Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

Prvi put obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini

Potaknuta podatcima o sve većem broju kardiovaskularnih bolesti uzrokovanih debljinom, Zaklada „Hrvatska kuća srca“ premijerno je predstavila i kalkulator kardiovaskularnog rizika koji će biti dostupan svim građanima na mrežnoj stranici www.cuvarisrca.hr.

Povodom Hrvatskog dana osviještenosti o debljini održana je druga konferencija „Hrvatski dan debljine“ u organizaciji Grada Zagreba, Udruge za prevenciju prekomjerne težine i Zaklade „Hrvatska kuća srca“. Time je po prvi put obilježen Hrvatski dan osviještenosti o debljini koji je Hrvatski sabor donio prošle godine na inicijativu Udruge za prevenciju prekomjerne težine. Sonja Njunjić, predsjednica Udruge, istaknula je važnost postojanja Hrvatskog dana osviještenosti o debljini i konferencije:

„Konferencijom smo po drugi put okupili brojne stručnjake koji su govorili o važnosti uočavanja uzroka i posljedica debljine, ali i o važnosti psihološke pomoći u rješavanju problema debljine i motiviranja na stvaranje zdravih navika. Zadovoljni smo što možemo po prvi put obilježiti ovaj dan i želim ovim povodom poručiti svim sugrađanima kako je prevencija iznimno važna, a svi ju možemo jednostavno prakticirati usvajanjem odgovarajućih prehrambenih navika i tjelovježbom.“

Potaknuta podatcima o sve većem broju kardiovaskularnih bolesti uzrokovanih debljinom, Zaklada „Hrvatska kuća srca“ premijerno je predstavila i kalkulator kardiovaskularnog rizika koji će biti dostupan svim građanima na mrežnoj stranici www.cuvarisrca.hr.

Kalkulator je predstavila Ivana Portolan Pajić, dr. med., članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

„Kako je debljina, nažalost, jedan od čestih uzroka kardiovaskularnih bolesti, odlučili smo napraviti kalkulator koji otkriva kardiovaskularni rizik, a svi ga građani mogu koristiti besplatno. Osim izračuna rizika, kalkulator ima i edukativni karakter jer već pri samom ispunjavanju građanima sugerira promjenu loših navika ili ih educira o zanimljivim činjenicama vezanim uz kardiovaskularni sustav.“

Kalkulator se sastoji od triju dijelova: uvodnih pitanja, rizičnih čimbenika (pušenja, tjelesnog indeksa mase, prehrambenih navika, fizičke aktivnosti, razine kolesterola i glukoze u krvi, krvnog tlaka itd.) te izračuna rizika. Kako bi građani otkrili što precizniji kardiovaskularni rizik preko kalkulatora, najbolje je da se prethodno savjetuju s obiteljskim liječnikom i članovima obitelji u vezi s nasljednim bolestima.

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Prevencija i edukacija stanovništva najvažniji su alati u sprječavanju daljnjeg porasta pretilih i debelih u društvu, a multidisciplinarni pristup liječenju pretilih nužan je za...

Budi fit

10 napitaka koje biste trebali izbjegavati.

Savjeti stručnjaka

Debljina nije samo uzročnik, već je i sama postala kronična bolest koju treba liječiti.

Drama Queen

Nego, stvarno! Ima li išta ljepše od činjenice da se možeš sam sebi narugati

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.