Pušenje i starenje kože

Pušiči znaju cijeniti onaj predivan trenutak kada nakon ukusnog i obilnog obroka zapale cigaretu, kada uz čašu dobrog vina osjete njezin okus u ustima ili nakon seksa upravo uz njezinu pomoć odluče vratiti mir svojem uzbuđenom tijelu. No znaju li reći stop, kada ovisnost odluči uzeti danak, a tijelo počne odašiljati signale za pomoć.

Studije su pokazale da pušenje dramatično ubrzava starenje kože uzrokujući bore, oštećenja te opuštanje kože.

pusenje 1Jeste li ikada primijetili kako pušači imaju sivkastu kožu? Cigaretni dim, naime, sadrži ugljični monoksid, koji istiskuje kisik iz kože, dok nikotin smanjuje protok krvi, ostavljajući kožu suhom i bez sjaja. Pušenje također oštećuje mnoge hranjive tvari, uključujući i vitamin C, koji pomaže u zaštiti i popravku oštećenja kože. Osim toga ova nezdrava navika smanjuje i koncentraciju kolagena – bjelančevine koja povezuje tkiva u našem tijelu, a odgovorna je za elastičnost i glatku površinu kože. Bore nastaju upravo zbog propadanja strukture kolagena u koži, opuštanja kože i pucanja vezivnog sloja kože. A s gubitkom elastičnosti kože usko je povezana i pojava strija koje su učestalije kod pušača.

pusenje 2Srećom, šteta uzrokovana ovim nezdravim ritualom je reverzibilna, no unutar zadanih granica. Već kroz šest tjedana od prestanka pušenja vaša će koža izgledati zdravije i biti bolje prokrvljena, jer će se povećati razina kisika i antioksidansa u njoj, a kako bi imali što bolje rezultate preporučujemo uzimanje vitamina C i E te velike količine antioksidansa.

Ako se ipak ne možete oduprijeti porivu da zapalite cigaretu spas za kožu potražite u kvalitetnim kremama koje obiluju antioksidansima pružajući koži optimalnu vlažnost.