Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Putevima yoge kroz Indiju

Ispričat ću vam svoju osobnu priču o tome kako su me yoga i Indija oblikovali kao osobu i kao yoga učiteljicu.

Ispričat ću vam svoju osobnu priču o tome kako su me yoga i Indija oblikovali kao osobu i kao yoga učiteljicu. Podijelit ću s vama svoja iskustva, doživljaje i spoznaje koje sam stekla na svojim putovanjima kroz ovu čudesnu zemlju.

Nadam se da ćete uživati u mojoj priči i da ćete možda i sami osjetiti poziv da istražite yogu i Indiju.

Istražite yogu i Indiju

S yogom sam se susrela još kao dijete jer je moja majka vježbala yogu pa sam pohađala s njom satove yoge.

Moja ljubav prema Indiji nastavila se u srednjoj školi, kada sam počela čitati knjige o indijskoj kulturi, religiji, filozofiji i povijesti. Bila sam fascinirana raznolikošću, bogatstvom i dubinom indijske civilizacije, koja je jedna od najstarijih i najutjecajnijih u svijetu.

Željela sam saznati više o Indiji, njenom jeziku, književnosti i umjetnosti. Zato sam se odlučila upisati na studij indologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Indologija je znanost koja se bavi proučavanjem Indije i njenog nasljeđa. Na studiju indologije sam učila sanskrt, staroindijski jezik koji je temelj mnogih drugih indijskih jezika i koji je jezik klasične indijske književnosti.

Učila sam i o indijskim religijama, posebno o hinduizmu, budizmu i džainizmu, koje su nastale u Indiji i koje su imale veliki utjecaj na duhovni razvoj čovječanstva. Učila sam i o indijskoj filozofiji, koja je razvila različite škole mišljenja i sustave znanja, koji se bave pitanjima postojanja, spoznaje, etike i estetike.

Putovanje s kćeri

Tada sam počela i samostalno prakticirati yogu te sam se 2004. godine uputila s kolegama indolozima prvi puta u Indiju. Moje prvo putovanje je trajalo dva mjeseca i tada sam obišla cijelu Indiju, krenuvši iz Delhija pa sve do najjužnije točke Indije i vrativši se ponovno u Delhi. Putovali smo vlakovima i autobusima.

Indija me se toliko dojmila da sam se odlučila vratiti nakon 6 mjeseci te ostati dulje, ukupno 6 mjeseci. I tako sam od 2004. provela ukupno deset zima u Indiji, s mojom kćerkom koja sada ima 17 godina.

Putovanje u Indiju je bilo jedno od najljepših i najizazovnijih iskustava u mom životu. Indija je zemlja kontrasta, ljepote i kaosa, bogatstva i siromaštva, mudrosti i ludosti. Indija je zemlja koja te tjera da se suočiš sa sobom, sa svojim strahovima, predrasudama, slabostima i snagama. Indija je zemlja koja te uči da cijeniš ono što imaš, da budeš zahvalan, skroman, otvoren i suosjećajan.

Istražujući Indiju, kćer i ja smo boravile po mnogim ashramima, putovale, proučavale razne stilove yoge. Yoga je postala moj način života, moja strast i moja inspiracija.

Na svom putu kroz Indiju, posjetila sam mnoga mjesta koja su me oduševila, dirnula i promijenila. Vidjela sam veličanstveni Taj Mahal, simbol ljubavi i ljepote. Kupala sam se u svetoj rijeci Gangi, koja simbolizira život i pročišćenje. Planinarila sam po obroncima Himalaje koja simbolizira uzvišenost i transcendenciju. Meditirala sam i vježbala yogu u ašramima, gdje sam osjetila mir i harmoniju.

Čarobni ljudi koji su me nadahnuli, poučili i obogatili

Na svojim putovanjima kroz Indiju, susrela sam mnoge ljude koji su me nadahnuli, poučili i obogatili. Upoznala sam mudre učitelje, koji su mi prenijeli svoje znanje i iskustvo o yogi i duhovnosti. Upoznala sam siromašne ljude, koji su mi pokazali svoju velikodušnost i gostoljubivost. Upoznala sam bolesne ljude, koji su mi pokazali svoju hrabrost i nadu. Upoznala sam sebe i otkrila svoje potencijale i granice.

U međuvremenu sam završila tri škole za učitelje yoge. Veleposlanstvo Indije i AYUSH ministarstvo Indije me je sponzoriralo na studiju yoge u S-VYASA Yoga University u Bangaloreu, koji je jedan od najpoznatijih i najuglednijih institucija za yogu u svijetu.

S-Vyasa fakultet je osnovan 1986. godine, a 2002. godine je dobio status sveučilišta. S-Vyasa fakultet se bavi istraživanjem, obrazovanjem i primjenom yoge, na temelju učenja Swamija Vivekanande, koji je bio veliki indijski filozof, reformator i jogi.
S-Vyasa fakultet ima viziju da promiče yogu kao način života, koji donosi zdravlje, sreću i mir u svijet. Diplomirala sam sa 60 yoga učitelja iz cijeloga svijeta.

Moje sljedeće putovanje u Indiju je za mjesec dana u Rajasthan te sljedeće godine u veljači 2025. vodim Holistic Yoga Retreat u Pushkaru.

Nadam se da sam vas barem malo inspirirala da krenete na put yoge ili u Indiju.
Namaste!

Izabela Marić 
www.verbasana.com

Ne propustite

Seks

Vrtoglavo visokim potpeticama do boljeg orgazma.

Zanimljivosti

Otkako su holivudske zvijezde 2020. u svojim „goody bagovima“ na dodjeli Oscara dobile upravo ovaj izvor mladosti, spermidineLIFE® postao je javna tajna u Hollywoodu.

Duh i tijelo

Jeste li zadnjih dana primijetile nacionalnu kampanju borbe protiv menstrualnog siromaštva? Možda ste se čak u nju već i uključile? Niste li još, sad...

Duh i tijelo

Korištenje Facebooka ta se činilo bezopasnim. Jedva sam čekala da se ponovno ulogiram i vidim nove notifikacije!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.