Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Prvi koraci nakon otkaza

Kako ostvariti pravo na novčanu naknadu na burzi?

Krajem lipnja 2011. godine na evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirano je 287.511 osoba. U ukupnom broju nezaposlenih žene čine 53,7 % (154.507 osoba), a muškarci 46,3 % (133.004 osobe). U usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, udio nezaposlenih žena je smanjen, a muškaraca povećan za 1% . No ni to ne ohrabruje. Vjerojatno je najgore moguće vrijeme u posljednjih 50 godina za biti bez posla, ali ne očajavajte.

Tko ostvaruje pravo na novčanu naknadu?

Ukoliko ste bili u stalnom radnom odnosu i imate staž od barem 9 mjeseci imate pravo na burzu i novčanu naknadu. Nije za odbaciti, stoga se nakon odjave od bivšeg poslodavca u roku 30 dana trebate prijaviti na Zavod za zapošljavanje. Nije tako jednostavno, pa krenite odmah skupljati papire. Možda se začudite, ali tamo na šalterima ima i ljubaznih žena, kao i pokoja savjetnica – pa sretno.Za početak trebate dokaz o razlogu prestanka radnog odnosa, to je zapravo vaš otkazni papir sa svim potpisima i pečatima. Napomena, kod dogovaranja o otkazu, ukoliko vam ponudi poslodavac da vi date otkaz – nemojte slučajno, jer tada nemate nikakvih prava, a nemate prava na burzu ni ako ste sami krivi za otkaz, primjerice niste izvršavali svoje radne obaveze ili nešto jako pogriješili.

Pravo na naknadu za vrijeme privremene neskrivljene nezaposlenosti ima samo radnik koji nije sam dao otkaz ugovora o radu, koji nije kriv za otkaz i ako nije potpisao sporazum o prestanku radnog odnosa.

Novčana naknada

Biti će vam potrebna potvrda o prosjeku tri plaće i to u cjelosti, bez bolovanja. Dakle, ako ste bili u svibnju zadnji put na bolovanju, tada uzimate prosjek plaća za veljaču, ožujak i travanj. To će vam trebati za novčanu naknadu koju dobivate prva tri mjeseca u iznosu 70% vaše plaće, a ako ista prelazi državni prosječni prosjek, što je oko 5.500 kuna, tada se računa ta granica. Period primanja novčane naknade ovisi o godinama staža – minimum je tri mjeseca, a maksimum 15 mjeseci. Ipak ista se nakon 90 dana smanjuje na 35% vaše ili prosječne plaće. 

Kada istekne to pravo na novčanu naknadu, nije kraj cijeloj priči, jer ukoliko niste te sreće da dobijete posao u roku godinu dana tada (uvedeno 2011.) imate pravo na produženu novčanu naknadu što je opet otprilike 1.300 kuna narednih nekoliko mjeseci. Sve ovisi opet o stažu i plaći te to morate sami zatražiti. Ovdje je zanimljivo da oni koji su radili manje će dobiti duže naknadu, a oni s više staža i s recimo maksimumom vremenske naknade će dobiti tek mjesec dana.Druga novost na burzi, ne toliko dobra, je da od srpnja 2011. godine mnogi više nemaju pravo na ZET-ov pokaz. Naime, grad Zagreb, odnosno gradonačelnik Bandić je oduzeo to pravo onima kojima su u godini prije mjesečni prihodi po glavi ukućana prelazili 2.000 kuna. A papirologija je, upozoravaju na burzi, neviđena. Kažu, da bi samo i zbog toga mnogi odustali.

No ima burza još nekih pozitivnih stavki – primjerice, razne tečajeve za doškolavanje ili prekvalifikaciju. Trenutno se najviše polaže u informatiku, pa tako ima raznih tečajeva na tu temu. No velika je sreća upast na takve tečajeve. Naime, ako ste se u drugoj polovini ove godine prijavili na burzu onda ste sve tečajeve promašili, jer su sva sredstva potrošili još početkom godine. Tako da je vaša sljedeća šansa 2012. godine, naravno, ukoliko se nađete u situaciji da ostanete do tada bez posla.

Zdravstveno osiguranje i obveze prema Zavodu


Važno je napomenuti da je zdravstveno osiguranje od burze odvojeno i da se to posebno morate prijaviti u roku 30 dana. Svi imaju pravo na zdravstveno osiguranje i po novom vam se neće mijenjati iskaznica, ukoliko nije istekla, nego će se samo promijeniti status. Što se tiče rodilja, sve imaju preko zdravstvenog osiguranja pravo na novčanu naknadu od oko 1.200 kuna i to za vrijeme trudnoće i godinu dana od rođenja djeteta.

Kako bi sve te pogodnosti mogli koristiti morate se potruditi da vas ne izbace s burze. Naime, javljanje na individualna i grupna savjetovanja, odlasci na razgovore koji su vam zakazani, dnevnik traženja posla, samo su neki od zadataka koje morate izvršavati.

Bez novčanih naknada, pak, možete ostati ukoliko preko autorskog ugovora zaradite više od 2.600 kuna mjesečno. Tada vam se, ako vam je primjerice na račun sjelo 5.000 kuna, oduzima 2 mjeseca novčane naknade. Inače, imate rok od 15 dana da Zavodu prijavite apsolutne sve promjene koje utječu na promjenu ili prestanak tih prava.Zanimljivo je još da na Zavodu postoji Migracijski informativni centar u kojem možete dobiti sve potrebne odgovore o radu i selidbi u zemlje članice Europske unije, Švicarsku, SAD, Kanadu, Novi Zeland i Australiju. Stoga, ukoliko nemate sreće ma hrvatskom tržištu, a imate želju, obitelji ili rođake u dalekoj Australiji – zašto ne probati i tamo. Možda se čini kao kraj svijeta, ali bit ćete i beskrajno sretni kada napokon dobijete posao za koji vas netko pristojno plaća te dobivate sva prava koja zaslužujete.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Dobar posao

Zabušavanje, inertnost, izbjegavanje odgovornosti... Kada je dosta?

Dobar posao

Ako niste zadovoljni na svom radnom mjestu i razmišljate o promjeni okruženja, prije nego što impulzivno uručite otkaz šefu prvo si postavite par pitanja,...

Drama Queen

Živi i pusti druge da žive...

Dobar posao

Mreža mladih pozvala je vladu na rješavanje problema

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.