Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Psi pomažu trudnicama

Šetnja s ljubimcem pozitivno utječe na zdravlje tijekom trudnoće.

Znanstvenici iz Waltham Centra za brigu o ljubimcima i znanstvenici Sveučilišta u Liverpoolu otkrili su da su trudnice koje posjeduju psa fizički aktivnije od onih koje ih ne posjeduju. Postoji povećana zabrinutost medicinskih stručnjaka oko zdravstvenih rizika vezanih za prekomjernu težinu tijekom trudnoće. Prethodna istraživanja pokazala su da prekomjerna težina za vrijeme trudnoće može povećati rizik od zdravstvenih komplikacija i može dovesti do pretilosti djeteta.

Ostati aktivnom tijekom trudnoće glavna je strategija za borbu protiv prekomjerne tjelesne težine tijekom trudnoće. Ovim istraživanjem stručnjaci su otkrili da će trudnice koje imaju psa postići preporučene dnevne tjelesne aktivnosti pomoću brze šetnje od 30 minuta. U kombinaciji sa zdravom prehranom, šetnja sa psom mogla bi biti dio strategije za održavanje tjelesne težine i zdravlja."Tijekom trudnoće teško je postići zadane ciljeve vježbanja. Postoji dokaz kako vježbanje sa psom može dovesti do veće motiviranosti i učinkovitosti. Šetnja sa psom je zabavna aktivnost s malo rizika koja može imati pozitivne učinke na zdravlje – i majke i djeteta", komentirala je Dr. Sandra McCune, voditeljica istraživačkog programa u Centru Waltham.Istraživači su također otkrili kako unatoč tome što imaju psa, dio žena u istraživanju uopće ne ide s njim u šetnju niti redovno vježba. "To postavlja važno pitanje o tome kako potaknuti trudnice na šetnju sa psom i osigurati da i trudnice i psi od toga imaju koristi", dodala je Dr. McCune.

Istraživanje je provedeno u suradnji sa Sveučilištem u Liverpoolu (UK), Sveučilištem u Bristolu (UK), Sveučilištem u Južnoj Karolini (SAD), uz korištenje podataka Avonove studije Longitudinalno istraživanje roditelja i djece (ALSPAC). Financirali su ga Mars Petcare UK i Waltham – znanstveni centar koji podržava Mars brendove kao što su Pedigree i Royal Canin – i koji je dio šireg tijela za istraživanje prednosti posjedovanja kućnog ljubimca na zdravlje ljudi, ali i samih životinja. Objavljeno je u otvorenom online časopisu PLoS One.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Razgovaramo s Gabrielom Vuković, mladom magistricom nutricionizma i autoricom cjelovitog programa pomoći osobama koje se bore s problemom pretilosti.

Trudnoća

Najbolja od svega, brza dostava iznenadit će novu mamu i dostaviti poklon na kućnu adresu...

Duh i tijelo

Zdrava i vitalna trudnoća je ključ za zdravu majku koja ima snage i energije za porod i potrebe svoje nove bebe

Kućni ljubimci

Ni jedna životinja nije uspjela osvojiti čovjekovo srce na način kako je to uspio pas.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.