Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Psići nam poručuju: “Brrrrr…”

Zima je počela, svi smo zamotani kao Eskimi, a što s našim psima?

U zimskim uvjetima životinje se od hladnoće štite na drukčiji način od ljudskih bića, iako oni koji žive s ljudima u stanovima počinju prihvaćati neke slične mehanizme zaštite. Za nekoliko savjeta zamolili smo veterinarku Sanju Starešinu iz ambulante Morna.

– Pseća dlaka čini izolacijski sloj koji sprečava pretjerano hlađenje te zagrijavanje ljeti. Da bi to moglo djelovati važno je da dlaka bude raščešljana što ju čini rahlom i može zadržati zračni sloj koji onemogućava pretjerani gubitak topline,- priču o njezi psića zimi započela je veterinarka Sanja.

Ne kupati pse zimi

– Na psećoj koži se nalazi zaštitni masni sloj koji također štiti od gubitka topline. Prilikom kupanja u šamponu taj se masni sloj skida s kože te da bi se u potpunosti obnovio potrebno je 6 tjedana. Zbog toga nije preporučljivo pse kupati češće od jednom u 2 mjeseca čega se vlasnici gradskih pasa jako teško pridržavaju, jer je teško odoljeti porivu da se pas nakon šetnje po kiši i blatu ne okupa češće. Najteže je vlasnicima bijelih dugodlakih pasmina. Zaista ih je teško održavati bijelima u takvim uvijetima.

Suho pranje šamponima

– Zamjena za kupanje u šamponu može biti čišćenje šamponima za suho pranje ili još jednostavnije da suhu životinju napudramo običnim dječjim puderom i dobro isčetkamo. Na taj se način skida prljavština, a naš pas ima ugodan miris.

Šišati i zimi

– Kućni psi ne spavaju vani već u toplim stanovima, te tamo provode većinu svog vremena. Dugodlaki psi koji se šišaju u svim ostalim godišnjim dobima trebaju se šišati i zimi. Uostalom je lakše dovesti u red psa nakon šetnje po snježnom i blatnom vremenu, ako je dlaka uredna i redovito održavana. Naročito se to odnosi na šapice. Ako su kratko ošišane neće zadržavati vlagu, lakše će se očistiti od blata, a snijeg se neće imati na što nahvatati i lakše će se isprati sol.

Vazelin za jagodice

– Posebnu pažnju treba posvetiti jagodicama (mekušima) gradskih pasa, jer oni hodaju po asfaltu posutom soli. Cirkulacija u njima je veoma brza pa možemo reći da pse ne zebu tabani. Međutim, one su izložene vlazi, blatu, snijegu i soli i ipak ih treba njegovati. Ne treba svojim psima kupovati cipelice, ali ih je svakako dobro premazati vazelinskom kremom koju je moguće nabaviti u ljekarni. Nakon povratka doma, šape se mogu isprati u mlakoj vodi i dobro osušiti kako se u vlažnoj sredini ne bi razvili patogeni mikroorganizmi.

 Aklimatizacija na stubištu

– Prelazak iz grijanog u hladni prostor šok je za svaki organizam. Da bismo to ublažili u periodima zaista jake zime prilikom izlaska iz stana dobro je psa zadržati malo na stubištu da se malo privikne, pa tek onda izaći van.

Kaputići za izrazitu hladnoću

– Drhturenje je posebno izraženo kod malih pasmina kao što su maltezeri, a predstavlja obrambeni mehanizam protiv hladnoće i nije patološko stanje. Postepeni izlazak van, olakšat će privikavanje. Također, nošenje kaputića postalo je već uobičajena dobra metoda zaštite od izrazite hladnoće.

Trčanjem protiv hladnoće


– Kada je vani jako hladno, sniježi i puše vjetar rijetko će koji vlasnik odlaziti u duge šetnje poput onih za lijepa vremena, a to ne paše ni psima. U svakom slučaju tijekom šetnje ne valja stajati, već rastrčati psa koji će se na taj način najzdravije zagrijati. A i vlasnicima će dobro doći malo aktivnosti.

Ponekad dodatna prehrana

– Posebne promjene u prehrani kućnih pasa nisu potrebne, jer ako se hrane izbalansiranom prehranom ona će pokriti energetske potrebe u zimskim uvjetima. Psima koji žive vani za velikih hladnoća ipak je potrebna dodatna energija iz hrane kako se ne bi otopio potkožni masni sloj.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Odnosi

5 savjeta za okončanje svađe.

Duh i tijelo

Internet stranica Quora obavila je zanimljivu anketu: pitali su osobe koje već imaju preko pedeset godina koje savjete bi dali onima koji su u...

Kućni ljubimci

Razmišljate o psu koji će se dobro slagati s vašom djecom? Za vas donosimo koji su to idealni psi za djecu i obitelj...

Seks

Donosimo male tajne velikih zavodnica i neke provjerene beauty trikove uz koje ćete zablistati u punom sjaju!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.