Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Psi pod sedativima zbog pirotehnike

Lijekove za smirenje ljubimca najbolje je izbjegavati, ali…

– Moja Luna prolazi kroz pakao na kraju svake godine. Tek što se smiri nakon Božića,  počinje bacanje petardi i ostale pirotehnike kao uvod u Novu godinu. Izabere neki mračni kutak kuće i ne izlazi čak ni jesti,- rekao nam je vlasnik psića Lune Robert Jurišić.

Taj period godine ljudima je vrijeme darivanja, a životinjama, posebno psima, vrijeme straha i pirotehnike. Nekoliko je načina da im se pomogne, a najvažnije je da se izbjegava upotreba sedativa koliko je god moguće.

Treba razumjeti životinjski strah

Voditeljica specijalizirane klinike za kućne ljubimce „Zoe“, veterinarka s 35- godišnjim iskustvom Zoja Bačetić, objasnila je što je to strah kod životinja i kada on prelazi u paniku.

– Strah je, isto kao i među ljudima, urođena pojava, kojom se instinktivno štitimo od situacija što kod nas budi nesigurnost. Kod životinja je sve u redu dok taj strah ne prijeđe u paničnu reakciju i nekontrolirani strah,- objašnjava doktorica Bačetić.

Životinje koje su rođene „na cesti“ ili su udomljene, stekle su iskustvo i način savladavanja straha bez paničnih reakcija. Puno je veći problem s životinjama koje su kupljene kao kućni ljubimci, jer nisu prošle način življenja u prirodi i nisu stekle iskustvo reagiranja, a buka najlošije utječe na njih,

– Sve vrste pirotehnike proizvode neprirodne zvukove na koje životinje nisu navikle. Kako imaju jači sluh, kod njih je puno veći zvučni efekt koji je izvan njihove kontrole,- kaže dr. Bačetić.

Lijekovi neka budu zadnja opcija

Prije upotrebe sedativa, mora se pokušati sve što je u našoj moći da im se pomogne. Strah kod životinja treba uvažavati, biti im blizu, zaštiti ih i dati im osjećaj sigurnosti i samopouzdanja. Kada počne pucnjava, upalite radio ili neku opuštajuću vrste glazbe koja će ih smiriti. Za lijekove se odlučite samo, ako jednostavno nema drugog izbora.

– Dio krivice leži i na samim vlasnicima, kao i pojedinim veterinarima koji se radi svoga mira odlučuju za sedative. Životinja je biće, a uz čovjeka je izgubila osjećaj za preživljavanje pa je time postala naša odgovornost. Treba izbjegavati liniju manjeg otpora – ističe naša sugovornica.

Ako je strah toliko velik i odlučite se za sedative, nemojte sami birati lijekove i način uzimanja. Nije dovoljno pročitati upute i odrediti količinu lijeka prema težini i veličini životinje. Obvezan je pregled kod veterinara kako bi se utvrdilo ukupno stanje organizma kako davanjem lijeka ne bi riješili problem straha, a napravili novi i još veći, poput problema sa srcem ili jetrima.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Drama Queen

Što je to život? Jeste li na pravom ili pogrešnom životnom putu, tko su vam suputnici?

Život u dvoje

Teme koje predviđaju sretnu budućnost.

Drama Queen

Jasno mi je koliko su u strahu velike oči i koliko u strahu naš mozak počinje reagirati, prečesto, apsolutno krivo i koliko se svi...

Duh i tijelo

Zabrinutost je instinktivan mehanizam uma želja koji se odnosi na preživljavanje.

Advertisement