu grada Zagreba, mnogo je više od novog iskoraka u nakladništvo.„Bogata povijest Zoološkog vrta napokon je zabilježena i u slikovnicama. Namijenjene su djeci, ali i njihovim roditeljima jer, ne zaboravimo, i oni su bili i ostali naši posjetitelji. Tijekom devedeset i tri godine Zoološkog vrta njegovi su životinjski stanovnici postali dio odrastanja većine Zagrepčana. Glavne zvijezde slikovnica pripadaju raznim generacijama – od majmuna Štefeka i slonice Mare iz dvadesetih godina prošlog stoljeća, pa sve do našeg suvremenika, morskog lavića Enza”, rekla je Davorka Maljković, zamjenica ravnatelja Zoološkog vrta grada Zagreba.

Prekrasne slikovnice mališani mogu bolje upoznati u paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma u nedjelju u 11 sati. Tada edukatori Zoološkog vrta na pozornici sajma Growing up za djecu pripremaju mnogo zanimljivih sadržaja – od čitanja slikovnica i crtanja do druženja s maskotom Megi te osvajanja ulaznica za Zoološki vrt.

Slikovnice kojima priče iz djetinjstva naših baka i djedova postaju i dio djetinjstva nekih novih klinaca, mogu se kupiti u suvenirnici Zoološkog vrta. Cijena jedne je 40, a pakiranja od 300 kuna.

[box style=”4″]

I za vas smo pripremili nešto. Darujemo 3 paketa od 3 slikovnice. Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #zoo
  • Lajkate našu Facebook stranicu i Instagram profil – ako želite ili ako kojim slučajem to već niste napravile
  • Sharing is Caring – ne zaboravite podijeliti objavu (postavke na javno), tagirati frendice, podijeliti iskustva, komentirati, preporučiti… Jer vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 28. rujna, točno u podne.Možete se prijaviti samo jednom. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ivana Tonkica Gabelic
Renata Kracl
Lidija Mraković

[/box]

 

Pročitajte još

Advertisement